Με βαρύνουσα σημασία και συμβολισμό, πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά το Γενικό Συμβούλιο των 58 Πρωτοβαθμίων Ενώσεών μας, καθώς και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (31η Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου 2023), λίγες ημέρες πριν από την πανελλαδική ΈΝΣΤΟΛΗ κινητοποίηση των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, την προσεχή Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023, στο Λευκό Πύργο, ενόψει των εγκαινίων της 87ης ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό της Χώρας.

Με το βλέμμα όλων στην αφίσα – μήνυμα των Ομοσπονδιών «Δουλεύουμε επικίνδυνα – Αμειβόμαστε ανθυγιεινά», που δέσποζε στο χώρο, αναδείχθηκαν ξανά χρόνια καυτά προβλήματα και παθογένειες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ τονίστηκε, παρουσία και της Πολιτικής και της Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, η αποφασιστικότητα του συνδικαλιστικού μας κινήματος να λήξει ΤΩΡΑ μια χρόνια εκκρεμότητα, ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός του ιερού μας αιτήματος για την αναγνώριση της επικινδυνότητας του λειτουργήματος του αστυνομικού.

Από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, ειδικότερα, έγινε σαφές ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα εκπέμπει κραυγή αγωνίας, καθ’ όλους τους θερινούς μήνες, εξαιτίας τραγικών συμβάντων, αλλά και των δασικών πυρκαγιών, όπου με κίνδυνο ζωής επεμβαίνουν επίσης οι συνάδελφοί μας. Μάλιστα, δεν λησμονεί τις δεσμεύσεις των Υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του κ. Πρωθυπουργού, οπότε διεκδικεί καθαρά και έντιμα αυτά που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Αναμένει δε να ακούσει από τον ίδιο, πλέον, ότι αυτές θα υλοποιηθούν επιτέλους τώρα και όχι σε τέσσερα χρόνια.

Τόνισε, επιπλέον, ότι η πολιτεία με την απροθυμία της να θωρακίσει, όπως επιβάλλουν οι καιροί τον αστυνομικό, καθιστά το λειτούργημά μας ακόμα πιο επικίνδυνο. Έθεσε δε το ερώτημα γιατί να εκκρεμεί περαιτέρω το αίτημά μας για σύσκεψη ανωτάτου επιπέδου με αντικείμενο τους αιφνιδίους θανάτους εν ενεργεία αστυνομικών – ακόμα και εν ώρα υπηρεσίας; Ή μήπως είναι τυχαίο το φαινόμενο που παρατηρείται, μετά την ψήφιση του μισθολογίου του δημοσίου, να εμφανίζονται όλοι οι αστυνομικοί ως αποδέκτες μεγάλων αυξήσεων, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική;  Οι αυξήσεις είναι της τάξεως του 1,5 ευρώ, ημερησίως, για τον απλό αστυνομικό κυρίως, που ψηφίστηκαν με διατάξεις νόμου και που δεν αφορούν το ισχύον άδικο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, το οποίο, επίσης, έπρεπε να έχει αναμορφωθεί, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν προωθεί αίτημά μας για «ξεπάγωμα» των οδοιπορικών, αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης κλπ.

Στη συνέχεια, στην πρώτη τους αυτή «γνωριμία» με το σώμα του Γενικού μας Συμβουλίου, έδωσαν, διαδοχικά, τις ακόλουθες απαντήσεις, προκληθέντες επιμόνως από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, να συνταχθούν μαζί μας για την οριστική λύση του αιτήματος που τίθεται μετ’ επιτάσεως από το 2003, τη χρονιά που έγινε και η πρώτη πανελλαδική συγκέντρωση των ενστόλων στη Θεσσαλονίκη:

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννης ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ στην τοποθέτησή του την πρώτη ημέρα των εργασιών, είπε ότι δεν του είναι άγνωστο το αίτημά μας, ως κορωνίδα και της επικείμενης κινητοποίησης, αλλά δεν έχει να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, αν και υπάρχει δέσμευση της προηγούμενης ηγεσίας για ωρίμανση και υλοποίηση του αιτήματος. Ωστόσο, πρέπει να συζητήσουμε, ώστε να δοθεί λύση μέσα στην τρέχουσα θητεία της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη και τους γνωστούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Ο κ. Υπουργός, στάθηκε στη χρησιμότητα της συνεργασίας μας και αναφέρθηκε επίσης σε παρεμβάσεις που δρομολογούνται για τη μείωση της εγκληματικότητας και της οπαδικής βίας, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, τη μείωση των κινδύνων εν ώρα υπηρεσίας κλπ.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνος ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ, αφού εξήρε την προσφορά του συνδικαλιστικού μας κινήματος στην επίλυση των προβλημάτων και στην προάσπιση των συμφερόντων του αστυνομικού προσωπικού, τόνισε ότι η Ηγεσία εργάζεται σήμερα για την τεχνολογική αναβάθμιση της αστυνομίας και την εξεύρεση κονδυλίων, ώστε να γίνει ασφαλέστερο και αποδοτικότερο το αστυνομικό λειτούργημα. Για το επίμαχο θέμα της αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας, είπε ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα που αναγνωρίζεται από την Κυβέρνηση. Είμαι αισιόδοξος, τόνισε, ότι θα λυθεί κατά τη θητεία αυτής με βάση και το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Μάνος ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ, στάθηκε ιδιαίτερα στη νέα σχέση συνεργασίας που επιθυμεί να οικοδομηθεί ως μέλος της ίδιας οικογένειας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση των αιτημάτων που δεν έχουν ικανοποιηθεί, επικαλούμενος και την νέα φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα, όσο αυτή απαλλάσσεται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των μνημονίων.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Λάζαρος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, αφού αναφέρθηκε στον απαιτητικό ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας, επισήμανε ότι το αστυνομικό προσωπικό επωμίζεται νέα βάρη, δίνοντας έναν σκληρό αγώνα, καθημερινά, με κίνδυνο ζωής, ενώ βιώνει και τις επιπτώσεις των οικονομικών περικοπών και περιστολών του παρελθόντος, σε όλο το φάσμα των αστυνομικών λειτουργιών.  Είναι, συμπλήρωσε, αναγκαία η εξέταση των προτάσεων που κατατίθενται, επομένως, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ποιότητα ζωής του αστυνομικού προσωπικού.

Πέρα από το κυρίαρχο ζήτημα της θεσμοθέτησης της επικινδυνότητας του λειτουργήματος, το Γενικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου που είχε συνεδριάσει νωρίτερα και είχε αποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ τα ακόλουθα:

-Με στόχο την προστασία του συνδικαλιστικού μας κινήματος και της αστυνομίας συνολικά, από τα κρούσματα διαφθοράς αστυνομικών, επιβάλλεται στο εξής η ανάδειξη του προβλήματος κατά την έναρξη κάθε μορφής συνεδρίασης και συλλογικής δράσης των σωματείων, σε όλη τη χώρα, ώστε να μην επισκιάζεται η προσφορά και η δυναμική του αγώνα μας. Τα αντανακλαστικά μας, όπως φάνηκε και από το τελευταίο κρούσμα, είναι άμεσα και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για να παταχθεί το φαινόμενο και να σβήσει κάθε τυχόν ελπίδα προστασίας και στήριξης των επίορκων αστυνομικών, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

-Με αφορμή τα εξαγγελθέντα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, διατυπώσαμε εκ νέου την αντίθεσή μας να γίνει ο αστυνομικός υπάλληλος των ΠΑΕ και αποφασίσαμε την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων την ημέρα διεξαγωγής κρίσιμων αγώνων, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην  πολιτεία και σε όποιον αγνοεί επιδεικτικά τις εμπεριστατωμένες μας προτάσεις, τις οποίες ήδη έχουμε υποβάλει στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και στα συναρμόδια Υπουργεία.

-Λαμβάνοντας υπόψη και το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων, οι φωτογραφίες για τις νέες ταυτότητες να μην λαμβάνονται από την εκδούσα αρχή, εκφράσαμε την συμπαράστασή μας και απαιτήσαμε από την Ηγεσία να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της, καθώς πρόκειται για ένα ακόμα πάρεργο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, ζητήσαμε μέτρα με αφορμή το φαινόμενο της αθρόας προσέλευσης πολιτών για την έκδοση ταυτοτήτων με το παλιό σύστημα, λαμβάνοντας καθησυχαστικές απαντήσεις από την Ηγεσία.

-Πρόθεση της Ομοσπονδίας είναι η ανάδειξη-προβολή των υποψηφίων αστυνομικών που συμμετέχουν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, ανεξαρτήτως συνδυασμών, δεδομένου ότι με πρωτοβουλία μας υπήρξε πρόσφατα και σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Οι εκπρόσωποι των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, στάθηκαν ιδιαίτερα σε όλα τα προαναφερθέντα, με ιδιαίτερες αιχμές στο επίπεδο διοίκησης της Ελληνικής Αστυνομίας, που ορισμένες φορές, όπως τονίστηκε, παραπέμπει σε φαινόμενα αποσύνθεσης του σώματος, περιορισμένης ικανότητας διοίκησης και απροθυμίας λήψης αποφάσεων. Τα προβλήματα, επίσης διαιωνίζονται, επιτείνοντας την ανασφάλεια των συναδέλφων και την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Ενδεικτικά, δε, αναφέρθηκαν στην ανορθολογική διαχείριση του προσωπικού, στο προβληματικό καθεστώς των αποσπάσεων και μεταθέσεων, στην κράτηση ποινικών κρατουμένων, στα τμήματα ασφαλείας που βάζουν «λουκέτο», στα κενά της μηχανοργάνωσης, στην εξ αποστάσεως εξέταση μαρτύρων αστυνομικών, στη μη χρήση των ημερησίων αναπαύσεων, στην αναγνώριση μεταπτυχιακών σπουδών κλπ.

Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και το Γενικό Συμβούλιο, τέλος, κάλεσαν κάθε εν ενεργεία και εν αποστρατεία Ελληνίδα και Έλληνα αστυνομικό να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ιστορίας και να δώσουν το «παρών» στην προσεχή δυναμική ένστολη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε με πίστη στο δίκαιο των αιτημάτων μας, με ενωτική και συλλογική προσπάθεια να κατακτήσουμε το επικίνδυνο.

Το οφείλουμε σε μας και στις οικογένειές μας, το οφείλουμε στους νεκρούς συναδέλφους μας, το οφείλουμε συνολικά στην Ελληνική Αστυνομία μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος