Με κεντρικό σύνθημα “20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΑΛΣ: Εμπνεόμαστε από το παρελθόν – Χαράζουμε πορεία για το μέλλον”

Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/A/74/2023

Σε ένα κατάμεστο χώρο ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και με αξιοσημείωτη – κατά κοινή ομολογία – επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 16ο Συνέδριο της Π.Ε.Α.Λ.Σ. με κεντρικό σύνθημα «20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΑΛΣ Εμπνεόμαστε από το παρελθόν – Χαράζουμε πορεία για το μέλλον» εχθές 1η Οκτωβρίου 2023 στο Παλαιό Φάληρο.

Πολλές ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν πρωτίστως σε όλα τα μέλη της ΠΕΑΛΣ που τίμησαν με την παρουσία τους το 16ο Συνέδριο και που στηρίζουν τις προσπάθειες και τις δράσεις μας.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. ΓΡΑΒΑΝΗΣ Γρηγόριος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, παρουσίασε αναλυτικά τα σημεία του επικαιροποιημένου διεκδικητικού πλαισίου, τονίζοντας ότι αυτά θα αποτελέσουν τον οδηγό για τη δράση της Ένωσης στο προσεχές διάστημα, ενώ παράλληλα κάλεσε τα μέλη σε μια συνεχή ανατροφοδότηση με ζητήματα που τα απασχολούν στο πλαίσιο της δυναμικής και διαρκούς αλληλεπίδρασης που απαιτείται, με στόχο την προσαρμοστικότητα και ιδίως την αποτελεσματικότητα της ΠΕΑΛΣ.
Με γνώμονα τον επετειακό χαρακτήρα του Συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΑΛΣ κ. ΦΥΚΑΣ Γεώργιος πραγματοποίησε μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση αναφορικά με το πλαίσιο εντός του οποίου “γεννήθηκε” η ΠΕΑΛΣ και ξεκίνησε την συνδικαλιστική της δράση, με ιδιαίτερες αναφορές τόσο στον Σύνδεσμο Αξιωματικών Λ.Σ. (ΣΑΛΣ) – προάγγελο της ΠΕΑΛΣ – καθώς και στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΛΣ αλλά και το σύνολο των διατελεσάντων, μέχρι σήμερα, Προέδρων.
Στο εισαγωγικό μέρος της Ημερίδας ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ εξέθεσε ενώπιον της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας αλλά και των λοιπών παρευρισκομένων, μία σειρά από προβλήματα και ζητήματα που απασχολούν τους Αξιωματικούς του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και δρομολόγησης λύσεων.
Χαιρετισμό απηύθυναν: ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παππάς Ιωάννης, ο Βουλευτής  Ηλείας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Καλαματιανός Διονύσιος- Χαράλαμπος, ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ κ. Μιχαηλίδης Σταύρος, ο Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Τσελίκης Αλέξανδρος, ο Επίτιμος Αρχηγός Λ.Σ. ΡΕΝΤΖΕΠΕΡΗΣ Θεόδωρος,  ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γερακαράκος Γρηγόριος, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Βέλλιος Ανδρέας, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΥΠΣ κ. Λαυράνος Νικόλαος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Τσιάνος Παναγιώτης, ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΠΟΜΕΝΣ κ. Ρώτας  Δημήτριος καθώς και ο πατέρας Δημήτριος Ιερέας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκ μέρους του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους: ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παππάς Ιωάννης, ο Πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΝΑΝΠ  Βουλευτής  Ηλείας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Καλαματιανός Διονύσιος- Χαράλαμπος, ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Μιχαηλίδης Σταύρος, Αξιωματικός Λ.Σ. (ε.