Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανέκοψαν ρωσική επίθεση προς τις πόλεις Κουπιάνσκ και Λιμάν στο ανατολικό τμήμα της χώρας και προελαύνουν προς τα νότια, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Άμυνας της χώρας.

«Είχαμε πολύ σφοδρές μάχες στις κατευθύνσεις του Κουπιάνσκ και του Λιμάν αλλά οι στρατιώτες μας σταμάτησαν τον εχθρό εκεί», δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Ουκρανία βρίσκεται στις πρώτες φάσεις της πλέον φιλόδοξης αντεπίθεσής της από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022 και δηλώνει ότι έχει ανακαταλάβει οκτώ χωριά, τα πρώτα ουσιαστικά της κέρδη στο πεδίο της μάχης εδώ και επτά μήνες. Ωστόσο η Ρωσία κατέχει μεγάλα τμήματα από τα εδάφη στην ανατολική και νότια Ουκρανία και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμα στραφεί στις βασικές αμυντικές γραμμές, τις οποίες η Ρωσία είχε μήνες για να προετοιμάσει.

«Πράγματι, έχουμε ακόμα μπροστά μας τα βασικά γεγονότα. Και το βασικό χτύπημα δεν έχει γίνει ακόμα. Πράγματι, κάποιους από τους εφέδρους –αυτά είναι πράγματα που γίνονται σταδιακά– θα ενεργοποιηθούν αργότερα», δήλωσε η Μαλιάρ.

Η ίδια δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν ως στόχο τον έλεγχο στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας στον νότο εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό και οι δυνάμεις της προελαύνουν, ακόμα κι αν τα ναρκοπέδια τις καθυστερούν, δήλωσε.

«Στον στρατό, σύμφωνα με τις αναφορές και τις θέσεις τους, όλα προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο. Δεν αναμένουμε απαραίτητα ότι η επίθεση είναι κάτι που γίνεται πολύ γρήγορα», δήλωσε η Μαλιάρ.

«Κάθε μέρα προελαύνουμε, κάθε μέρα. Ναι, είναι σταδιακό αλλά οι δυνάμεις μας εδραιώνουν την παρουσία τους σε αυτά τα σύνορα και προχωρούν σταθερά».

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

φωτογραφία αρχείου