Οι κλοπές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε  το ρίσκο και να προστατευτείτε;

Ανεξάρτητα από το εάν ένα αυτοκίνητο είναι καινούργιο ή παλιό, μικρό ή μεγάλο, SUV ή σεντάν, αποτελεί δυνητικά μια ευκαιρία για έναν κλέφτη να το κάνει… δικό του. Κάθε χρόνο, με την παράλληλη εξέλιξη της τεχνολογίας ασφαλείας των οχημάτων έναντι των κλοπών, υπάρχει και εξέλιξη στους τρόπους που χρησιμοποιούν οι κλέφτες για να μπουν μέσα στο αυτοκίνητο.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά tips που θα δυσκολέψουν τον επίδοξο κλέφτη ή ακόμη και θα τον αποτρέψουν από το να προσπαθήσει να διαρρήξει το αυτοκίνητό σας.

Τι θα πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε τον κλέφτη

Συνήθως, ένας επαγγελματίας κλέφτης χρειάζεται μόνο κάποια δευτερόλεπτα για να μπει μέσα σε ένα αυτοκίνητο που τον ενδιαφέρει. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να μην τον βάλουμε σε πειρασμό ώστε να επιλέξει το δικό μας αυτοκίνητο για τη βραδινή του… επιτυχία.

Μην αφήνετε λοιπόν τίποτα σε κοινή θέα μέσα στο αυτοκίνητο και ιδίως, συσκευές αξίας όπως υπολογιστές, κινητά, navigators, κάποια εξωτερική οθόνη κ.λπ. Αν δεν μπορείτε να τα έχετε μαζί σας, τοποθετήστε τα μέσα στο ντουλαπάκι του συνοδηγού.

Παρκάρετε επίσης το αυτοκίνητό σας σε καλά φωτισμένους δρόμους, ει δυνατόν όπου περνά κόσμος και επιπλέον, σε σημεία που το έχετε ξαναπαρκάρει και δεν έχει γίνει κάποιο περιστατικό κλοπής.

Κάθε φορά που βγαίνετε από το αυτοκίνητο, κλειδώστε το καλά. Τσεκάρετε όλες τις πόρτες και το πορτ-μπαγκάζ εάν δεν έχει κεντρικό κλείδωμα, ενώ ελέγξτε και το ότι όλα τα παράθυρα είναι κλειστά. Προσέξτε επίσης να μην αφήνετε το αυτοκίνητο με το κλειδί στη μίζα, όταν π.χ. βγαίνετε για να χαιρετίσετε έναν φίλο ή μπαίνετε σε ένα μίνι μάρκετ για μια γρήγορη αγορά.

Προσοχή και όταν οδηγείτε

Μην αφήνετε σε κοινή θέα προσωπικά σας και πολύτιμα αντικείμενα όταν οδηγείτε και είσαστε σταματημένος σε κίνηση, γιατί μπορούν να κλαπούν άμεσα και γρήγορα από κάποιον με μηχανάκι, ενώ πάντα όταν είσαστε μέσα στο αυτοκίνητο, κλειδώνετε όλες τις πόρτες. Μην αφήνετε επίσης ποτέ πολύτιμα αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ, ενώ ιδίως όταν παρκάρετε σε πολυσύχναστους δρόμους, προσέξτε να μην αφήσετε κάποια τσάντα, λάπτοπ κ.λπ. στο χώρο αποσκευών, γιατί κλέφτες μπορεί να παρακολουθούν και να σπάσουν το αυτοκίνητο για να το πάρουν.

Μέτρα προστασίας που μπορείτε να αγοράσετε

Ένας καλός συναγερμός θα δώσει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας στο αυτοκίνητό σας. Εδώ, ο κανόνας είναι απλός: Όσο περισσότερο θόρυβο κάνει ο συναγερμός, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να σταματήσει την προσπάθειά του ο κλέφτης. Αν θέλετε τώρα να κάνετε ακόμη πιο δύσκολο το έργο του κλέφτη, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε και ένα αντικλεπτικό μπαστούνι αυτοκινήτου. Είναι μια έξτρα λύση που ενδείκνυται και σε περιπτώσεις που αφήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα το αυτοκίνητό σας παρκαρισμένο.

Μια καλή επένδυση είναι και αυτή ενός GPS Tracker (σύστημα εντοπισμού του οχήματος). Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να ειδοποιήσετε τις αρχές για το που βρίσκεται ακριβώς το αυτοκίνητό σας σε περίπτωση κλοπής.

Δώστε ιδιαίτερη έμφαση και στο πάρκινγκ σας

Παρότι τέλος, πιο πιθανό ένα αυτοκίνητο είναι να κλαπεί όταν είναι παρκαρισμένο στο δρόμο, πολλοί κλέφτες δεν διστάζουν να το κλέψουν και μέσα από μια πυλωτή, ένα γκαράζ κ.λπ.Δώστε λοιπόν μεγάλη έμφαση στην πόρτα του γκαράζ. Αν το γκαράζ είναι κλειστό μια καλή πόρτα αλουμινίου θα βοηθήσει, ενώ εάν είναι ανοιχτό-πυλωτή, οπωσδήποτε χρειάζεται μια πόρτα που κλειδώνει ή κλείνει ηλεκτρικά, ενώ σε κάθε περίπτωση βοηθούν και τα υψηλά κάγκελα που δεν θα επιτρέψουν στον κλέφτη να μπει μέσα στο χώρο.

 carandmotor.gr  

Προηγούμενο άρθροΠέντε νεκροί από τη συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο
Επόμενο άρθροΗμέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – DAY) του Διαγωνισμού Ουλαμών Αρμάτων