Η Ουκρανία θα καταθέσει αγωγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για την άρνησή τους να άρουν τις απαγορεύσεις εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με συνέντευξη του Oυκρανού υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας και Εμπορικό Επιτετραμμένο της Ουκρανίας Ταράς Κάσκα που δημοσιεύεται στο Politico.

Ο Ταράς Κάσκα δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι πιθανόν να επιβάλει επίσης αντίμετρα στην Πολωνία, αν η Βαρσοβία δεν ανακαλέσει τα επιπλέον μέτρα που έχει λάβει.

«Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι νομικά εσφαλμένα. Και για τον λόγο αυτόν θα ξεκινήσουμε νομικές διαδικασίες αύριο», είπε ο ουκρανός αξιωματούχος προειδοποιώντας ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να απαντήσει απαγορεύοντας την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία.

Οι απαγορεύσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν ως στόχο την προστασία των αγροτών από την αύξηση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία μετά τον ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Ειδικά το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάσχεση της ροής ουκρανικών σιτηρών, έστω για τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης, εν όψει των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου που εμφανίζονται αμφίρροπες και στις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη από την στήριξη της αγροτικής εκλογικής βάσης.

Οι τρεις χώρες της κεντρικής Ευρώπης στασίασαν κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε την Παρασκευή να επιτρέψει την πώληση ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφασίζοντας με την σειρά τους να επιβάλουν τις δικές τους απαγορεύσεις. «Στα μάτια μας, αυτά τα μέτρα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αποτελούν δήλωση απόλυτης δυσπιστίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε στο Politico o Ταράς Κάσκα προσθέτοντας ότι δημιουργείται «τεράστιο συστημικό πρόβλημα» που μεταφράζεται στο ερώτημα αν οι διεθνείς εμπορικοί εταίροι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η Κομισιόν εκπροσωπεί όντως την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Για πολλά χρόνια, ίσχυε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εμπορικός διαπραγματευτής και θεσμός της εμπορικής πολιτικής για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης…Η συστημική προσέγγιση της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας με την αγνόηση της θέσης των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της εμπορικής πολιτικής πιστεύω ότι θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά, διότι εδώ δεν υπάρχει ενότητα», εξήγησε.

Αν και η Σλοβακία απλώς παρέτεινε την προηγούμενη απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών προϊόντων, η Πολωνία και η Ουγγαρία αποφάσισαν την επιβολή επιπλέον απαγορεύσεων για νέα ουκρανικά προϊόντα. Ειδικά οι νέες απαγορεύσεις της Βαρσοβίας αναμένεται να πλήξουν σημαντικό μέρος των ουκρανικών εξαγωγών.

Ο Ταράς Κάσκα εξήγησε επίσης ότι το Κίεβο είναι έτοιμο «να αναλάβει την ευθύνη διασφαλίζοντας ότι οι εξαγωγές από την Ουκρανία δεν θα δημιουργήσουν τσουνάμι για τις γειτονικές χώρες» και ότι προτίθεται να επιβάλει ένα σύστημα εξαγωγικών αδειών σε «πραγματικό χρόνο» για τα σιτηρά ώστε να επιβραδύνει τις εξαγωγές προς γειτονικές χώρες και να επιτραπεί στην Ουκρανία «να αντιδρά γρήγορα» σε περίπτωση εντοπισμού απότομης αύξησης εξαγωγών.