Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, με περίπου 1,3 εκατομμύρια νεκρούς και 50 εκατομμύρια τραυματίες κάθε χρόνο. Για άτομα ηλικίας 5-29 ετών, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή, καθώς παγκοσμίως ένας στους τέσσερις θανάτους αφορά πεζούς και ποδηλάτες.

Από τις 15 έως τις 21 Μαΐου διαρκεί η «7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών», με το παγκόσμιο σχέδιο για την δεκαετία που διανύουμε στον τομέα της οδικής ασφάλειας να εστιάζεται στον φιλόδοξο στόχο μείωσης των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2030.

Αυτά μπορούν να προληφθούν αντιμετωπίζοντας το σύνολο του συστήματος οδικών μεταφορών, με δράσεις για εξασφάλιση ασφαλών δρόμων, οχημάτων και συμπεριφορών, καθώς και βελτίωση της περίθαλψης έκτακτης ανάγκης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνεργασία με τους εταίρους, διοργανώνει περιοδικές Παγκόσμιες Εβδομάδες Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ. Αυτή η 7η έκδοση εστιάζει στις βιώσιμες μεταφορές, ιδιαίτερα στην ανάγκη στροφής στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών.

φωτογραφία αρχείου