Στον δρόμο υπάρχουν διαφόρων ειδών παραβάσεις. Για τον νόμο βέβαια η παράβαση είναι παράβαση, και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν οι ανάλογες συνέπειες.

Νέος ΚΟΚ: Έξι παραβάσεις με πιο αυστηρές ποινές

Οι  αρχές, θέτοντας ξανά την οδική ασφάλεια ως προτεραιότητα εξετάζουν πολύ προσεκτικά το θέμα της οδικής συμπεριφοράς και των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Έξι, είναι οι παραβάσεις του ΚΟΚ που αν υποπέσουν σε αυτές οι οδηγοί, θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσουν την άδεια και  το δίπλωμά τους.

Η πρόθεση είναι η αρχική αφαίρεση διπλώματος και άδειας να γίνεται διαρκείας αν οι οδηγοί επιμένουν στις παραβάσεις αυτές. Δηλαδή να διαρκεί μεγαλύτερο διάστημα, ανάλογα με την υποτροπή, και τελικά να γίνεται και οριστική.

Ας τις δούμε μια-μια:

Κόκκινο φανάρι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, μόνο το διάστημα 3-9 Σεπτεμβρίου βεβαιώθηκαν 223 τέτοιες παραβάσεις.

STOP

Όσον αφορά την πινακίδα STOP κάποιοι οδηγοί  νομίζουν ότι  είναι προαιρετική. Σαφώς και δεν ισχύει κάτι  τέτοιο, αφού πρέπει να σταματάμε και να ελέγχουμε. Και φυσικά ένας οδηγός στον δρόμο που έχει προτεραιότητα να μας αφήσει κάποια στιγμή να περάσουμε με ασφάλεια.

Χρήση κινητού

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, η χρήση κινητού επιβραδύνει κατά 30% τα αντανακλαστικά του οδηγού.  Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση του κατά τη διάρκεια της οδήγησης με οποιονδήποτε τρόπο, από τηλεφώνημα μέχρι γραπτό μήνυμα.

Λωρίδα  Έκτακτης Ανάγκης

Η Λωρίδα Έκτακτης ανάγκης έχει δημιουργηθεί για πολύ συγκεκριμένο λόγο, όπως για παράδειγμα να περάσει κάποιο ασθενοφόρο. Έτσι λοιπόν είναι εντελώς παράνομο και καθόλου ανθρώπινο, κάποιος να κάνει προσπεράσεις σε εθνική οδό, πηγαίνοντας στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, καθώς με αυτό τον τρόπο, μπορεί να εμποδίσει ένα ασθενοφόρο ή κάτι πολύ σοβαρό.

Επιθετική οδήγηση

Η επιθετική οδήγηση, δηλαδή ο διαπληκτισμός μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων οδηγών πλέον θα τιμωρείται. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο δρόμος δεν μας ανήκει προσωπικά.

Διπλοπαρκάρισμα 

Όσοι οδηγοί διπλοπαρκάρουν κλείνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας – ή και όλο το ρεύμα, υποχρεώνοντας έτσι κάποιον οδηγό ή οδηγούς να τους περιμένουν, καθυστερώντας έτσι όλη την κυκλοφορία και πολλές φορές αναγκάζοντάς τους να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να τους προσπεράσουν.