Από την Τρίτη 12 έως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με συνδιοργανωτή το ΓΕΕΘΑ, το 5ο ετήσιο Συνέδριο Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ 2023 – NATO Training Technology Conference (NTTC) 2023 με θέμα «Training for a Complex World: Innovation, Resilience and Interoperability», το οποίο διεξήχθη υπό την αιγίδα της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (NATO Allied Command Transformation – ACT).

Το NTTC διεξάγεται σε ετήσια βάση, και φέτος για πρώτη φορά έλαβε χώρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, με την συμμετοχή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής και εγχώριας βιομηχανίας, και σκοπός του είναι η συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, όσον αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας εκπαίδευσης εντός της Συμμαχίας.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Διευθυντής της Γραμματείας Συντονισμού Διασκέψεων Διεθνών Οργανισμών (ΓΣΔΔΟ) του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Αχιλλέας Ταουξής.

Το NTTC 2023 παρακολούθησαν 230 σύνεδροι τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, και κατά την διάρκειά του πραγματοποιήθηκαν 24 παρουσιάσεις και διαλέξεις από διακεκριμένους και έγκριτους ομιλητές, καθώς και 2 επιμέρους ομάδες εργασίες, οι οποίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και αντικειμένων σχετιζόμενο με την θεματολογία του Συνεδρίου.

Ως ομιλητές στο Συνέδριο, από πλευράς ΓΕΕΘΑ, συμμετείχαν:

  • Ο Διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης (NAMFI-NATO Missile Firing Installation) Υποστράτηγος Ιωάννης Μουστάκης.
  • Ο Επικεφαλής του Τμήματος Μετασχηματισμού του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (NATO Maritime Interdiction Operational Training Center – NMIOTC) Πλοίαρχος Περικλής Παντολέων ΠΝ.
  • Ο Αξιωματικός Πληροφοριών και Ασφάλειας της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Αντισυνταγματάρχης (ΤΘ) Νεκτάριος Παπαντωνίου.
  • Ο Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλειάδης της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ).

Στο Συνέδριο παραβρέθηκε επίσης ο Joint Force Development Assistant Chief of Staff της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (Supreme Allied Command Transformation – SACT) Ταξίαρχος Μόσχος Βουδούρης.

Το Συνέδριο πρόσφερε την ευκαιρία για εκτενή ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, μέσω στοχευμένων ενημερωτικών παρουσιάσεων και διαλέξεων που προσέφεραν μια συνολική εικόνα των πιο πρόσφατων εξελίξεων στην τεχνολογία εκπαίδευσης. Από τις εξελίξεις στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας έως την εφαρμογή των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για μια ευρεία γκάμα καινοτομιών με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των προγραμμάτων εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ.

Η επιτυχία του NTTC συνίσταται στην δυνατότητα συνδυασμού των πιο πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων με τις εφαρμοζόμενες ιδέες και πρακτικές ειδικών σε θέματα εκπαίδευσης και τεχνολογίας, αποδεικνύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την δέσμευση του ΝΑΤΟ όσον αφορά την επιδίωξη της πρωτοπορίας στην εκπαίδευση με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων στους τομείς της κοινής άμυνας, της διαχείρισης κρίσεων και της συνεργατικής ασφάλειας.