α.), ο  Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Τσελίκης Αλέξανδρος, ο Γενικός Επιθεωρητής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος ΛΣ Μάζης Αντώνιος, ο Διευθυντής Κλάδου Γ΄ Υποναύαρχος ΛΣ Σκανδάλης Γεώργιος, η κ. Τζίνα Αδαμοπούλου Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Λιμενικής Πολιτικής Αττικής, ο Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ κ. Γερακαράκος Γρηγόριος, ο Πρόεδρος ΠΟΑΞΙΑ κ. Βέλλιος Ανδρέας, ο Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΥΠΣ κ. Λαυράνος Νικόλαος, ο Πρόεδρος ΠΟΕΠΛΣ κ. Τσιάνος Παναγιώτης, ο Πρόεδρος ΠΟΜΕΝΣ κ. Ρώτας Δημήτριος, ο Πρόεδρος ΕΑΑΛΣ κ. Βοϊδονικόλας Σταύρος, ο  Αντιπρόεδρος ΕΑΑΛΣ κ. Καραγεωργόπουλος Ιωάννης, η  Ταμίας ΕΑΑΛΣ κ. Κοντάκου Ελένη, ο  Εκτελεστικός Σύμβουλος ΣΥΝΕΝΩΣΙΣ Ναύαρχος ΛΣ (ε.α.) Μπούσιος Αθανάσιος, οι Επίτιμοι Αρχηγοί Λιμενικού Σώματος Ναύαρχος ΛΣ (ε.α.) ΡΕΝΤΖΕΠΕΡΗΣ Θεόδωρος, Ναύαρχος ΛΣ (ε.α.) ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Αθανάσιος και Ναύαρχος ΛΣ (ε.α.) ΡΑΠΤΗΣ Σταμάτιος, ο Πρόεδρος ΣΕΕΝ κ. Θεοδωράτος Διονύσιος, ο Διευθυντής ΣΕΕΝ κ. Γκώνιας Κωνσταντίνος, Ο Διευθυντής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  Αντιναύαρχος ΛΣ (ε.α.) Μπαρκάτσας Γεώργιος, ο Πρόεδρος ΜΙΝΟΑΝ LINES  κ. Emanuele G. Grimaldi, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΜΙΝΟΑΝ LINES κ. Σιγάλας Λουκάς, οι κ.κ. Στεφάνου Δημήτριος και Στεφάνου Γεώργιος εφοπλιστές – πλοιοκτήτες GOLDEN STAR FERRIES, o Διευθυντής GOLDEN STAR FERRIES κ. Μάμμης Βασίλειος Αντιναύαρχος ΛΣ (ε.α.) , o πλοιοκτήτης Γαλανός Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος  FOREIGN AFFAIRS INSTITUTE, κ.Λουκάς Κατσώνης, ο π. Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ Μπουρνιάς Βασίλειος Αντιναύαρχος ΛΣ (ε.α.).
Ακολούθησαν οι τιμητικές βραβεύσεις για την προσφορά τους ως Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς το Σώμα και την κοινωνία των κάτωθι: 
– ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Ευθύμιου, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, του ειδικού οργανισμού των Ηνωμένων  για την πολυετή δράση και προσφορά του στον χώρο της ναυτιλίας τιμώντας και φέροντας τον τίτλο του Αξιωματικού του Λ.Σ, κατέχοντας την υψηλότερη θέση στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και κοσμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή και εν γένει τη χώρα μας. Λόγω ανειλημμένων υπχρεώσεων στο εξωτερικό το βραβείο κατόπιν παράκλησής του παρέλαβε ο Αντιναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ.
– Πλωτάρχη ΛΣ ΒΛΑΧΟΥ Θεόδωρου για την πρόσφατη επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την εν γένει παρουσία του στον χώρο του αθλητισμού τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή
– Υποπλοίαρχου ΛΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Ευτυχίας για την πρόσφατη επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Νεανίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την εν γένει παρουσία της στον χώρο του αθλητισμού τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή
– Υποπλοίαρχου ΛΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ Αικατερίνης για την πρόσφατη επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Νεανίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την εν γένει παρουσία της στον χώρο του αθλητισμού τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή
– π. Προέδρου ΠΕΑΛΣ Αντιναύαρχο ΛΣ (εα) ΜΠΟΥΡΝΙΑ Βασίλειου ως Πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, ως ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης,  στο πρόσωπό του, της προσφοράς του συνόλου των μελών των Δ.Σ. της ΠΕΑΛΣ στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς όφελος των μελών μας Αξιωματικών Λ.Σ., των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εν γένει και του Οργανισμού που υπηρετούμε.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με δύο θεματικές ενότητες «Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, ευκαιρίες, περιορισμοί και συσχετισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο» και «Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ως διοικητικό βραχίονας της ελληνικής ναυτιλίας. Σύγχρονες προκλήσεις και πρακτικές».
