Λάθη, ασυνεννοησία, παραλείψεις. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος το πώς η Αστυνομία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τους χούλιγκανς που έφθασαν από την Κροατία, τα έκαναν γυαλιά καρφιά στη Νέα Φιλαδέλφεια και άφησαν πίσω τους έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες.

Όπως προέκυψε, η ΕΛ.ΑΣ. είχε λάβει σχετικές ενημερώσεις για την έλευση των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ τόσο από εγχώριες υπηρεσίες, όσο και από άλλες του εξωτερικού. Τι συνέβη όμως και οι ενημερώσεις αυτές γράφτηκαν στις… καλένδες των υπευθύνων αντί να αξιοποιηθούν όπως θα έπρεπε;

Στα πληροφοριακά δελτία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους γινόταν ξεκάθαρα λόγος για άφιξη «ικανού αριθμού (περίπου 100) οργανωμένων οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Bad Blue Boys)». Γιατί οι πληροφορίες αυτές δεν έγιναν αξιοποιήθηκαν;

Πρόκειται για ερωτήματα στα οποία προσπάθησε να απαντήσει το protothema.gr μέσα από συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Αναφορικά με τις πληροφορίες που εμπεριέχονταν στα δελτία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως «τα πληροφοριακά δελτία αυτά στέλνονται προς το αρχηγείο για την ενημέρωση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας. Με βάση τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα δελτία, πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες κινήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κάτι που σε αυτή την περίπτωση δεν έγινε όπως θα έπρεπε».

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν παράλληλα πως για τους Κροάτες οπαδούς υπήρχε και σχετική διαταγή από τον Κλάδο Ασφαλείας του Αρχηγείου η οποία είχε σταλεί προς τις οικείες αστυνομικές διευθύνσεις και, μέσω αυτής, ζητούνταν να υπάρξει άμεση ενημέρωση σε περίπτωση που οι οπαδοί φθάσουν στη χώρα μας. Τελικά τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

Το δρομολόγιο και οι… παραλείψεις 

Όπως προκύπτει, τα λάθη ξεκινούν πριν από την άφιξη των οπαδών στη χώρα μας και συνεχίζονται και μετά από αυτή. Τα βασικά εντοπίζονται με το πέρασμα των χούλιγκανς από τον σταθμό της Κακαβιάς. Οι οπαδοί φέρεται να έφθασαν στη χώρα μας μέσω Αλβανίας -αφού πέρασαν από Κροατία και Μαυροβούνιο- και να συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Αθήνα μέσω της Ιονίας Οδού.

Στη συνέχεια φέρονται να έσπασαν σε ομάδες, προκειμένου να περάσουν όσο πιο απαρατήρητοι γίνεται μέχρι την τελική επίθεση. Πηγές που έχουν γνώση της υπόθεση αναφέρουν πως από τη στιγμή που πέρασαν από τον σταθμό θα έπρεπε να είχε σταλεί μήνυμα στην οικεία αστυνομική διεύθυνση να τους σταματήσει κάπου για έλεγχο.

«Το λάθος ξεκινάει από τα σύνορα. Υπήρχε πληροφόρηση για τα αυτοκίνητα και τις πινακίδες τους. Διένυσαν τόσα χιλιόμετρα. Μία τροχαία δεν τους είδε να τους σταματήσει, από τη στιγμή που είχαν στη διάθεσή τους και στοιχεία των οχημάτων;» αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα, πηγές από την Κακαβιά έλεγαν από χθες πως με το που έφθασαν οι οπαδοί υπήρξε σχετική κεντρική ενημέρωση. Το τοπικό μέσο ενημέρωσης epiruspost.gr μετέδωσε πως από την Κακαβιά διήλθαν περίπου 80 άτομα και πως υπήρξε ενημέρωση στις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, πραγματοποιήθηκε και σχετικός έλεγχος των αποσκευών, χωρίς να εντοπιστούν όπλα όπως ρόπαλα, κάτι που μαρτυρά ότι τα προμηθεύτηκαν εντός ελληνικού εδάφους.

protothema.gr