Την Παρασκευή 23-06-2023, στο πλαίσιο της άφιξης του εκπαιδευτικού πλοίου ”KOJIMA” της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής στον Λιμένα Πειραιά, επισκέφθηκαν το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στελέχη της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής και σπουδαστές της Ακαδημίας της, συνοδευόμενοι από τον Πρώτο Γραμματέα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, κ. Yukihiro TAKAHASHI. Την Ιαπωνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε εκ μέρους του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Λ.Σ. Γεωργίου Αλεξανδράκη, ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, Υποναύαρχος Λ.Σ. Τρύφων Κοντιζάς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκατέρωθεν παρουσιάσεις αναφορικά με το έργο, την αποστολή και τις αρμοδιότητες των δύο Ακτοφυλακών και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην επιτήρηση των εκτεταμένων θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας τους, δεδομένου του πολυνησιακού χαρακτήρα των δύο χωρών. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο Οργανισμών.

Στη συνέχεια οι σπουδαστές της Ακαδημίας της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής επισκέφθηκαν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά επί θεμάτων λειτουργίας τους.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο Συντονιστής του Γραφείου του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Κοντορουχάς Χρήστος, ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, Πλοίαρχος Λ.Σ. Χριστιανός Γεώργιος, o Πλοίαρχος Λ.Σ. Προκοπίου Παντελής από τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων, ο Διευθυντής Ποντοπόρου Ναυτιλίας Πλοίαρχος Λ.Σ. Σπανός Ανδρέας καθώς και επιτελικά στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων συνόρων.