Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Κυριάκος Πρόεδρος ΣΑΑΙΤΘ

Στην Ορκωμοσία των νέων ανθυπολοχαγών τάξεως 2023 («Υπίλαρχος Αντώνιος Καράμπελας») συνάντησα τον Ταξίαρχο ε.α. Κάτσενο Δημήτριο (τάξεως 1976) προερχόμενο από το Όπλο του Πεζικού. Τον κ. Ταξίαρχο, τον ενθυμούμαι να υπηρετεί το 1981, ως Υπολοχαγός, διμοιρίτης στη Σχολή Ευελπίδων και η «αφεντιά» να φοιτά στη Σχολή, ως δευτεροετής εύελπις. «Κάτι σημαντικό με συνδέει με το Όπλο του Ιππικού – Τεθωρακισμένων» μου ανέφερε και συνέχισε «Ο πατέρας υπηρέτησε δύο φορές στον Ελληνικό Στρατό και συγκεκριμένα στο Όπλο του Ιππικού. Πολέμησε τόσο στο Πόλεμο του 40 όσο και τη περίοδο 1946 -47, που κλήθηκε και πάλι υπό τα όπλα, ως Ιππέας ….».

Η αναφορά του αγαπητού συναδέλφου, μου κίνησε τη περιέργεια. «Διατηρείτε κάποιο κειμήλιο, έχετε καταγράψει διηγήσεις;», τον ρώτησα. «Δυστυχώς Όχι» μου απάντησε και συμπλήρωσε «ο πατέρας μου ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος που υπηρέτησε στο Ιππικό, θυμάμαι σκόρπιες αναφορές του στο άλογό του». Το μόνο που διατηρώ με σεβασμό και αγάπη είναι το απολυτήριό του. Απολύθηκε από την 8η Έφιππη Ίλη…». Κάτι έλαμψε στο μυαλό μου. «Θα φωτογραφήσετε το απολυτήριο του και θα μου το στείλετε;» τον ρώτησα. «Βεβαίως» μου απάντησε και πράγματι έστειλε σύντομα, ηλεκτρονικά, τη φωτογραφία αυτού του τόσο προσωπικού όσο και ιστορικού δημοσίου εγγράφου.

Διαβάζω: «8η Έφιππος Ίλη, ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ, ΦΥΛΛΟΝ ΠΟΡΕΙΑΣ, Επώνυμον: Κάτσενος, Όνομα: Παναγιώτης, Κλάσεως Επιστρατεύσεως: 1938, Βαθμός: Στρατιώτης, Όπλο ή Σώμα: Ιππικόν, Έτος Γεννήσεως:1917, ……. Εν Ιωαννίνοις τη 10η Οκτωβρίου 1947, Ο χορηγήσας το φύλλον πορείας: Πρίφτης Στέφανος Υπίλαρχος…». Κάτι μου θυμίζει η «8η Έφιππος Ίλη» και ο Υπίλαρχος Πρίφτης…» Ανατρέχω στο προσωπικό ιστορικό αρχείο και βρίσκω κάποιες φωτογραφίες της 8ης Εφίππου Ίλης … Αναρτώνται προς τιμήν του Εφέδρου Ιππέα Κάτσενου Παναγιώτη που όποτε τον χρειάστηκε η Πατρίδα ήταν εκεί, υπηρετώντας ευόρκως !!!

28 Οκτ 1947, Η 8η Έφιππος Ίλη παρελαύνει στα Ιωάννινα για την Εθνική Επέτειο, με επικεφαλής τον Υπίλαρχο Πρίφτη. Με άλλα λόγια, 18 ημέρες μετά την απόλυση του έφεδρου Ιππέα Κάτσενου Παναγιώτη, η Ίλη του παρελαύνει με επικεφαλής τον Υπίλαρχο που υπέγραψε το απολυτήριό του.
1948, Αξιωματικοί και απολυόμενοι οπλίτες της 8η Εφίππου Ίλης παρασημοφορημένοι με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως. Κάποιοι υπήρξαν συμπολεμιστές του έφεδρου Ιππέα Κάτσενου και απολύθηκαν ένα χρόνο μετά …..
1948, Αξιωματικοί της 8ης Εφίππου Ίλης, προσανατολίζονται στο χάρτη, κατά τις επιχειρήσεις. Στο μέσον, με το πηλήκιο, ο Διοικητής της Ίλης Επίλαρχος Ντουντούμης Γεώργιος.
21 Φεβ 1949, Η 8ης Έφιππος Ίλη παρελαύνει στα Ιωάννινα για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από το τουρκικό ζυγό.
21 Φεβ 1949, Ο Διοικητής της 8ης Εφίππου Ίλης Επίλαρχος Ντουντούμης, υπερπηδά εμπόδιο κατά τις ιππικές επιδείξεις που διεξήχθησαν για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

Κύρια φωτογραφία: Το απολυτήριο δηλ. το «ΦΥΛΛΟΝ ΠΟΡΕΙΑΣ» του έφεδρου Ιππέα Κάτσενου Παναγιώτη. Εις Μνήμην….

 saith.gr