Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι οδηγούν τις περισσότερες φορές σε λανθασμένη χρήση του air condition στο αυτοκίνητο.  Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να αποφύγετε την υψηλή κατανάλωση καυσίμου.

Μόλις ενεργοποιήσετε το σύστημα κλιματισμού, ο συμπιεστής ενεργοποιείται επιβαρύνοντας έτσι  τη λειτουργία του κινητήρα, κάνοντάς τον να καταναλώνει πολλές φορές ακόμα και 10% περισσότερα καύσιμα.

Η εξωτερική θερμοκρασία, οι κυκλοφοριακές συνθήκες και το μέγεθος της καμπίνας των επιβατών, είναι επίσης ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του κλιματιστικού του αυτοκινήτου και κατά συνέπεια να αυξήσουν ενέργεια που αντλεί από τον κινητήρα ο οποίος καταναλώνει εκείνη τη στιγμή περισσότερο καύσιμο.

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά και οικονομικά το κλιματιστικό του αυτοκινήτου

Πριν ξεκινήσετε την διαδρομή σας κατεβάστε τα παράθυρα για να εξομαλυνθεί η θερμοκρασία της καμπίνας. Όταν η θερμοκρασία επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο, ανοίξτε το air condition και κλείστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας.

Όσον αφορά τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα πρέπει να έχετε πολύ μεγάλη διαφορά  μεταξύ του εσωτερικού του αυτοκινήτου και του περιβάλλοντος. Οι 5 έως 6 βαθμοί Κελσίου είναι ένας καλός μέσος όρος διαφοράς.

Εσείς θα κρίνετε, πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το σύστημα κλιματισμού. Αν είναι δυνατόν   απενεργοποιήσετε τον κλιματισμό όταν βρίσκεστε σε μποτιλιάρισμα καθώς με αυτό τον τρόπο γλιτώνετε την υπερκατανάλωση καυσίμου.