Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο ημεδαπών, που είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών από οικίες με τη μέθοδο της απασχόλησης, οι οποίοι συνελήφθησαν την 16-6-2023 από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Να θυμίσουμε ότι, Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 16-6-2023 στην περιοχή του Κερατσινίου, 3 ημεδαποί, από τους οποίους ο ένας ανήλικος, κατηγορούμενοι –κατά περίπτωση- για ληστείες, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και για μη έκδοση αστυνομικού δελτίου ταυτότητας.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 16-6-2023, οι κατηγορούμενοι κινούμενοι με αυτοκίνητο  στην περιοχή του Κερατσινίου, εντόπισαν σπίτι και ένας από τους κατηγορούμενους αποβιβάστηκε και προσπάθησε με διάφορα τεχνάσματα να πείσει την ένοικο της οικίας να του επιτρέψει την είσοδο, ενώ οι άλλοι δύο παρέμειναν μέσα στο αυτοκίνητο ως «τσιλιαδόροι».

Στη συνέχεια, αφού δεν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό του σπιτιού, αποπειράθηκε με χρήση κατσαβιδιού να διαρρήξει την κεντρική πόρτα.

Περιπολούντες αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) αντιλήφθηκαν το περιστατικό και ακινητοποίησαν τους δράστες, τους οποίους οδήγησαν στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2022, οργανώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών από σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι, επέλεγαν από πριν το σπίτι-στόχο και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, με τη μέθοδο της απασχόλησης, κατάφερναν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό οικιών. Στη συνέχεια αφαιρούσαν κοσμήματα, χρηματικά ποσά και άλλα αντικείμενα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επέλεγαν σπίτια ηλικιωμένων ατόμων, τους οποίους ακινητοποιούσαν ή χρησιμοποιούσαν σωματική βία προκειμένου επιτύχουν το σκοπό τους.

Από τη μέχρι στιγμή προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστε 2  ληστείες στη Ν. Σμύρνη και στη Νίκαια και επιπλέον 3 κλοπές από σπίτια  στον Κορυδαλλό, στη Μεταμόρφωση και στο Περιστέρι.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν της Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Πρόκειται για τους:

ΝΙΚΗΤΑ Παναγιώτη του Γεωργίου και της Βασιλικής, γεννηθέντα την 30-1-1998 στην Αθήνα και

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Βασίλειο του Δημητρίου και της Κωνσταντίας, γεννηθέντα την 18-4-1984 στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου, στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις και τον εντοπισμό των διαφευγόντων τη σύλληψη.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476541 του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.