Ο Ελληνικός  Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) τιμά κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14/6) πραγματοποιώντας ποικίλες δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση και ενδυνάμωση της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρας μας. Ο Ε.Ε.Σ, βρισκόμενος σε  αγαστή συνεργασία με  44  νοσοκομειακές  μονάδες  αιμοδοσιών  σε  όλη  τη  χώρα,  διοργανώνει συνεχείς  αιμοδοσίες με στόχο την ανακούφιση των  συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη. Κατά τη διάρκειά τους, εκπαιδευμένοι εθελοντές με την καθοδήγηση εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού  του Ε.Ε.Σ. εφαρμόζουν πιστά τα τηρούμενα μέτρα για ασφαλή αιμοδότηση ώστε να μην κινδυνέψει καμία ζωή και να διασφαλιστούν τα απαραίτητα αποθέματα αίματος. Ταυτόχρονα, ο Ε.Ε.Σ. συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και επιτήρησης μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ). Επιπλέον, ενισχύει και επιβραβεύει τους εθελοντές αιμοδότες να αιμοδοτούν συστηματικά τρεις φορές ετησίως.

Δυστυχώς, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον αριθμό των εθελοντών αιμοδοτών. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για αίμα. Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών αιμοδοτών διαρκώς αυξάνεται, απόρροια της έλλειψης νέων υγειών εθελοντών. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.), έχοντας υψηλή τεχνογνωσία και τεράστια εμπειρία στη διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών, προσπαθεί με συνεχή κινητοποίηση και καμπάνιες ευαισθητοποίησης να παροτρύνει τον κόσμο, ιδιαίτερα τις νεαρές ηλικίες, να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται σε σχολεία, αθλητικά σωματεία, εκκλησίες, εταιρείες, οργανισμούς και φορείς ώστε να έρθουμε σε επαφή με νέους ανθρώπους. Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση των μαθητών στην έννοια και τη σπουδαιότητα της προσφοράς αίματος, πραγματοποιώντας συνεχείς ενημερώσεις σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου τα παιδιά από μικρή ηλικία να γνωρίσουν την αξία της αιμοδοσίας και όταν ενηλικιωθούν να αποτελέσουν τους μελλοντικούς μας εθελοντές αιμοδότες. Τέλος, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διεξαγωγή αιμοδοσιών εκτός νοσοκομειακών κτηρίων, προκειμένου οι συμπολίτες μας  να αντιμετωπίσουν τις αιμοδοσίες ως μία καθημερινή πράξη, η οποία ωστόσο αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Ενημερώνουμε για να εκλείψει κάθε αίσθημα φοβίας και προκατάληψης και να έρθουν και νέοι εθελοντές αιμοδότες για να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα ελπίδας και ζωής.

Ενδεικτικό της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται από τον Ε.Ε.Σ. για την ενίσχυση της Εθνικής τράπεζας αίματος είναι ότι το διάστημα  Ιανουάριος-Μάρτιος 2023 διενεργήθηκαν 20 εθελοντικές  αιμοδοσίες  σε  Αθήνα  και  Περιφερειακά Τμήματα του Ε.Ε.Σ, από τις οποίες  συγκεντρώθηκαν 1.060 μονάδες αίματος και υποστηρίχθηκαν, μόνο  στην  Αθήνα,  67 ασθενείς που είχαν  ανάγκη,  μετά  από σχετικό  αίτημα. Συγχρόνως, πραγματοποιείται  και λήψη δείγματος  για μυελό  των  οστών, καθώς υφίσταται ενεργή συνεργασία  μεταξύ του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και ΕΕΣ. Το  διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου λήφθηκαν  57  δείγματα  για  μυελό  των  οστών. Μάλιστα, τις 11 αιμοδοσίες του Ε.Ε.Σ. στην Αθήνα, στήριξαν ενεργά η Αντιπεριφερειάρχης του Βορείου Τομέα Αθηνών κα Λουκία  Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης  Υγείας κ. Γιάννης  Κεχρής, ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης που στήριξε την μεγάλη αιμοδοσία στο Περιστέρι (ΠΑΕ Ατρόμητος, ΓΣ Περιστερίου, ΚΑΕ Περιστέρι και Ερασιτέχνης Ατρόμητος) και  ο  χρυσός  Ολυμπιονίκης  Δημοσθένης  Ταμπάκος, Παγκόσμιος Πρωταθλητής στους κρίκους, ο οποίος και  αιμοδότησε  στην αιμοδοσία που οργάνωσε  ο  Ε.Ε.Σ  σε συνεργασία  με  την ελληνογαλλική σχολή  Ουρσουλινών.

Τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου στις έκτακτες αιμοδοσίες του Ε.Ε.Σ. για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη 

Ιδιαίτερης μνείας χρίζει η τεράστια κινητοποίηση του Ε.Ε.Σ. για την ενίσχυση των τραυματιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας ενώ προκάλεσε δεκάδες τραυματίες, οι οποίοι χρειάστηκαν άμεσα μεγάλες ποσότητες αίματος για τις δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις που υπεβλήθησαν. Συγκεκριμένα, ο  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κινητοποίησε άμεσα 65 εθελοντές του Τομέα Υγείας, καθώς και Νοσηλεύτριες από τα Περιφερειακά Τμήματα Βόλου, Λαμίας και Λάρισας για τη διοργάνωση διπλής έκτακτης αιμοδοσίας (1-2/3) στην κεντρική Πλατεία της Λάρισας, με σκοπό την ενίσχυση των πολυάριθμων τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική, συγκεντρώνοντας συνολικά 370 φιάλες αίματος.

Σας διαβεβαιώνω ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές του για ενίσχυση των εθελοντικών αιμοδοσιών στην Ελλάδα, σχεδιάζοντας ήδη νέες καινοτόμες δράσεις σε συνεργασία με οργανισμούς και φορείς που συνεργάζεται, προκειμένου αφενός να καταρρίψει τους φόβους των πολιτών για τη διαδικασία της αιμοδοσίας αφετέρου να συμβάλλει ακόμα πιο δραστικά στην ενίσχυση των αποθεμάτων αίματος της χώρας.