Το καλοκαίρι αποτελεί την ιδανική εποχή για ταξίδια με το αυτοκίνητο. Δυστυχώς, αποτελεί και την ιδανική εποχή για να αντιμετωπίσετε προβλήματα με το αυτοκίνητο σας. Γιατί; Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να προξενήσουν κόπωση στα συστήματα του αυτοκινήτου σας. Οπότε, αν τα καλοκαιρινά σας σχέδια είναι γεμάτα από ταξίδια και μετακινήσεις προς κάποια παραλία, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να χαρείτε το καλοκαίρι με ασφάλεια.

Λίγη προετοιμασία για την εποχή του καλοκαιριού μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τόσο το αυτοκίνητο σας, όσο και τους εαυτούς σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Παρακάτω θα διαβάσετε 12 σημαντικές συμβουλές σχετικά με τη συντήρηση του αυτοκινήτου σας το καλοκαίρι.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα  το καλοκαίρι

Ο κλιματισμός είναι ό,τι χρειάζεστε για να είστε άνετοι μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη. Όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, θα πρέπει ο κλιματισμός του αυτοκινήτου σας να είναι σε λειτουργική κατάσταση. Το πιθανότερο είναι ότι δεν είχατε χρησιμοποιήσει τον κλιματισμό από το χειμώνα ως την άνοιξη, οπότε είναι καλή ιδέα να τον ελέγξετε πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Αν βγαίνει ζεστός αέρας μόλις ενεργοποιείτε τον κλιματισμό, μπορεί να χρειάζεται απλά να προσθέσετε φρέον. Η συμπλήρωση ψυκτικού είναι πιθανό να κάνει τον κλιματισμό σας να αποδίδει καλύτερα. Αν αυτό δεν αρκεί, ένας μηχανικός θα είναι σε θέση να διαγνώσει και να διορθώσει το πρόβλημα.

2. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας

Οι χειμερινές συνθήκες ενδέχεται να έχουν βλάψει τα ελαστικά σας, οπότε πριν ξεκινήσετε ένα μακρύ ταξίδι το καλοκαίρι, κάντε έναν έλεγχο στις πιέσεις των ελαστικών σας. Κατά τον έλεγχο, θα θέλατε να σιγουρευτείτε ότι η πίεση τους δεν είναι υπερβολικά χαμηλή, ή υψηλή. Στα περισσότερα επιβατικά αυτοκίνητα, η προτεινόμενη πίεση κυμαίνεται από 30 ως 35 PSI. Αν έχετε αμφιβολία, ελέγξτε το βιβλίο του κατασκευαστή για να πληροφορηθείτε επακριβώς σχετικά με τη γκάμα πιέσεων που προτείνεται για τα ελαστικά σας.

Η βέλτιστη πίεση των ελαστικών μπορεί να αποτρέψει ένα κλατάρισμα, ή σκάσιμο. Το να σιγουρευτείτε ότι τα λάστιχα σας είναι σωστά φουσκωμένα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε την οικονομία καυσίμου σε αυτές τις μακρινές μετακινήσεις.

Και μια που μπήκατε στη διαδικασία, είναι μια καλή ιδέα να ελέγξετε και την πίεση της ρεζέρβας σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι αποτελεί μία αξιόπιστη εναλλακτική σε περίπτωση ανάγκης.

3. Συμπληρώστε τα υγρά του κινητήρα

Οι αλλαγές των εποχών μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε χαμηλή στάθμη των υγρών του κινητήρα, καθώς αυτά έχουν την τάση να αραιώνουν, ή ακόμα και να εξατμίζονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Όταν έρχεται το καλοκαίρι, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα υγρά της μετάδοσης, του υδραυλικού συστήματος διεύθυνσης, του συστήματος ψύξης και των υαλοκαθαριστήρων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγξετε το ψυκτικό υγρό τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού ο ρόλος του είναι να αποτρέψει την υπερθέρμανση του κινητήρα σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ελέγξετε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού του αυτοκινήτου:

⦁    Ανοίξτε το καπό
⦁    Εντοπίστε το δοχείο του ψυκτικού υγρού και ανοίξτε το καπάκι
⦁    Ελέγξτε τη στάθμη του υγρού με βάση τις γραμμές ένδειξης στο δοχείο του
⦁    Αν οι γραμμές δείχνουν ότι η στάθμη του υγρού είναι χαμηλή, προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα στο δοχείο
⦁    Ξανακλείστε το καπάκι
⦁    Αν δε νιώθετε άνετα στην ιδέα του να ελέγξετε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού, ή άλλων υγρών του κινητήρα, ο πλησιέστερος μηχανικός στην περιοχή σας μπορεί να σας εξυπηρετήσει.

