Ήταν 18 Ιουνίου 1992. Ο υποσμηναγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νικόλαος Σιαλμάς, γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο Αιτωλοα­καρ­νανίας και μπήκε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1984. Αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού. χειριστής αεροσκάφους Mirage F.1CG, κλήθηκε να αναχαιτίσει το ολοκαίνουργιο τότε απόκτημα «τρίτης γενιάς» της Τουρκικής αεροπορίας το F-16C.

Η αερομαχία που ακολούθησε έγινε κοντά στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου στην Λήμνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τα ραντάρ του ελληνικού συστήματος αεροάμυνας εντόπισαν 4 άγνωστα ίχνη να εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Αμέσως διατάχθηκε η απογείωση τριών ζευγών αεροσκαφών επιφυλακής από τα αεροδρόμια Αγχιάλου, Λήμνου και Σκύρου.

Σκοτώθηκε κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρ­κι­­κών αεροσκαφών.  Ο Νικόλαος Σιαλμάς απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, μαζί με ένα δεύτερο Mirage και πήρε πορεία προς το βόρειο Αιγαίο. Όταν έφτασαν στην περιοχή πλησίασαν τα δύο τουρκικά F-16 για αναγνώριση.

Επιχείρησε να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-16 με Mirage F-1 CG Ωστόσο τα τουρκικά αεροσκάφη αντέδρασαν, με αποτέλεσμα η αναγνώριση να εξελιχθεί σε εμπλοκή. Σύμφωνα με μαρτυρία του δεύτερου χειριστή, Ι. Μανωλάκου, κατά τους ελιγμούς που ακολούθησαν τα ελληνικά αεροσκάφη για να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα, κατέβηκαν σε πολύ χαμηλό ύψος. Κάποια στιγμή ο σμηναγός Μανωλάκος είδε το αεροσκάφος του Σιαλμά να προσκρούει στη θάλασσα και να συντρίβεται. Ήταν 17 λεπτά μετά τη διαταγή για απογείωση».

Ο Νικόλαος Σιαλμάς ήταν ο πρώτος νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Στο σημείο έσπευσαν ελικόπτερο και αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ταχύπλοο του Λιμενικού που εντόπισαν τα συντρίμμια.