Για το τραγικό συμβάν της 1ης Σεπτεμβρίου, με τον θάνατο του 58χρονου Κώστα Μανιουδάκη κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης, αναφέρει:

Σχετικά με το πρόσφατο τραγικό συμβάν του θανάτου ενός συμπολίτη μας κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στα Χανιά, θέλουμε να παραθέσουμε την άποψή μας για να αποκατασταθούν τα πραγματικά γεγονότα όπως συνέβησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2023.

Ξεκινώντας – και επειδή η ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο – θέλουμε να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Επειδή παρατηρούμε πως επιχειρείται η διαστρέβλωση της αλήθειας από συγκεκριμένους κύκλους και επειδή κανείς δεν έχει ανάγκη από “αυτόκλητους” εισαγγελείς, οφείλουμε να επαναλάβουμε την πάγια θέση μας πως έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, στην οποία έχει οδηγηθεί η υπόθεση.

Να θυμίσουμε, επιπλέον, ότι εκτός από την ιατροδικαστική εξέταση που έχει παραγγελθεί στο πλαίσιο της προανάκρισης, η οικογένεια έχει επίσης ορίσει τεχνικό σύμβουλο, ιατροδικαστή. Επομένως, ό,τι συνέβη την μοιραία εκείνη στιγμή θα γνωστοποιηθεί από τους ειδήμονες γιατρούς. Άλλωστε, έχουμε πληροφορηθεί πως υπάρχουν πολίτες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες και έχουν καταθέσει ενόρκως κατά το σχηματισμό της δικογραφίας, άρα και προσμένουμε ότι η αλήθεια θα λάμψει.

Έτσι, καλό θα είναι όλοι να περιμένουμε τα πορίσματα των ιατροδικαστών και την εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας, που θα δείξουν τι ακριβώς συνέβη.

Αρχικά, το συμβάν είχε καταχωρηθεί ως ανακοπή καρδιάς μετά από αστυνομικό έλεγχο επί του ΒΟΑΚ, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό.

Η οικογένεια όμως του εκλιπόντος, λίγες μέρες μετά το συμβάν, έφτασε στο σημείο να δημοσιοποιήσει επώνυμα μια πολύ σοβαρή καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι ο 58χρονος, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του, υπέστη ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς που τον σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Ο αδελφός του νεκρού, Πέτρος Μανιουδάκης, σε δηλώσεις του είχε επαναλάβει τις κατηγορίες και μάλιστα είχε πει πως όταν ο ίδιος είχε μεταβεί στο κέντρο υγείας Βάμου, είχε δει εκεί αστυνομικούς, εκ των οποίων ο ένας έκλαιγε. Είπε ότι τον ενημέρωσαν για τον θάνατο του αδελφού του, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε και ο ίδιος να νοσηλευθεί, καθώς αισθάνθηκε άσχημα μετά από τα τραγικά νέα αυτά.

Να σημειωθεί επίσης, ότι σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος των αστυνομικών του ΤΑΕ Χανίων προχώρησε ο γιος του 58χρονου, που την 1η Σεπτεμβρίου εξέπνευσε από καρδιακή ανακοπή στον επαρχιακό δρόμο Βρυσών-Αποκορώνου, στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.

Ο Αναστάσης Μανιουδάκης, ο οποίος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, μιλά για ξυλοδαρμό του πατέρα του και για απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών, και υποστηρίζει ότι υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό. Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου, με ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης έκανε γνωστό ότι σχηματίστηκε δικογραφία για τα δημοσιεύματα και πως αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ενώ αστυνομικές Αρχές αναφέρουν πως δεν υπήρξε ξυλοδαρμός.

κεντρική φωτογραφία: zarpanews