4. Αλλάξτε το λιπαντικό και το φίλτρο λαδιού

Η αλλαγή του λιπαντικού και του φίλτρου λαδιού αποτελεί έναν από τους απλούστερους τρόπους να αυξήσετε τη μακροζωία του αυτοκινήτου σας. Τα λιπαντικά κρατούν τον κινητήρα σας ασφαλή από τις φθορές, ενώ το φίλτρο βοηθά στην αφαίρεση ακαθαρσιών από το λιπαντικό του κινητήρα σας.

Η αλλαγή λαδιών είναι μία απλή διαδικασία. Ωστόσο, αν αυτή δε γίνει στην κατάλληλη χρονική περίοδο, το αυτοκίνητο σας μπορεί να αποκτήσει δαπανηρά προβλήματα, όπως συσσώρευση αποθέσεων που μπορούν να προκαλέσουν φθορές σε ζωτικά μέρη του κινητήρα σας. Ένας καλός γενικός κανόνας είναι να αλλάζετε τα λιπαντικά κάθε 8.000 χιλιόμετρα, ή να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας.

5. Ελέγξτε τα φρένα σας

Έπειτα από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, είναι σημαντικό να ελέγξετε τη λειτουργία των φρένων σας. Βασίζεστε στα φρένα σας κάθε φορά που οδηγείτε, οπότε είναι καλή ιδέα να ελέγχετε την κατάσταση τους τακτικά, όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Πέρα από τις προφανείς ενδείξεις κακής λειτουργίας, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε κάποιους ήχους, όπως αν ακούτε τα φρένα σας να στριγγλίζουν. Επίσης, θα θέλατε να ελέγξετε αν το αυτοκίνητο σας τραβά προς μία κατεύθυνση καθώς φρενάρετε. Αν παρατηρήσετε κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις κακής λειτουργίας, είναι καιρός για έναν έλεγχο και ίσως για κάποιες επισκευές.

6. Αντικαταστήστε τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων

Η διατήρηση της ορατότητας είναι κάτι απαραίτητο όταν βρίσκεστε πίσω από το τιμόνι. Το καλοκαίρι, η σκόνη, ή ακόμα και η λάμψη του ήλιου μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα σας να δείτε μέσα από το παρμπρίζ σας. Ελέγξτε την ικανότητα των υαλοκαθαριστήρων σας να απομακρύνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να μειώσει την ορατότητα σας. Είναι καλή ιδέα να αντικαθιστάτε τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων στο τέλος κάθε εξαμήνου.

Επίσης, σιγουρευτείτε ότι η σκόνη και άλλα σωματίδια δεν καλύπτουν τα φώτα σας. Αν τα φώτα πορείας σας δείχνουν αδύναμα, αλλάξτε τα ώστε να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να δείτε μέσα στην νύχτα, τη βροχή ή σε άλλες συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν την ορατότητα.

7. Καθαρίστε συχνά, ή αντικαταστήστε τα φίλτρα αέρα

Τα φίλτρα αέρα του αυτοκινήτου σας αναλαμβάνουν έναν σημαντικό ρόλο, ειδικά το καλοκαίρι. Εμποδίζουν τις ακαθαρσίες να εισέλθουν μέσω των αεραγωγών, πράγμα κρίσιμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να μην αναφέρουμε ότι η χρήση ενός παλιού φίλτρου αέρα μπορεί να προξενήσει προβλήματα στη λειτουργία του κλιματισμού σας.

Η αντικατάσταση του συστήματος κλιματισμού θα μπορούσε να κοστίσει από 1.000 έως 4.000 ευρώ, οπότε η συχνή εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του φίλτρου αέρα είναι σημαντική και σας εξοικονομεί χρήματα. Είναι καλή ιδέα να αλλάζετε το φίλτρο αέρα κάθε 12 μήνες, ή κάθε 20.000 χιλιόμετρα, ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή σας.

8. Καθαρίστε το αυτοκίνητο σας

Το να διατηρείτε το εξωτερικό και το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας καθαρό δε βοηθάει απλά στο να νιώθετε εσείς καλύτερα, αλλά αποτελεί σωστή στρατηγική και από την οικονομική σκοπιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να λιώσουν τα πλαστικά, το φαγητό ή άλλα πράγματα που ίσως έχετε αφήσει μέσα στο αυτοκίνητο σας και είναι ικανά να προκαλέσουν φθορές που θα μπορούσαν να σας κοστίσουν.

