Από την Τετάρτη 12 έως και την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, συμμετείχε στην Παγκόσμια Σύσκεψη Αρχηγών Αεροπορίας και Διαστήματος (Global Air & Space Chiefs’ Conference – GACC) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 30 Αρχηγοί από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η κλιματική αλλαγή ως μείζονα απειλή του πλανήτη και πώς οι αεροπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να διεξάγονται με πιο βιώσιμους τρόπους.

Επικεντρώθηκαν στις υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις για την προστασία του εναέριου χώρου εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, ως απόρροια των διδαγμάτων από την εν εξελίξει σύγκρουση στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυξημένη ευελιξία, αλληλεπίδραση σε όλους τους τομείς και καινοτομία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους απειλών μεγάλης εμβέλειας.

Επίσης, τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας, τόσο των στρατιωτικών όσο και των εμπορικών φορέων στη διαστημική τεχνολογία για την αποτελεσματικότερη παροχή αεροπορικής ισχύος και την προσφορά από κοινού λύσεων σε μερικές από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές και διαστημικές δυνάμεις.

Από την Παρασκευή 14 έως και την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΑ, μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διεθνή αεροπορική έκθεση «Royal International Air Tattoo», η οποία πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Fairford. Στην εν λόγω έκθεση η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε με αεροσκάφος F-4E Phantom II. Την ελληνική αποστολή επισκέφθηκε ο Αρχηγός ΓΕΑ, όπου συνομίλησε με το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό που συμμετείχε στη διοργάνωση.

Στο περιθώριο των παραπάνω δραστηριοτήτων, δόθηκε η ευκαιρία να διεξαχθούν άτυπες συζητήσεις με Αρχηγούς φίλιων και συμμαχικών κρατών, όπου αναλύθηκαν θέματα αμοιβαίου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος και δυνατότητες συνεκπαίδευσης. Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο, κ. Ιωάννη Τσαούση.