Αγαπητοί Συνάδελφοι καλησπέρα, σας ενημερώνω ότι έχουν γραφεί τα ονόματα των πεσόντων Συναδέλφων μας και πρόκειται σύντομα να τοποθετηθούν στο μνημείο, μια δέσμευση του Συνδέσμου Εφ. Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου, γίνεται πραγματικότητα σε λίγο χρόνο . Συνημμένα σας στέλνω ένα σημαντικό γεγονός του Β΄Π.Π. που σίγουρα συντόμευσε την έκβαση του πολέμου και έσωσε χιλιάδες ζωές

Με εκτίμηση
Εφ. Λοχαγός ΜΧ
Παντελής Κρουσταλάκης

Πρόεδρος  Στις 16 Μαΐου 1943, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε μια τολμηρή επιδρομή που ονομάζεται Επιχείρηση Chastise. Η αποστολή είχε ως στόχο να παραλύσει τη βιομηχανική υποδομή της Γερμανίας καταστρέφοντας τα φράγματα της κοιλάδας του Ρουρ.

Η 617 Μοίρα, γνωστή και ως Dambusters, ήταν υπεύθυνη για την Επιχείρηση Chastise. Σε αυτή την 80ή επέτειο, κοιτάζουμε πίσω στις ηρωικές προσπάθειες των Dambusters και τον αντίκτυπο που είχε η επιχείρηση Chastise στην πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η κοιλάδα του Ρουρ ήταν στρατηγικός στόχος για τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν το κέντρο της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, παράγοντας περισσότερο από το ήμισυ του σιδήρου και του χάλυβα της χώρας. Η ικανότητα των Ναζί να εφοδιάζουν τους στρατούς τους και να διατηρούν την πολεμική τους προσπάθεια εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τα εργοστάσια και τα φράγματα της κοιλάδας του Ρουρ. Η επιχείρηση Chastise ήταν ένα επικίνδυνο και φιλόδοξο σχέδιο για την παραβίαση των φραγμάτων στην κοιλάδα του Ρουρ. Η βασική ιδέα της επιχείρησης Chastise ήταν να πλημμυρίσει την περιοχή και να προκαλέσει χάος και αναστάτωση στη γερμανική πολεμική προσπάθεια. Η RAF χρειαζόταν μια εξειδικευμένη μονάδα και νέα όπλα για να πραγματοποιήσει αυτό το σχέδιο. Σχημάτισαν την 617 Μοίρα και ανέπτυξαν μια μοναδική βόμβα που θα μπορούσε να αναπηδήσει πάνω από το νερό και να εκραγεί σε μια ακριβή τοποθεσία ενάντια στο φράγμα.

Η τολμηρή επιδρομή που ονομάζεται Επιχείρηση Chastise. Τη νύχτα της 16ης Μαΐου 1943, 19 βομβαρδιστικά Lancaster απογειώθηκαν από τη RAF Scampton. Πέταξαν σε χαμηλό ύψος, αγκαλιάζοντας το έδαφος για να αποφύγουν τον εντοπισμό ραντάρ. Τα αεροπλάνα έπρεπε να πετάξουν με ακριβή ταχύτητα για να απελευθερώσουν τις βόμβες που αναπηδούσαν την κατάλληλη στιγμή. Έπρεπε να είναι ακριβείς μέσα σε δέκα μέτρα για να πετύχουν. Ο πρώτος στόχος της επιχείρησης Chastise ήταν το φράγμα Möhne. Ήταν βαριά αμυνόμενο και τα αεροπλάνα έπρεπε να πετάξουν μέσα από έντονα αντιαεροπορικά πυρά για να φτάσουν εκεί. Παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν να χτυπήσουν στον τοίχο του φράγματος, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Η έκρηξη δημιούργησε μια τεράστια τρύπα και το νερό χύθηκε στην κοιλάδα κάτω, προκαλώντας πλημμύρες που παρέσυραν κτίρια και γέφυρες. Τα αεροπλάνα στη συνέχεια στόχευσαν το φράγμα Eder, το οποίο παραβιάστηκε με τη δεύτερη βόμβα. Ο τελικός στόχος της επιχείρησης Chastise, το φράγμα Sorpe, ήταν λιγότερο επιτυχής, χωρίς παραβιάσεις, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν διατάραξαν τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή. Η επιχείρηση Chastise ήταν μια σημαντική νίκη για τους Συμμάχους. Η επιδρομή κατέστρεψε τις γερμανικές υποδομές, διέκοψε την πολεμική προσπάθεια και ενίσχυσε το ηθικό των Συμμάχων. Απέδειξε την αποτελεσματικότητα των βομβαρδισμών σε χαμηλό υψόμετρο και την εφευρετικότητα του νέου όπλου της RAF, της βόμβας αναπήδησης. 

Η επιχείρηση Chastise είχε βαθιά επίδραση στην πορεία του πολέμου. Τόνισε τη σημασία της στόχευσης των βιομηχανικών υποδομών για να παραλύσει την πολεμική προσπάθεια του εχθρού. Οι Σύμμαχοι χρησιμοποίησαν αυτή την τακτική σε μελλοντικές εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των εργοστασίων ρουλεμάν στο Schweinfurt και των εργοστασίων συνθετικού πετρελαίου στο Ploesti. Η επιτυχία της επιδρομής είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο ηθικό και τη φήμη της πολεμικής αεροπορίας. Η 617 Μοίρα έγινε διάσημη για τη γενναιότητα και τις δεξιότητές της και η φήμη της έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε μελλοντικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού του θωρηκτού Tirpitz. Η επιχείρηση Chastise ήταν ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο που βασιζόταν σε καινοτόμα όπλα και πιλότους υψηλής εξειδίκευσης. Η γενναιότητα και η αφοσίωση των Dambusters έκαναν την επιχείρηση επιτυχημένη και παραμένει μία από τις πιο τολμηρές αποστολές στη στρατιωτική ιστορία.

Στην 80ή επέτειο της επιχείρησης Chastise, τιμούμε τη θυσία εκείνων που συμμετείχαν στην επιδρομή. Θυμόμαστε τη γενναιότητα των Dambusters, οι οποίοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν να κερδηθεί ο πόλεμος. Αποτίουμε επίσης φόρο τιμής στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στην αποστολή. Η επιχείρηση Chastise θα μνημονεύεται πάντα ως απόδειξη του θάρρους και της εφευρετικότητας εκείνων που πολέμησαν για την ελευθερία.

Το φράγμα Möhne την επομένη των επιθέσεων, Wikipedia
Το φράγμα Eder παραβιάστηκε, Wikipedia
Η βόμβα που αναπηδά τοποθετημένη κάτω από ένα Λάνκαστερ, Wikipedia
Το σμήνος

Kεντρική φωτογραφία:  Σχέδιο που απεικονίζει βομβαρδιστικά του Λάνκαστερ να επιτίθενται σε γερμανικά φράγματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Chastise, αργότερα γνωστής ως “Dambusters”, από τα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.