Αγαπητοί Συνάδελφοι καλημέρα, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να απευθύνεστε σε εμένα όταν υπάρχουν προβλήματα με την ΛΑΦΗ, προκειμένου να τα θέτω στον Δ/ντή και να τα επιλύουμε, είναι προτιμότερο να επιλαμβάνομαι του θέματος εγώ και όχι ο κάθε ένας μόνος του. Σας ευχαριστώ. Χρόνια πολλά στον Αλέξανδρο!!

Με εκτίμηση

Εφ. Λοχαγός ΜΧ

Κρουσταλάκης Παντελής

Πρόεδρος 

Φωτογραφία του Ιερέα Γιάννη Σκουλά με καταγωγή από τα Ανώγεια της Κρήτης, ο οποίος πέρα από το γεγονός ότι πολέμησε με θάρρος τον κατακτητή, αλλά και πέρα από την αντιστασιακή δράση του στα χρόνια της Κατοχής, τον παπα-Γιάννη τον συνοδεύει και ένας άλλος τίτλος, αυτός του πρώτου ιερέα αλεξιπτωτιστή στην παγκόσμια Ιστορία. Ο ίδιος δεν πολέμησε απλώς τον κατακτητή, αλλά επέλεξε να καταταγεί όταν οι περιστάσεις το ζήτησαν στις επίλεκτες Μονάδες των συμμαχικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή ως ‘’commandos’’, όπου μάλιστα συμμετείχε και σε επιχειρήσεις στη Μακεδονία.

Η οικογένεια Σκουλά από τα Ανώγεια, είναι μία πολύ γνωστή οικογένεια η οποία πρόσφερε πολλούς πολεμιστές, και ηρωικώς πεσόντες στα πεδία των μαχών κάθε φορά που το ζητούσαν οι περιστάσεις στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο παπα-Γιάννης γεννήθηκε στο χωριό Ανώγεια Μυλοποτάμου το 1904, και πατέρας του ήταν ο Μανώλης Σκουλάς ή Κανόνης, από τον οποίο πήρε και το παρατσούκλι “Κανονόπαπας”.
Μητέρα του ήταν η Μαρία το γένος Καλλέργη. Παντρεύτηκε την Καλλιόπη το γένος Ξυλούρη, και απέκτησε επτά παιδιά. Τον Μάιο του 1941 όταν οι Γερμανοί εξαπολύουν μια γιγαντιαία επιχείρηση για την κατάληψη της Κρήτης, ο ίδιος συμμετείχε στη μάχη της Κρήτης με ηρωικό τρόπο, όπου ο παπα-Γιάννης οπλίζεται με έναν σταυρό κι ένα παλιοντούφεκο, και κατηφορίζει στο Ηράκλειο. Την πρώτη και δεύτερη ημέρα πολέμησε με αυταπάρνηση τους αλεξιπτωτιστές στα περίχωρα του Ηρακλείου. Με την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς ο παπα-Γιάννης ήταν ενεργός στην Αντίσταση αφού όρκισε πολλά μέλη και ορκίστηκε και ο ίδιος μέλος αντιστασιακής ομάδας, και πρωταγωνιστούσε με κάθε ευκαιρία σε κάθε ενέργεια, και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που διώχθηκε και φυλακίστηκε, αφού ήταν και στη λίστα των καταζητούμενων από τις γερμανικές Αρχές, Τελικά συνελήφθη το 1942 από του Γερμανούς την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 1942, όταν ισχυρές γερμανικές δυνάμεις από περίπου 1.500 άντρες έφτασαν αιφνιδιαστικά στα Ανώγεια, όπου ο παπα-Γιάννης Σκουλάς εκείνη την στιγμή τελούσε τη θεία λειτουργία στον Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, και μόλις είχε χτυπήσει την καμπάνα.