Ως ομιλητές συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Φίλης (Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων), Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς (Πρέσβης ε.τ.) , Κωνσταντίνος Υφαντής (καθηγητής διεθνών σχέσεων Πάντειου Πανεπιστημίου), Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Κοντορουχάς Χρήστος (συντονιστής Γρ. κ. Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), Πλοίαρχος ΛΣ (ε.α.) Καλλιπολίτου Βενετία (ναυτιλιακό στέλεχος),  Μεϊντάνης Σταύρος (ναυτιλιακό στέλεχος, shipping executive ) ενώ ο συντονισμός πραγματοποιήθηκε από τον κ. Παναγιώτη Κόρακα (Επικεφαλής Ιστορικού Αρχείου Ναυτικών Χρονικών) και τον κ. Γιάννη Θεοδωρόπουλο (Αρχισυντάκτη Ναυτικών Χρονικών).
Χαιρετισμό απέστειλαν:
– ο Σεβασµιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος όπως ανέφερε «πάντοτε αναγνωρίζει τον καθηµερινό αγώνα και την προσφορά των ανδρών και των γυναικών του Λιµενικού Σώµατος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κυρίως για τη διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Πατρίδας µας»
– ο Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από Διευθυντή του Γραφείου του Πλωτάρχη ΛΣ Σηφοστρατουδάκη Ιωσήφ καθώς δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του λόγω της θεσμικής διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τον κλασσικό αθλητισμό, τους 34ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου και τόνισε «πως το γραφείο μου θα είναι πάντα ανοιχτό για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με δύσκολες συνθήκες προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας αλλά και για το έργο που προσφέρουν στη διασυνδεσιμότητα των νησιών μας» και
– ο επίτιμος Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ Σαϊτάκης Δημήτριος, που προσωπικοί οικογενειακοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να συμμετάσχει στις εργασίες του Συνεδρίου, ο οποίος τόνισε ότι «η πρωτοβουλία για την επίλυση όλων των θεμάτων που απασχολούν τα στελέχη του Σώματος και ιδιαίτερα τους αξιωματικούς, να ανήκει στους Αξιωματικούς και την ΠΕΑΛΣ» και έκλεισε λέγοντας «Έχω την βαθειά πίστη ότι θα καταφέρετε πολλά. Θα ανοίξετε νέους ορίζοντες για τα μέλη της Ένωσης. Η παράδοση και οι αξίες του σώματος που καλούμαστε να υπηρετούμε το επιβάλλουν. Λύστε τους κάβους για νέους δρόμους, νέες κατακτήσεις. Η στήριξη όλων μας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας σε αναγνώριση της προσφοράς σας, θα είναι δύναμη και αέρας στα πανιά σας.».
Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν στον Α΄ Αντιπρόεδρο της ΠΕΑΛΣ κ. ΒΗΧΟ Ιωάννη αλλά και στην Γραμματεία της ΠΕΑΛΣ κ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ Μαρία οι οποίοι επιφορτίστηκαν με το μεγαλύτερο μέρος της οργανωτικής και λειτουργικής προετοιμασία της Ημερίδας. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους αξιότιμους συναδέλφους κα ΚΟΛΟΚΥΘΑ Νικολέτα για την παρουσίαση του συνεδρίου – ημερίδας, κ. ΓΙΑΝΝΙΟ Αριστείδη για την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης και κα ΧΑΛΚΙΑ Δήμητρα για τις υπηρεσίες διερμηνείας στην ιταλική γλώσσα προς τον Πρόεδρο ΜΙΝΟΑΝ LINES κ. Grimaldi.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παράθεση της επετειακής δεξίωσης για την συμπλήρωση των 20 ετών της ΠΕΑΛΣ.
Για το Δ.Σ.
           Ο Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας
Γραβάνης Γρηγόριος                 Φύκας Γεώργιος