Το ουκρανικό, η κατάσταση στη Ρωσία και το θέμα της άρσης των εμποδίων που θέτουν η Τουρκία και η Ουγγαρία έναντι της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχουν σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος θα επισημάνει στον γενικό γραμματέα ότι η Ατλαντική Συμμαχία «πρέπει να συνεχίσει, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εκτελεί αποφασιστικά την αποστολή της υποστήριξης προς την Ουκρανία, η οποία διεξάγει την αντεπίθεσή της ενάντια στη διχασμένη Ρωσία». Ο Γάλλος πρόεδρος θα υπογραμμίσει ακόμη ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας είτε αναπτύσσοντας δυνάμεις, είτε μέσω αποστολών εναέριας επιτήρησης.

Τέλος ο πρόεδρος Μακρόν θα ζητήσει από τον Στόλτενμπεργκ να αναλάβει πρωτοβουλίες για «την ταχεία επικύρωση» της προσχώρησης της Σουηδίας, μετά από αυτήν της Φινλανδίας, στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι το ζήτημα αυτό αφορά την ενότητα της Ατλαντικής Συμμαχίας.