Επίσης, η διατήρηση της καθαριότητας στο εξωτερικό του αυτοκινήτου προστατεύει τη βαφή τόσο από τις ακτίνες του ηλίου, όσο και από βλάβες που μπορούν να προκληθούν από πουλιά, ή έντομα.

9. Αλλάξτε θέση στα ελαστικά σας

Μπορείτε να παρατείνετε το χρόνο ζωής των ελαστικών σας εναλλάσσοντας τα. Αυτό ισχύει επειδή τα λάστιχα του μπροστινού και του πίσω άξονα δεν υφίστανται τις ίδιες φθορές. Η αλλαγή θέσης στα ελαστικά σας είναι ικανή να εξισορροπήσει τη φθορά, επιτρέποντας στα τέσσερα λάστιχα να τη μοιραστούν σε κάθε άξονα του αυτοκινήτου σας. Οι ειδικοί προτείνουν να αλλάξετε τη θέση των ελαστικών σας κάθε 5.000 με 8.000 χιλιόμετρα.

10. Παρκάρετε στη σκιά

Κατά τις θερμές μέρες, προσπαθήστε να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας στη σκιά όποτε αυτό είναι δυνατό. Το παρκάρισμα σε σκιερό μέρος δεν κρατάει μόνο εσάς δροσερούς, αλλά και το αυτοκίνητο σας, παρατείνοντας το χρόνο ζωής του. Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο εξωτερικό και την βαφή του αυτοκινήτου, η επισκευή των οποίων είναι δαπανηρή. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να υπερθερμάνουν το εσωτερικό του, το τιμόνι και τα καθίσματα, καθιστώντας δύσκολη την οδήγηση.

Τα σκίαστρα παραθύρων αποτελούν μια καλή λύση αν δεν έχετε τη δυνατότητα να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας στη σκιά.  Τα σκίαστρα μπορούν να μπλοκάρουν τη θερμότητα των ακτινών UV, να μειώσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και να προστατεύσουν από άλλες βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

11. Κρατήστε τον κινητήρα σας δροσερό

Κάθε αυτοκίνητο διαθέτει ένα σύστημα ψύξης και ο ρόλος του είναι η αφαίρεση της θερμότητας από τον κινητήρα ώστε να παραμένει στις σωστές θερμοκρασίες. Το σύστημα ψύξης αποτελείται από το υγρό ψύξης, τους σωλήνες, έναν θερμοστάτη, το ψυγείο και την αντλία νερού.

Ο δείκτης θερμοκρασίας που παρακολουθεί την κατάσταση των υγρών ψύξης στο αυτοκίνητο σας, παρέχει ενδείξεις για το κατά πόσο το υγρό είναι κρύο, σε φυσιολογική θερμοκρασία ή υπερθερμαίνεται. Αν ο δείκτης θερμοκρασίας είναι σε υψηλά επίπεδα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο κινητήρας υπερθερμαίνεται. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σταματήσετε και να περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία του κινητήρα. Επειδή αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, είναι προτιμότερο να καλέσετε το μηχανικό σας άμεσα ώστε να το διορθώσει.

Τι να κάνετε αν το αυτοκίνητό σας υπερθερμανθεί

12. Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Ακριβώς όπως και το αυτοκίνητο σας, θα χρειαστεί να έχετε εφοδιαστεί με υγρά ώστε να λειτουργείτε κανονικά. Η αφυδάτωση και η εξάντληση λόγω ζέστης είναι σε θέση να επηρεάσει την ικανότητα σας να οδηγήσετε. Επίσης, το καλοκαίρι θα συναντήσετε στους δρόμους περισσότερα αυτοκίνητα, πεζούς και ποδηλάτες, οπότε παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να διατηρήσετε την εγρήγορση σας ώστε να αποφύγετε κάποιο ατύχημα.

Όταν οδηγείτε σε υψηλές θερμοκρασίες, πρέπει να διασφαλίσετε ότι τόσο εσείς, όσο και οι επιβάτες σας, είστε ενυδατωμένοι. Αν είναι δυνατό, αφήστε μερικά μπουκάλια νερού σε ένα δροσερό σημείο του αυτοκινήτου, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμα.

automarin.gr