Η Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία (NCA) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε Αιγύπτιο που θεωρείται ύποπτος για τον συντονισμό της διακίνησης χιλιάδων ανθρώπων από την βόρεια Αφρική μέσω της Μεσογείου προς την Ιταλία.

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι θεωρεί πως ο 40χρ0νος Αιγύπτιος, που κρατείται στο Λονδίνο, συνεργάζεται με δίκτυα διακινητών στην βόρεια Αφρική για την οργάνωση της επιβίβασης μεταναστών σε σκάφη και στην συνέχεια για τις επικοινωνίες με συνεργούς κατά την διάρκεια του διάπλου.

«Υποψιαζόμαστε ότι αυτός ο άνδρας διευθύνει τις επιχειρήσεις του από το Ηνωμένο Βασίλειο οργανώνοντας την διακίνηση χιλιάδων μεταναστών», αναφέρει στην ανακοίνωση ο Ντάρεν Μπαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της NCA.

«Το είδος των σκαφών που οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούν για τον διάπλου είναι παγίδες θανάτου…Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πληροφορίες και να αναλαμβάνουμε δράση με τους εταίρους για να προλαμβάνουμε τους πλόες και να συλλαμβάνουμε διακινητές εδώ και στο εξωτερικό».

Η Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία , η οποία συνεργάζεται με την Italian Guardia di Finanza (την ιταλική υπηρεσία καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και του λαθρεμπορίου) αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Το ένα αφορά την διάσωση 640 μεταναστών τον περασμένο Οκτώβριο από τις ιταλικές αρχές που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος που είχε αποπλεύσει από την Λιβύη.

Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης στην διάσωση από την ιταλική ακτοφυλακή τον περασμένο Δεκέμβριο 265 μεταναστών που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος που βρέθηκε ακυβέρνητο στην Μεσόγειο και είχε αποπλεύσει από την Λιβύη και σε δύο επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τον Απρίλιο έπειτα από κλήσεις για παροχή βοήθειας, οπότε η ιταλική ακτοφυλακή βρήκε 600 μετανάστες σε δύο σκάφη.