Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αν η Πολιτεία διαχρονικά είχε εφαρμόσει και τις προτάσεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος, το κοινωνικό φαινόμενο της βίας των γηπέδων και εκτός αυτών, θα είχε περιοριστεί «στα του οίκου της» και κυρίως θα είχε αποκοπεί από άλλα νοσηρά φαινόμενα μαφιόζικων λειτουργιών, που μολύνουν τη λειτουργία του αθλητισμού, αλλά ακόμα και σημαντικές δομές της Πολιτείας, όσο και δραστηριότητες της ίδιας της οικονομικοκοινωνικής ζωής.

Ύστερα από τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου συμπολίτη μας, όλοι αναμέναμε με αγωνία αφενός την απόδοση των ευθυνών στους αρμόδιους γι’ αυτό το πρωτοφανές επιχειρησιακό φιάσκο και αφετέρου τη λήψη αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της δράσης των χούλιγκαν εντός και εκτός γηπέδων (εκτός γηπέδων τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί τα πιο σοβαρά περιστατικά με δεκάδες ραντεβού θανάτου μεταξύ χούλιγκαν). Αντί αυτού ενημερωθήκαμε πως θα ξανακλείσουν (!!) οι σύνδεσμοι (οι οποίοι σε κάθε σοβαρό περιστατικό «ξανακλείνουν» και εν τέλει είναι μονίμως ανοιχτοί) και ότι η Αστυνομία θα αναλάβει το σωματικό έλεγχο στις θύρες των οργανωμένων οπαδών !!!

Τούτο αποτελεί μια απόφαση πισωγύρισμα η οποία καθιστά την Αστυνομία σεκιούριτι των ανώνυμων εταιρειών που διακινούν πακτωλό χρημάτων και ταυτόχρονα  είναι άμοιρες ευθυνών για οτιδήποτε λαμβάνει χώρα. Ίσως οι κυβερνώντες θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να «τιμωρήσουν» την Αστυνομία στο σύνολό της αντί να τιμωρήσουν τους υπαίτιους για την ολιγωρία τους και εν τέλει για το «φιάσκο» της Νέας Φιλαδέλφειας, ειδάλλως δεν εξηγείται η συγκεκριμένη απόφαση.

Από την πλευρά μας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα ανακύψαντα προβλήματα θα είναι τεράστια, καθώς από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως στις θύρες των οργανωμένων οπαδών το μόνο που συμβαίνει είναι η απόπειρα εισβολής συντεταγμένων στρατών στο γήπεδο της ομάδας τους χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, ως εκ τούτου τα αποτελέσματα θα είναι μονίμως οι συνεχείς συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, τραυματίες αστυνομικοί. Και αν όλα πάνε καλά –πράγμα σπάνιο- καλώς έχουν τα σχέδια, αν όμως όχι, τότε αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα για τις ανάγκες της επικοινωνίας και μόνοΟι υπαίτιοι, ως συνήθως, όταν δεν  αλληλοκατηγορούνται, συνασπίζονται και στρέφονται κατά των αστυνομικών και της Αστυνομίας στο σύνολό της !

Για τον εκάστοτε αστυνομικό προϊστάμενο η έλλειψη διαχρονικής πολιτικής βούλησης προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της αθλητικής βίας αποδυναμώνει τη θέση του και έτσι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος μετάθεσης ευθυνών από το ένα υπηρεσιακό κλιμάκιο στο άλλο και στο τέλος όλο το βάρος μετατίθεται στους απλούς συναδέλφους που λαμβάνουν τα μέτρα και στις διατασσόμενες να μετακινούνται αφειδώς αστυνομικές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν φταίει σε τίποτε ο απλός αστυνομικός που πέραν των άλλων καλείται να υπηρετήσει επιχειρησιακά σχέδια, τις περισσότερες φορές κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί ωραρίου εργασίας, όρων υγιεινής και ασφάλειας κλπ. και να καταλήγει και τραυματίας στο νοσοκομείο !