Στο τέλος αυτής της επιχείρησης οι Γερμανοί συλλαμβάνουν και φυλακίζουν από τις 25 Ιανουαρίου 1942 έως τις 9 Μαρτίου 1942 εννέα Ανωγειανούς μεταξύ αυτών και τον παπα-Γιάννη.
Αρχές Ιουνίου του 1943 η Περιφερειακή Επιτροπή του Ανω Μυλοποτάμου ζήτησε από την Αγγλική Υπηρεσία να διευκολύνει τη μετάβαση στη Μέση Ανατολή μερικών Κρητικών, μεταξύ των οποίων και αυτή του παπα-Γιάννη Σκουλά καθώς είχε στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις κατοχής. Με την άφιξή του στο Κάιρο, ο παπα-Γιάννης εντάσσεται στις Ελληνικές και συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στις 19 Ιουλίου 1943 ο παπα-Γιάννης Σκουλάς δίνει τον όρκο του ‘’Στρατιωτικού Ιερέως Β΄ τάξεως’’ ενώπιον του Φρουράρχου του Καΐρου Συνταγματάρχου (ΠΖ) Καλλιγιάννη Ηλία, παρουσία και του Αρχιμανδρίτη Λαγουβάρδου Αγαθάγγελου, Ηγουμένου της Μονής Πρέβελη, φίλου και ομοϊδεάτη του παπα-Γιάννη, ο οποίος παρέμεινε τρεις μήνες στην Αίγυπτο.

Εκπαιδεύτηκε ως ‘’commandos’’ αλεξιπτωτιστής, και μάλιστα έως τότε ήταν ο μοναδικός αλεξιπτωτιστής στρατιωτικός ιερέας στον κόσμο. Ο ταξίαρχος του Μηχανικού Κωνσταντίνος Φιοράκης σε μια επιστολή του στην οποία περιγράφει την εκπαίδευση του παπα-Γιάννη στην αγγλική αεροπορία, αναφέρει τα εξής: “Ο παπάς Σκουλάς μέλος της Αντίστασης, ήλθε εις την Αίγυπτο για να πολεμήσει τους εχθρούς. Κατετάγη εις τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά, αντί να προτιμήσει τον ιερατικό κλάδο, και παρά την ηλικία του, ζήτησε να πάει στις Καταδρομές, και μάλιστα στους αλεξιπτωτιστές’’.
Τελικά ύστερα από μία επίμονη εκπαίδευση την οποία τερμάτισε επιτυχώς λαμβάνοντας άριστα και από όλους τους εκπαιδευτές του, διενήργησε και τρία άλματα με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο. Τώρα μπορούσε πλέον να φέρει με περηφάνια και το έμβλημα των αλεξιπτωτιστών. Μετά την εκπαίδευσή του στη Μέση Ανατολή, ο παπα-Γιάννης Σκουλάς ανήκε στη δύναμη ‘’Force 133’’ και μάλιστα συμμετείχε και σε τρεις αποστολές στη Μακεδονία.
Τελικά επέστρεψε πίσω στην Κρήτη το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 1943 για επιχειρησιακούς λόγους, όπου αντίκρισε ισοπεδωμένα από τους Γερμανούς τα Ανώγεια της Κρήτης.

Με την επιστροφή του στην Κρήτη, του ζητήθηκε να βάλει ξανά τα ράσα και να τελέσει τη λειτουργία, αλλά εκείνος αρνήθηκε, γιατί, όπως έλεγε, είχε σκοτώσει ανθρώπους και δεν μπορούσε πάλι να τελέσει τη θεία λειτουργία. Έτσι, αρνήθηκε και μια θέση με κάποιο μισθό, κάνοντας πλέον άλλες δουλειές για να συντηρήσει την οικογένειά του, και υπηρετώντας την ορθοδοξία ως απλός ρασοφόρος Μοναχός.

(απόσπασμα από το κείμενο του Κώστα Παππά στην ‘’Ορθόδοξη Αλήθεια’’)