Τούρκοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας σε οργισμένες διαδηλώσεις ύστερα από έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστινίους σε νοσοκομείο της Γάζας ενώ για σήμερα προγραμματίζονται και νέες πορείες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα. Το Ισραήλ απέδωσε την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Αράμπι σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, που αρνείται την ευθύνη.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει την έκρηξη «το πιο πρόσφατο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων που στερούνται των περισσοτέρων βασικών ανθρωπίνων αξιών».

Το γραφείο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας γρήγορα χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του Ισραήλ #FakeNews” (ψευδή είδηση) στην πλατφόρμα X.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, Τούρκοι έκαναν πορεία με παλαιστινιακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ σε τουλάχιστον 10 τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και εκτόξευσε νερό για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο συγκρότημα του ισραηλινού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Πέντε άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Σήμερα, γύρω από το προξενείο υπήρχε έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, με εκατοντάδες αστυνομικούς και περίπου 10 οχήματα με εκτοξευτήρες νερού να έχουν αναπτυχθεί πίσω από μεταλλικές μπαριέρες. Η αστυνομία ήλεγχε τα στοιχεία όσων ήθελαν να περάσουν από το σημείο εκείνο.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

«Η Άγκυρα είναι πιθανόν τώρα να υιοθετήσει μια πολύ πιο σκληρή αντιϊσραηλινή στάση, ιδιαίτερα καθώς η επιδρομή των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας στη Γάζα αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με αναπόφευκτο ανθρωπιστικό κόστος», δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι από την Teneo.

«Ο Ερντογάν μπορεί ακόμα και να αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσέγγιση με το Ισραήλ, που ξεκίνησε το 2022 ύστερα από πάνω από 10 χρόνια με τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών…Μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ πιθανόν επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, προκαλώντας επιπλέον ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ σε μια ευμετάβλητη περίοδο», πρόσθεσε.