Η  Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ανέδειξε στην τριάδα των νικητών την Ελληνική Αστυνομία, με την πρωτοβουλία «Κοινές Ερευνητικές Δραστηριότητες Προώθησης Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στον τομέα της Εσωτερικής Ασφάλειας», στην κατηγορία  «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Υποστήριξη της Διεθνοποίησης των Επιχειρήσεων».

Η  φωτογραφία που συνοδεύει τη βράβευση της αστυνομίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης, εμφανίζει μια γυναίκα αστυνομικό να στέκεται, κοντά σε μια οθόνη με τον χάρτη της Ε.Ε., ανάμεσα σε διάφορα γκάτζετ και ρέπλικες, ενώ  ξεχωρίζει ένα μίνι ηλεκτρικό περιπολικό όχημα, στο βάθος διακρίνεται ένα πυροσβεστικό, ένα αστυνομικό τζιπάκι και μια ηλεκτρονική μακέτα ελικοπτέρου. Το στιγμιότυπο προέρχεται από τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. στη Διεθνή έκθεση Ασφάλειας και Αμυνας (DEFEA) στο εκθεσιακό κέντρο Μetropolitan Expo, με σύνθημα «Ασφάλεια Παντού, Ασφάλεια για Όλους».

Επιπλέον, σημειώνεται, «διαμορφώνονται πρότυπα λειτουργικής και τεχνολογικής αριστείας, τόσο για τους Δημόσιους φορείς όσο και για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία και αγορά, προτείνοντας λύσεις και προϊόντα που προσανατολίζονται στην αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων, όπως η αντιμετώπιση κρίσεων από την κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, η ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών, κ.λπ».

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για τα προτζεκτ καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, τα οποία διευθύνει το Συντονιστικό Όργανο Στρατηγικής Αξιοποίησης Χρηματοδοτικών Πόρων (Σ.Ο.Σ.Α.Χ.Π) της ΕΛ.ΑΣ., τα πιο πρόσφατα στοιχεία που βρήκαμε είναι η συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στην DEFEA, στην οποία η ΣΟΣΑΧΠ παρουσίασε το πρόγραμμα Νestor για την επιτήρηση και τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Πρόκειται για ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα παρακολούθησης συνόρων, με χρήση νέων τεχνολογιών, που έχει δοκιμαστεί πιλοτικά στον Έβρο και περιλαμβάνει επίγεια και εναέρια drones, αυτόνομο μη επανδρωμένο υποβρύχιο, πλοιάρια, θερμικές κάμερες, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και «μεικτής πραγματικότητας», συστήματα εντοπισμού προσώπων κλπ. Το Nestor χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ηorizon της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχει στην κοινοπραξία 22 δημόσιων και ιδιωτικών φορέων από όλη την Ε.Ε., ως συντονιστής-επικεφαλής της δράσης.

Τα συγχαρητήρια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου