Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης παραβρέθηκε σήμερα, Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, στο τρισάγιο που τελέσθηκε στα Πατήσια, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, στη μνήμη των δύο αστυνομικών, Νεκτάριου Σάββα και Γιώργου Ανδριτσόπουλου, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Στο τρισάγιο παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικοί, καθώς και μέλη συνδικαλιστικών Φορέων και Οργανώσεων.

Ο Υπουργός στην ομιλία του τόνισε:

«Τιμή σε δύο αστυνομικούς, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Δύο άνδρες που έμελλε να καταστούν ήρωες, να χαράξουν για πάντα το αποτύπωμά τους στη μνήμη μας.

Αφιέρωσαν την ίδια τους τη ζωή στο καθήκον, στην προσφορά, στην υπηρεσία προς την πατρίδα. Για να προστατεύσουν το αγαθό της ασφάλειας όλων ημών, των Ελλήνων πολιτών, διάλεξαν συνειδητά να αφοσιωθούν στο έργο τους, να παραμερίσουν κάθε κίνδυνο, ακόμη και αυτόν ενάντια στη ζωή τους, να μη φοβηθούν, να μη δειλιάσουν.

Αυτό είναι δείγμα μεγάλων ανδρών, ηρώων, ανθρώπων που ξεπέρασαν τον εαυτό τους, ακόμη και τα στενά όρια της θνητότητας, που επέδειξαν αυταπάρνηση μπροστά στην απειλή, που τάχθηκαν μέχρις εσχάτων στον όρκο τους να υπηρετούν το καθήκον τους με δέσμευση, ζήλο και γενναιότητα ψυχής.

Αυτό τάχθηκαν να πράξουν όλοι οι Αστυνομικοί μας, αυτή είναι η κοινή αναφορά διαχρονικά με τους πεσόντες μας: η αφιέρωση της ζωής στην πάταξη του εγκλήματος, στην ευνομία και ευημερία της κοινωνίας, στην ασφάλεια του λαού μας. Κι αυτή η προσφορά δε μετρά ώρες ή ημέρες, σε ζητά εκεί παρών, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Οι δύο αυτοί άνδρες έφυγαν νωρίς, πρόλαβαν, όμως, με τον θάνατό τους να αφήσουν μια σπουδαία παρακαταθήκη, ένα διαχρονικό, ισχυρό μήνυμα ενάντια στη βία, στο έγκλημα, την τρομοκρατία.

Η αυτοθυσία των Νεκτάριου Σάββα και Γιώργου Ανδριτσόπουλο θα συνδέεται πάντοτε με το καθήκον της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον θα θυμίζει εμπράκτως στο προσωπικό μας την αίσθηση χρέους απέναντι στους πολίτες και την πατρίδα, μα και τη δέσμευση απέναντι στους ίδιους εκείνους που χάθηκαν, πάνω στη δική τους μάχη να υπερασπιστούν το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας.

Για τις οικογένειές τους, ο Νεκτάριος και ο Γιώργος θα είναι για πάντα οι αγαπημένοι τους άνθρωποι, που έφυγαν νωρίς, που χάθηκαν, δίνοντάς τους αμέτρητο πόνο. Όμως, δεν είναι μόνον αυτό. Είναι κι εκείνοι οι άνθρωποι που τους γέμισαν υπερηφάνεια, συγκίνηση, που συγκλόνισαν με τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την πίστη με την οποία υπηρέτησαν την πατρίδα τους. Κι όπως οι οικογένειές τους, έτσι και όλοι εμείς, ως ήρωες τους αντικρίζουμε, ως ήρωες τους κρατούμε στη μνήμη και την ψυχή μας.

Από την ενοποίηση του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το  1984, έως σήμερα, 144 Αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους εν ώρα Υπηρεσίας.

Τιμούμε τους πεσόντες μας, τους κρατούμε ευλαβικά στη μνήμη και την καρδιά μας. Διαχρονική υπόσχεση να αντλήσουμε δύναμη από τη δική τους γενναιότητα, να δεσμευτούμε απέναντί τους, να συνεχίσουμε με συνέπεια το έργο τους, αυτό στο οποίο αφιέρωσαν την ίδια τους τη ζωή».