Παρουσία του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου στη Λέσβο.

Το Πλωμάρι είναι η πρώτη σε πληθυσμό κωμόπολη της Λέσβου μετά την πόλη της Μυτιλήνης.

Το Κλιμάκιο εδρεύει εντός του οικισμού της Τοπικής Κοινότητας Πλαγιάς της Δ.Ε. Πλωμαρίου και για τη λειτουργία του παραχωρήθηκε χώρος από τον οικείο δήμο. Η ίδρυση του Κλιμακίου κρίθηκε αναγκαία για την άμεση επιχειρησιακή δράση, αφού καλύπτει τομέα ευθύνης ο οποίος είναι απομακρυσμένος από τις πλησιέστερες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, με επιχειρήσεις, μεγάλη δασική έκταση που καλύπτεται κυρίως από κωνοφόρα αλλά και γεωργικές εκτάσεις στο νότιο παράκτιο τμήμα του νησιού.

Στην τελετή των εγκαινίων, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της λειτουργίας του νέου Κλιμακίου και όπως τόνισε: «… η Μυτιλήνη είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, διαθέτει πυκνόφυτα δάση, απολιθωμένο δάσος που είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ξενοδοχειακές μονάδες και σημαντικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Για τους λόγους αυτούς και για πολλούς ακόμα η πολιτεία στο πλαίσιο της εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη, καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες, οργανώνοντας μηχανισμούς για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των καταστροφών τόσο από φυσικά όσο και τεχνολογικά φαινόμενα. Το κλιμάκιο του Πλωμαρίου θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Με τη λειτουργία του, διασφαλίζουμε τη ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και προστατεύουμε τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους μας. Πέρα από την ενίσχυση της πυροπροστασίας και γενικότερα της πολιτικής προστασίας, ενισχύονται και οι συνθήκες που θα βοηθήσουν στην ευημερία, την ασφάλεια, την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής, της οποίας η τουριστική και πολιτιστική αξία είναι αδιαφιλονίκητη. Η υπηρεσία αυτή, διαθέτει όλο τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και το έμψυχο δυναμικό, τους Πυροσβέστες μας, που με τον επαγγελματισμό, την άρτια εκπαίδευσή τους και την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, θα βρίσκονται δίπλα στους πολίτες για να εγγυηθούν την ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας τους, αλλά και την προστασία του εθνικού φυσικού πλούτου. Το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας. Η επέμβασή του αποτελεί την οργανωμένη παρουσία του κράτους και η αποτελεσματικότητά του αποτελεί την ασπίδα προστασίας απέναντι στους ποικίλους κινδύνους που απειλούν την ομαλή ροή της καθημερινότητας. Η βοήθεια που μας παρείχαν, τόσο η Δημοτική Αρχή της Μυτιλήνης, όσο και ο κ.Εμμανουήλ Ευαγγελινέλης στην μεταστέγαση του κτιρίου, μας οπλίζει με δύναμη και αναγνωρίζουμε συμμάχους στον συνεχή αγώνα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της Μυτιλήνης».

Ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου λαμβάνοντας τον λόγο ευχαρίστησε τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για την ταχεία μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου, όπως και την Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης για την διάθεση του κτιρίου στην Πλαγιά και τόνισε «… συγχαίρω και ευχαριστώ όλους τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για την ταχύτητα και την φιλοτιμία που επιδεικνύουν σε κάθε συμβάν και εύχομαι να μην έχουμε μεγάλες πυρκαγιές από δω και πέρα».

Στην συνέχεια ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο Μυτηλήνης Στρατή Κύτελη.

Στην τελετή παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Στρατιωτικός Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ «Μεραρχία Αρχιπελάγους» Υποστράτηγος Γρηγόριος Μπουντλιάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου Ταξίαρχος Ηλίας Βαζούρας, ο Διοικητής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κυπριωτέλης, ο Διοικητής 9ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Πλοίαρχος Σκαλίμης Ευστάθιος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λέσβου Πύραρχος Χρήστος Σάσσαρης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Αντιπύραρχος Πέτρου Γρηγόριος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και όμορων δήμων καθώς και πλήθος στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.