Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα αναφορικά με την απονομή ξιφών σε εν αποστρατεία Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για τους οποίους υφίσταται σχετική εκκρεμότητα, αναγνωρίζουμε και χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση του κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ωστόσο, οφείλουμε να επανέλθουμε κι εμείς με τη σειρά μας στο χρονίζον ζήτημα της μη απονομής σε εν ενεργεία Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τόσο των Ξιφών όσο και των Διασήμων (Παράσημων) [“Ταγμάτων Αριστείας” , “Στρατιωτικών Μεταλλίων”, “Διαμνημονεύσεων”] τα οποία δικαιούνται, ενώ έχει προηγηθεί σε πολλές περιπτώσεις προ πολλού η ονομασία ως Σημαιοφόρος ή η απονομή διπλώματος ή διαμνημόνευσης ή η προβλεπομενη ένταξη.

Έτσι αποτελεί συχνό φαινόμενο οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να καλούνται να παραβρεθούν – στην καλύτερη των περιπτώσεων με δανεικά Ξίφη και Διάσημα/Παράσημα – σε τελετές και κοινωνικές εκδηλώσεις εκπροσωπώντας την Υπηρεσία και το Σώμα ενώπιων Πολιτειακών και Τοπικών παραγόντων αλλά και στελεχών των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρα από ειδική υποχρέωση ως στοιχείο κανονικότητας της στολής,  το Ξίφος και τα Διάσημα/Παράσημα αποτελούν σύμβολα του κατεχόμενου αξιώματος, ένδειξη τιμής  για την αρετή που επιδεικνύεται, αναγνώρισης των εξαιρετικών πράξεων, ικανοτήτων, αφοσίωσης και διακεκριμένων υπηρεσιών προς την Πατρίδα και την Κοινωνία.

Για πολλοστή φορά, ευελπιστώντας πως θα είναι και η τελευταία, ζητάμε την οριστική διευθέτηση του θέματος και την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων με την απονομή σε όλους τους δικαιούχους Αξιωματικούς των Ξιφών και των Διασήμων (Παρασήμων) που τους αναλογούν.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                Ο Γενικός Γραμματέας

Γραβάνης Γρηγόριος          Φύκας Γεώργιος