Για να σταματήσει αυτή η στρέβλωση απαιτούνται πρωτίστως μέτρα αλήθειας και δικαιοσύνης για να θεραπευτούν οι βαριές αμαρτίες της εν γένει δημόσιας – κρατικής διοίκησης που αναφέρονται στην ευθυνοφοβία, στην κολακεία και στην έλλειψη ισονομίας. Σήμερα, που όλοι προφανώς έχουμε γίνει σοφότεροι, πιστεύουμε ότι η εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στο κεφάλαιο «πρόληψη και καταστολή αθλητικής βίας» – πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είναι προβληματική και χρήζει άμεσης επανεξέτασης, διότι δεν αρκεί η αστυνομική αντιμετώπιση ενός κοινωνικού φαινομένου, όπως είναι εν προκειμένω η βία στα γήπεδα.

Σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες η διεξαγωγή ενός αθλητικού αγώνα υπόκειται στην ευθύνη των ομάδων, ενώ την περιφρούρηση  αναλαμβάνουν εταιρείες σεκιούριτι και η αστυνομία επικουρικά εποπτεύει τους χώρους γύρω από το γήπεδο, την ομαλή άφιξη και αποχώρηση φιλάθλων και ομάδων και η όποια επέμβασή της γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους ασφάλειας της ομάδας.

Στη χώρα μας θέλουμε να ισχύει το αντίθετο, ώστε για τα πάντα να φταίει η Αστυνομία και να μην τιμωρείται ποτέ κανείς με διάφορα τεχνάσματα και προσχήματα!  Όταν βέβαια πρόκειται για ευρωπαϊκούς αγώνες παρατηρούμε το οξύμωρο τα ίδια γήπεδα να είναι «εκκλησίες», γιατί ως γνωστόν στην Ευρώπη «ο πέλεκυς πέφτει βαρύς» !!! Η επίσημη Πολιτεία οφείλει επιτέλους να καταστήσει σαφές στους διοργανωτές του πρωταθλήματος, ότι η εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας είναι προκαθορισμένη και ο Έλληνας αστυνομικός δεν μπορεί να μετατρέπεται κάθε φορά σε εξιλαστήριο θύμα.

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών προτείνουμε μεταξύ άλλων τα εξής:

 • ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ονομαστικού εισιτηρίου για όλες τις θύρες. Κάθε θεατής, φίλαθλος ή οι διαπιστευμένοι -προσκεκλημένοι των ΠΑΕ (χορηγοί, VIP, αθλητές της ομάδας, συγγενείς των αθλητών, πολιτικοί κ.λπ.) πρέπει να διαθέτουν εισιτήριο με αριθμημένη θέση και θα πρέπει να καθίσουν στην θέση που ορίζει το εισιτήριο του αγώνα, εκτός αν υπάρχει άλλη υπόδειξη από διαχειριστή (steward).
 • κάμερες στις θύρες εισόδου και εντός γηπέδου,
 • τουρνικέ ώστε ουδείς να μπορεί να εισέλθει σε αθλητική εγκατάσταση με άλλο τρόπο ,
 • να μην είναι δυνατή η διεξαγωγή αγώνα παρουσία φιλάθλων εάν κάποιο γήπεδο δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις,
 • παρουσία εισαγγελικών αρχών σε αγώνες που χαρακτηρίζονται ως κρίσιμοι,
 • επαναφορά του νόμου Ορφανού με τον χαρακτηρισμό των αδικημάτων που αφορούν την οπαδική βία ως ιδιώνυμου (εντός και εκτός γηπέδων),
 • να απαγορευθεί δια νόμου και αναδρομικά, η δυνατότητα να εργάζονται απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί ως υπεύθυνοι ασφαλείας ΠΑΕ-ΚΑΕ ή επιχειρηματιών που σχετίζονται με αυτές, στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαπλοκής,
 • την κατά κεφαλήν αποζημίωση όλων των αστυνομικών που θα απασχολούνται σε αγώνες επαγγελματικών αθλημάτων στα πρότυπα άλλων χωρών (π.χ. στην Κύπρο γίνεται σύσκεψη μια εβδομάδα πριν από ένα ματς και αποφασίζουν από κοινού Αστυνομία και ομάδες για το ποιες Υπηρεσίες και πόσοι αριθμητικά θα εμπλακούν και στη συνέχεια αποζημιώνονται από τις ομάδες με την ώρα),
 • την ενίσχυση του ρόλου και τη θεσμική θωράκιση των αστυνομικών της Υ.Α.Β.Α.Χ. (Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους) οι οποίοι σήμερα είναι έρμαια σε απειλές από τους χούλιγκαν (στην Αγγλία και στο Βέλγιο αν οπαδός επιτεθεί σε αστυνομικούς της αντίστοιχης Υπηρεσίας έχει επιβαρυντικές διατάξεις),
 • απαγόρευση εισόδου σε αθλητικούς χώρους, είτε δια βίου, είτε για κάποια έτη ανάλογα με τα αδικήματα, για όσους συλλαμβάνονται για αδικήματα συναφή της οπαδικής βίας ή έχουν δημιουργήσει προβλήματα ή παραβιάζουν τους κανονισμούς ασφαλείας ή κρίνονται ύποπτοι διάπραξης αδικημάτων σχετιζόμενων με την οπαδική βία ή αρνούνται την σωματική έρευνα από το προσωπικό του σταδίου και των ατόμων που βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών ή αλκοόλ.
 • την άμεση ενίσχυση την διμοιριών Υ.ΜΕ.Τ.-Υ.Α.Τ. οι οποίες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των αθλητικών συναντήσεων,
 • την άμεση επανεξέταση της καθημερινότητας της Δ.Α.Ε.Α. (π.χ. 15 περίπου διμοιρίες φυλάνε λαμαρίνες στα Εξάρχεια και την ίδια ώρα για μια αθλητική συνάντηση στη Λεωφόρο, στη Ν. Φιλαδέλφεια ή στο Καραϊσκάκη -αν ισχύσουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες- θα απαιτείται η απασχόληση σχεδόν όλων των διαθέσιμων διμοιριών, οι οποίες ήδη δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για τις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις της Υπηρεσίας).

Η Ελληνική Αστυνομία και οι Έλληνες Αστυνομικοί προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, παρά τις εγγενείς αδυναμίες και τα υπαρκτά προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε πόσο αρνητικά λειτουργούν σε τέτοιες καταστάσεις.

Την κρίσιμη ώρα επιβάλλεται στοχοπροσήλωση, αλλά και επαγρύπνηση, κριτική αποτίμηση των ενεργειών και ανάδειξη των κακώς κειμένων. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει η Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να απαιτήσει την προστασία των αστυνομικών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους χούλιγκαν και αντί να κατατρύχεται με τη διοργάνωση των συνηθισμένων συσκέψεων για την αντιμετώπιση της βίας και την προστασία συμφερόντων-κερδών των ανωνύμων εταιριών (ΠΑΕ), να απαιτήσει τη σταδιακή απεμπλοκή των αστυνομικών από τα γήπεδα.

Οι πολίτες απαιτούν από τις διωκτικές αρχές να πράξουν το χρέος τους εφαρμόζοντας το νόμο προς κάθε κατεύθυνση, απαλλάσσοντας την ελληνική κοινωνία από τα φαινόμενα βίας και από το σύγχρονο έγκλημα και δεν είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν την κατασπατάληση της αστυνομικής δύναμης που αποδιοργανώνει την αστυνόμευση και διαιωνίζει τη βία, η οποία ως φαίνεται το τελευταίο διάστημα μεταλλάσσεται και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, άλλοτε στους αθλητικούς χώρους και άλλοτε στο κέντρο και στις γειτονιές των πόλεων.

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών διατυμπανίζουμε ότι για την προαγωγή του αγαθού της ασφάλειας των πολιτών απαιτείται ρήξη με αντιλήψεις και πρακτικές του κατεστημένου ανωνύμων εταιρειών και όχι αποσπασματικές εξαγγελίες για το θεαθήναι, με ταυτόχρονη μετακύλιση ευθυνών αλλά και καθηκόντων στην πλάτη του Έλληνα Αστυνομικού. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα στα μέλη μας και τους καλούμε να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να συμμετάσχουν σε όποια μορφή αντίδρασης, ήθελε από μέρους μας αποφασισθεί.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος