Στις εκδηλώσεις της 79ης επετείου από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη συμμετείχε ο υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Πάρης Τσογκαρλίδης, καταθέτοντας μάλιστα στεφάνι, στην άσβεστη μνήμη των 149 θυμάτων του Ολοκαυτώματος. 

Όπως τόνισε ο κ. Τσογκαρλίδης, «ο μαρτυρικός Χορτιάτης απέκτησε τον χαρακτηρισμό αυτό, μέσα από μια από τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας της χώρας μας. Η άδικη θυσία 149 συμπολιτών μας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων του πολέμου, του ναζισμού, του φασισμού και του ανθρώπινου παραλογισμού. Είμαστε εδώ για να στείλουμε όπως κάθε χρόνο ένα μήνυμα ειρήνης, συναδέλφωσης και προόδου. Οχτώ δεκαετίες μετά, ο πόλεμος είναι και πάλι στην Ευρώπη, κι αυτό σημαίνει ότι αφενός η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αφετέρου ότι τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Είμαστε εδώ επίσης για να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας να πάψει επιτέλους η διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας, που δεν διδάσκει στα σχολεία μας το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Τα ιστορικά γεγονότα που χαράχτηκαν σε κάθε πέτρα αυτού του τόπου με ανεξίτηλο τρόπο. Χρέος μας είναι να αγωνιστούμε για να πάψει αυτή η ανιστόρητη παράβλεψη της Πολιτείας. Για να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη και η δικαίωση για 149 αδικοχαμένους συμπολίτες μας, για τον Χορτιάτη μας. Και επιτέλους χρέος μας είναι να ολοκληρώσουμε το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που θα είναι μια υπερτοπική δομή, η οποία θα αναδείξει και τον τόπο και την Ιστορία του».

Ο κ. Τσογκαρλίδης επίσης αναφέρθηκε και στο μέλλον του Χορτιάτη, επισημαίνοντας ότι, «τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη οφείλουμε και να τις διατηρήσουμε και να τις ενισχύσουμε, δίνοντάς τους έναν πιο εξωστρεφή χαρακτήρα, διότι το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνον η Ιστορία αυτού του μαρτυρικού τόπου, αλλά η Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Πέρα από τις εκδηλώσεις όμως, δικό μας χρέος είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να τιμήσουμε με πράξεις τη θυσία των συμπολιτών μας. Κι αυτό γίνεται με την ισόρροπη ανάπτυξη, καθώς ο Χορτιάτης είναι μέρος ενός μεγάλου πλέον δήμου, του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και πρέπει να ενσκήψουμε όλοι ώστε τα επόμενα χρόνια να πάψει να είναι στην αφάνεια, αλλά να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία της ανάπτυξης και της ευημερίας. Γι’ αυτό στις φετινές δημοτικές εκλογές, κάθε παράταξη που συμμετέχει οφείλει να καταθέσει το σχέδιό της για την ανάπτυξη του Χορτιάτη, για τη βελτίωση της καθημερινότητας στη δημοτική ενότητα, για το πώς θα πάμε αυτόν τον τρόπο μπροστά. Εμείς, η παράταξη ‘Ορμή.Όραμα.Ομάδα’ έχουμε το σχέδιο, έχουμε την πρόταση για την επόμενη μέρα του Χορτιάτη και την καταθέτουμε στους συμπολίτες μας. Μια πρόταση εφικτή και υλοποιήσιμη, μια πρόταση αναπτυξιακή, με οχτώ μείζονες παρεμβάσεις. Την άμεση υλοποίηση του master plan για την αξιοποίηση της έκτασης του στρατοπέδου Καπετάν Ματαπά, τη μελέτη για την κατασκευή κεντρικής πλατείας στον Χορτιάτη με πρότυπη παιδική χαρά, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, τη φωταγώγηση όλων των υφιστάμενων ιστορικών τοποσήμων του Χορτιάτη, δηλαδή του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, των Εκκλησιών και των Χώρων Μνήμης, το σχέδιο προστασίας του ορεινού όγκου από αυθαίρετες δράσεις και ανάδειξής του ως περιαστικού δάσους, τον σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό στην οδό σύνδεσης Πανοράματος – στροφής Χορτιάτη, τη μονάδα επεξεργασίας αδρανών υλικών, προϊόντων κατεδάφισης και ξύλευσης και την ενοποίηση πεζοδρόμων στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού. Ο Χορτιάτης αξίζει ένα σχέδιο, ένα όραμα, μια προοπτική πενταετίας κι όχι λόγια και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις».