Το Κουντουριώτης ήταν ελληνικό αντιτορπιλικό της κλάσης Ντάρντο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από το Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ονομάστηκε προς τιμήν του ναυάρχου και πολιτικού Παύλου Κουντουριώτη, ο οποίος ήταν ο διοικητής του ελληνικού Στόλου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και υπηρέτησε δύο φορές ως Πρόεδρος της Δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ήταν το δεύτερο πλοίο που έφερε αυτό το όνομα.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στο Σέστρι Πονέντε της Ιταλίας και εντάχθηκε στο Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό τον Νοέμβριο 1932. Μετά το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, συμμετείχε σε ναυτικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα κατά την δεύτερη και τρίτη ναυτική επιδρομή κατά των ιταλικών πλοίων στο Στενό του Οτράντο (15-16 Δεκεμβρίου 1940 και 4-5 Ιανουαρίου 1941). Κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα, ήταν ένα από τα πολλά πλοία που κατάφεραν να διαφύγουν στην Αλεξάνδρεια. Στη συνέχεια, υποβλήθηκε σε επισκευές και εκσυγχρονισμό στη Βομβάη από τον Ιούνιο 1941 έως τον Απρίλιο 1942. Ύστερα το πλοίο επέστρεψε στα καθήκοντα του Μεσόγειο Θάλασσα, και υπηρέτησε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 1943, όταν τοποθετήθηκε σε ενεργό εφεδρεία. Παροπλίστηκε το 1946.

Προηγούμενο άρθροΓ. Οικονόμου: Τεράστιες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία, προτεραιότητα η ασφάλεια και η ανασυγκρότηση
Επόμενο άρθρο«Δεκάδες νεκροί» εξαιτίας πυρκαγιάς σε πολυκατοικία στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