Τα πλοία που προέρχονται από την αμερικανική ακτοφυλακή, φτάνουν στην Ελλάδα για να ενταχθούν στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού. Θέμα 24ώρων είναι πλέον η άφιξη των πρώτων 2 περιπολικών πλοίων κλάσης «Island» από την αμερικανική ακτοφυλακή προς το Πολεμικό Ναυτικό, έναντι συμβολικού ποσού ύψους 39 εκατ., συμπεριλαμβανομένου και τα μεταφορικά.

Τα συνολικά 4 χαλύβδινα περιπολικά που θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό, έρχονται για να αντικαταστήσουν τα υπέργηρα ξύλινα περιπολικά του Ελληνικού Στόλου. Ταυτόχρονα  ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας απόκτησης άλλων 4 πλοίων του ίδιου τύπου τα επόμενα χρόνια, που θα βοηθήσουν στην αντικατάσταση των υπέργηρων περιπολικών.

Πρόκειται για συνολικά 4 της κλάσης, τα οποία θα αποσυρθούν σταδιακά με τα νεότερα και μεγαλύτερα Sentinel. Δεν είναι μόνο τα 4 που επιχειρούν στον Κόλπο αλλά κι επιπλέον 4 που πρόκειται να αποσυρθούν από άλλες περιοχές.

Έτσι, στο Πολεμικό Ναυτικό ανοίγει διάπλατα ο δρόμος αντικατάστασης των υπέργηρων ξύλινων περιπολικών ή και των κανονιοφόρων τύπου Asheville που χρησιμοποιεί, με πολύ ικανότερα και σαφώς πιο σύγχρονα πλοία με πολύ χαμηλό κόστος.

Τα πρώτα δύο πλοία θα ρυμουλκηθούν την Τρίτη στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προκειμένου να γίνουν εργασίες. Θα βαφτούν στα χρώματα του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και θα προετοιμαστούν για τις προσθήκες επιπλέον οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr πρόκειται να τοποθετηθεί στην πλώρη πυροβόλο των 20mm όμοιο με αυτό που θα διαθέτουν οι φρεγάτες Belharra FDI. Πρόκειται για τον LION FISH 20mm της LEONARDO. Μάλιστα έχει δοθεί και η σχετική παραγγελία και αναμένεται τους επόμενους μήνες η παράδοσή τους.

Υπολογίζεται ότι σε περίπου έναν μήνα θα έρθουν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και τα επόμενα 2 πλοία του ίδιου τύπου, συμπληρώνοντας έτσι την αρχική τετράδα της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

 enikos.gr