Πραγματοποιήθηκε χθες, 1-12-2023 και ώρα 11:00, στις έδρες των Τμημάτων Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, Κομοτηνής, Νάουσας, Γρεβενών και Ρεθύμνου, η τελετή ορκωμοσίας  των οκτακοσίων τριάντα τεσσάρων (834) Δοκίμων Αστυφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2023-2026.

Συγκεκριμένα στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο διακόσιοι εξήντα επτά (267) Δόκιμοι Αστυφύλακες, στο Τ.Δ.Α. Διδυμοτείχου τριάντα (30), στο Τ.Δ.Α. Νάουσας διακόσιοι ενενήντα τέσσερις (294), στο Τ.Δ.Α. Γρεβενών εκατόν ενενήντα πέντε (195) και στο Τ.Δ.Α. Ρεθύμνου σαράντα οκτώ (48).

Στην τελετή που έλαβε χώρα στο  Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής και έδρα της Σχολής Αστυφυλάκων, παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος, ο Γενικός  Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, συνεπικουρούμενος από το Διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγο Χαράλαμπο Καλόγηρο.  Ο κ. Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος  στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων καλωσόρισε τους πρωτοετείς Δόκιμους Αστυφύλακες στην οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας και τους συνεχάρη για την επιτυχία τους και την επιλογή τους.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, συνεπικουρούμενος από τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Σώματος Α/Β΄ Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ.κ. Αλέξιο Κουρτέση.

Στην τελετή παραβρέθηκαν o Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης,  o εκπρόσωπος του Δημάρχου Κομοτηνής Αντιδήμαρχος Παρθένιος Τζενετίδης, ο Τοποτηρητής Μουφτείας Ροδόπης Σοφολογιότατος κ. Χαλήλ Τζιχάτ, οι εκπρόσωποι του Διοικητή της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξίαρχος και της 29ης Ταξιαρχίας Στρατού και ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πύραρχος Αντώνιος Αντωνίου.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης Ταξίαρχος Μιχαήλ Σεβδυνίδης , ο Β΄ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γεώργιος Ζιώγας, ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Βλάχος, ο Διοικητής του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέτρος Δεμερτζίδης καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο  Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως  Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Έβρου και επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας  Αναστάσιος Δημοσχάκης, αντιπρόσωποι του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Κελέτση και του Βουλευτή Χρήστου Δερμεντζόπουλου, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Έβρου Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Νέλλας εκπρόσωπος του Διοικητή της XVI Μεραρχίας Πεζικού, ο Διοικητής της 30 ΜΚ Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχος Ιωάννης Ματθαίος, αντιπρόσωποι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας  καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων Ελληνικής Αστυνομίας.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας Χαράλαμπος Ελευθεριάδης και η διοικητής του Τ.Δ.Α. Διδυμοτείχου Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αναστασία Πουρναρά.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο  Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας, παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Γεώργιος ΤΖΗΜΑΣ.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως  Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Βασίλειος Κοτίδης,  ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος της Ηρωικής πόλης Νάουσας Νικόλαος Καρανικόλας, ο Β΄ βοηθός Επιτελάρχη Συνταγματάρχης Νικόλαος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος του Διοικητή της 1ης Μεραρχίας Στρατού, ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Νάουσας Πυραγός Γεώργιος Γκιόρσος ως εκπρόσωπος του Διοικητή της Π.Υ. Νάουσας, αντιπρόσωποι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας  καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων Ελληνικής Αστυνομίας.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας Ταξίαρχος Γεώργιος Αδαμίδης, ο Αστυνόμος Α΄ Ιωάννης Αμπεριάδης ως εκπρόσωπος της Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος και ο Διοικητής του Τ.Δ.Α. Νάουσας Αστυνόμος Α΄ Βασίλειος Κεφτές.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο  Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών, παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Σπυρίδων ΔΙΟΓΚΑΡΗΣ.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως  Γρεβενών κ.κ. Δαυίδ.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών Ιωάννης Γιάτσιος, ο Δήμαρχος Γρεβενών Γεώργιος Δασταμάνης, Περιφερειάρχης  Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, ο Διοικητής του 586 Μ/Π Τ.Π. Αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης, αντιπρόσωποι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας  καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων Ελληνικής Αστυνομίας.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κωνσταντίνος Ντίνας και η Διοικητής του Τ.Δ.Α. Γρεβενών Αστυνόμος Α΄ Σταματία Μέντζιου.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Γεώργιος  Λυμπινάκης.

Χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Άνθιμος Μαντζουράνης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Γεώργιος Σκορδίλης, ο Επιτελάρχης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας χανίων, Συνταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Τσιαντούλας, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Ρεθύμνου  Αντ/χης (ΠΖ) Ιωάννης Καλυβιώτης,  ο Διοικητής 547 Α/Μ Τ.Π. Αντ/χης (ΠΖ) Διονύσιος Αναστασόπουλος, ο Διοικητής του Τάγματος εθνοφυλακής Ρεθύμνου Αντιστνταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Σφηναρόλης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Αντιπύραρχος Νικόλαος Ζανιδάκης ο  Λιμενάρχης Ρεθύμνου Αντιπλοίαρχος (Λ.Σ.) Κωνσταντίνος Καστρινάκης καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστη ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου Ταξίαρχος Εμμανουήλ Παπαδάκης και ο διοικητής του Τ.Δ.Α. Ρεθύμνου Αστυνομικός Υποδιευθυντής Σπυρίδων Γερμανάκης.

Από τους Διοικητές των Τμημάτων αναγνώσθηκαν οι Ημερήσιες Διαταγές, με τις οποίες μεταξύ άλλων συνεχάρησαν τους Δόκιμους Αστυφύλακες για την επιτυχία τους και την επιλογή τους.

Στις τελετές παρέστησαν επίσης, το διδακτικό προσωπικό των Τμημάτων, γονείς και συγγενείς των ορκιζόμενων Δοκίμων Αστυφυλάκων.

Επισημαίνεται ότι η εισαγωγή των σπουδαστών στη Σχολή Αστυφυλάκων, πραγματοποιείται με το Σύστημα των Γενικών Εξετάσεων πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η Σχολή  ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα  αυτής.

Αποστολή της Σχολής είναι η σύγχρονη, επιστημονική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων, η οποία αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση και την κατάλληλη σωματική και ψυχική προετοιμασία των εκπαιδευομένων, με στόχο να καταστούν ικανοί αστυνομικοί και να προσφέρουν τα μέγιστα στην Πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο.