Πρωινές ώρες χθες, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε πνευστή ακυβέρνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η ανωτέρω λέμβος ανετράπη με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Κατόπιν εντολής του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έσπευσε στο σημείο, το πλήρωμα του οποίου περισυνέλεξε είκοσι δύο  άτομα, τέσσερα  εκ των οποίων χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγιναν επανειλημμένες κλήσεις μέσω VHF προς τη τούρκικη Ακτοφυλακή για την ύπαρξη ναυαγών σε περιοχή δικαιοδοσίας τους με αρνητικά αποτελέσματα.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή εμφανίστηκε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής και εκτέλεσε κινήσεις πλησίον του ναυαγίου με μεγάλη ταχύτητα, ενώ εξελισσόταν η διαδικασία περισυλλογής των ναυαγών και εν συνεχεία αρνήθηκαν την παραλαβή των διασωθέντων αλλοδαπών. Δέκα οκτώ (18) αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στον λιμένα Μυτιλήνης και δύο  εξ΄άυτών διεκομίσθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ οι υπόλοιποι δέκα έξι   μεταφέρθηκαν στο χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ “ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ”. Οι τέσσερις  σοροί παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ η πνευστή λέμβος βυθίστηκε. Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν αγνοούμενους.