Με ένα ξεχωριστό και συμβολικό εικαστικό δώρο έφθασε στο γραφείο της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κας Σοφίας Βούλτεψη η νεαρή Ουκρανή Larysa Ryabykh, αρχιτέκτων και ζωγράφος. Ο πίνακας απεικονίζει τα ηλιοτρόπια της πατρίδας της που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ως δικαιούχος προσωρινής προστασίας, η Larysa εντάχθηκε στο πρόγραμμα HELIOS που στην Ελλάδα υλοποιείται από τον ΔΟΜ και τους συνεργάτες του, μετά την απόφαση της υφυπουργού για επέκταση του εμβληματικού αυτού ενταξιακού προγράμματος και στους Ουκρανούς πολίτες.

«Είναι μεγάλη η χαρά μου κάθε φορά που διαπιστώνω πως η απόφασή μου να εντάξω στο πρόγραμμα και τους Ουκρανούς πρόσφυγες αποδίδει καρπούς. Η Larysa μένει με την μητέρα της στην Θεσσαλονίκη, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ενταξιακής μάθησης, μιλάει ήδη αρκετά καλά τα ελληνικά και κάνει τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα. Αυτό αποτελεί πραγματική ένταξη και αυτό θέλουμε να πετύχουμε», δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη, ευχαριστώντας την Larysa για το πολύτιμο δώρο της, που πλέον κοσμεί το γραφείο της υφυπουργού αρμόδιας για την Ένταξη.

Η νεαρή Ουκρανή ζωγράφος είχε στο πλευρό της την δασκάλα της των ελληνικών Χρύσα Ζησοπούλου, την Γενική Διευθύντρια της SolidarityNow κ. Μαριλύν Πολένα και τον υπεύθυνο του Προγράμματος HELIOS της SoldarityNow κ. Νικόλα Ράγκο.