Το να γνωρίζεις πως να καθαρίζεις ένα κυνηγετικό όπλο, είναι σημαντικό στοιχείο της κυνηγετικής αντίληψης κάθε κυνηγού.

Φροντίστε το όπλο με προσοχή και θα σας συντροφεύει μια ολόκληρη ζωή. Οι κυνηγητικές αναμνήσεις σας θα είναι συνυφασμένες με αυτό.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να καθαρίσετε ένα κυνηγετικό όπλο: ο σωστός και ο λάθος. Ο σωστός τρόπος περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες με τη χρήση ειδικών χημικών σκευασμάτων που λιπαίνουν και προστατεύουν το όπλο, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του. Ο λανθασμένος τρόπος είναι να το παρατήσετε σε μία γωνία και να υποσχεθείτε στον εαυτό σας, ότι θα το καθαρίσετε το πολύ αύριο – μεθαύριο (δηλαδή ποτέ). Αυτός είναι ένας «υπέροχος» τρόπος για την «τέλεια» καταστροφή του.

Ο νούμερο ένα «δολοφόνος» των όπλων είναι η διάβρωση (σκουριά). Πρόκειται για έναν εχθρό που σχεδόν πάντα είναι νικητής στην επίθεση με την πάροδο του χρόνου. Λειτουργεί ύπουλα και το έργο του αποκαλύπτεται την πιο ακατάλληλη στιγμή. Δυστυχώς κάποιες φορές αυτό γίνεται ορατό όταν πλέον δεν υπάρχει σωτηρία.

Το μυστικό για την αντιμετώπισή του είναι να αφαιρέσετε όλα τα κατάλοιπα, εσωτερικά ή εξωτερικά μετά τη χρήση. Εξίσου σημαντική είναι και η λίπανση σε όλα τα κινούμενα μέρη. Πλέον στην αγορά υπάρχουν τόσα πολλά υλικά για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του όπλου, που δεν χωρούν δικαιολογίες του τύπου «δεν γνώριζα», «δεν ήξερα»…

Ο καθαρισμός του όπλου είναι απαραίτητος ακόμα και όταν δεν ρίξετε φυσίγγια. Η έκθεσή του στην ατμόσφαιρα, στην οποία αιωρείται πληθώρα σωματιδίων σκόνης, υγρασίας κ.λπ., αρκεί για να δημιουργήσει συνθήκες διάβρωσης των μετάλλων. Το κράτημα του όπλου με τα χέρια αρκεί, από τη στιγμή που στα χέρια μας υπάρχει ποσότητα λίπους και ιδρώτα που θα κάνουν ζημιά. Μην αρκείστε στον ψεκασμό και μην θεωρείτε ότι ένα πέρασμα με λάδι «γιατρεύει» τα πάντα. Κάποιες φορές το λάδι λειτοyργε;i σαν πέπλο που κλείνει μέσα του τη διάβρωση και της επιτρέπει να λειτουργήσει ύπουλα.

Ένα καθαρό βαμβακερό πανί, με το οποίο θα περάσετε όλες τις επιφάνειες του όπλου, αρκεί για να αφαιρέσει όλα τα κατάλοιπα. Για τα ξύλινα μέρη υπάρχουν άλλα υλικά. Το λάδι δεν είναι κατάλληλο για τη συντήρησή τους. Και για τα συνθετικά μέρη υπάρχουν ανάλογα υλικά περιποίησης. Ενδεχομένως να επικρατεί η αντίληψη, ότι είναι άφθαρτα, αλλά στην πραγματικότητα και αυτά χρειάζονται προστασία.

Το πέρασμά τους με λάδι δεν αποτελεί την καλύτερη λύση, γιατί ειδικά τις μέρες που υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνειά τους αυξάνονται με το στρώμα λαδιού, με αποτέλεσμα το υλικό να παρουσιάζει συντομότερα συμπτώματα γήρανσης (πολυμερισμός).

Η προστασία που παρέχουν οι σύγχρονες μέθοδοι βαφής των μεταλλικών και ξύλινων-συνθετικων τμημάτων των όπλων είναι σε θέση, συγκριτικά με τις παλαιότερες μεθόδους να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Το ίδιο ισχύει και για την διαδικασία ατμοποίησης, που μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα εναπόθεσης στρώματος μετάλλου από υλικά που έχουν υψηλό δείκτη αντίστασης στη διάβρωση, όπως ζιρκόνιο, χρώμιο, τιτάνιο κ.ά. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μας απαλλάσσει της υποχρέωσης να καθαρίσουμε και να συντηρήσουμε το όπλο μας.

kynigesia.gr

φωτογραφία: oplognosia