Για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα και  τις τρέχουσες προκλήσεις των προσφύγων και μεταναστών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη συζητούν από χθες στη Θεσσαλονίκη είκοσι νέοι απόφοιτοι του Προγράμματος Gilman, του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το σεμινάριο, που θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουλίου, έχει στόχο να προάγει τη διαπολιτισμική κατανόηση. Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στα πολύπλοκα ζητήματα που συνδέονται με τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, συζητήσεις με ειδικούς, επισκέψεις σε τοποθεσίες και δραστηριότητες συμμετοχής στην τοπική κοινότητα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ομιλητές από διεθνείς οργανισμούς με σημαντική δράση, ΜΚΟ και στελέχη της κοινότητας, οι οποίοι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές -το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ίδρυμα Fulbright και το Πρόγραμμα Benjamin A. Gilman International Scholarship Program (Gilman Program) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ- «η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με πλούσια ιστορία πολιτιστικής ποικιλομορφίας και πύλη για τις μεταναστευτικές ροές, αποτελεί ιδανικό υπόβαθρο για αυτήν την επίκαιρη και σημαντική εκδήλωση».

Το Πρόγραμμα Gilman χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και υποστηρίζεται στην εφαρμογή του από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης.  Στόχος του είναι να διευρύνει τη συμμετοχή των Αμερικανών φοιτητών στη διεθνή εκπαίδευση παρέχοντας υποτροφίες σε φοιτητές με περιορισμένα οικονομικά μέσα για σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής, στην ενίσχυση της παγκόσμιας κατανόησης και στην προώθηση της ανάπτυξης μελλοντικών ηγετών σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο.

*Πηγή συνημμένης φωτογραφίας: ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων