Αθήνα 9 Οκτωβρίου 2023

Αρ. Πρωτ.:200/99-πθ

Ημερίδα Ε.ΑΣ.Υ.Α. – Υ.Π.Α. για την προστασία των ανηλίκων

Με τη δέσμευση εκ μέρους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ότι θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά τον αγώνα της για την αντιμετώπιση των φαινομένων  βίας από αλλά και προς τους ανήλικους η οποία δυστυχώς έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ, ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ», που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, με συντονιστή των εργασιών το δημοσιογράφο κ. Τεζάρη Μιχάλη.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών κ. Πάκος Δημοσθένης έθιξε την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας προς και από τους ανήλικους, καθότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση το φαινόμενο, ενώ  επισήμανε ότι από την Ημερίδα θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού κοινωνικού ζητήματος που απειλεί τα θεμέλια της κοινωνίας.

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών κ. Χύτας Κωνσταντίνος, ο οποίος υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. Αρχικά ευχαρίστησε την προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Α/Υ’ κ. Πατρωνούδη Γεωργία, καθώς όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας με τους οποίους συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για τον αταλάντευτο, ασταμάτητο και αγόγγυστο αγώνα τους, για το μεράκι και το φιλότιμο που επιδεικνύουν  προκειμένου να επέλθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εκπλήρωση της αποστολής της Υπηρεσίας. Εκθείασε δε, τη συνεισφορά των παλιότερων προϊσταμένων της Υπηρεσίας που ήταν παρόντες στο αμφιθέατρο της Δ.Ε.Ε., ήτοι τους κ.κ. Α/Δ’  Μπουροδήμο Γεώργιο και Α/Δ’ Σχισμένο Κωνσταντίνο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε το t–shirt της Ε.ΑΣ.Υ.Α. – Υ.Π.Α.  με θέμα «Προστατέψτε ένα παιδί» το οποίο με το πέρας της Ημερίδας μοιράστηκε στους παρισταμένους.

Στη συνέχεια ανέφερε κάποιες δραστηριότητες της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων οι οποίες προάγουν εξωστρέφεια, όπως π.χ. οι συχνές επισκέψεις σε σχολικά συγκροτήματα προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές για το Σχολικό Εκφοβισμό (bullying). Υπενθύμισε τη συνεισφορά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στην κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης ασυνόδευτων ανηλίκων που τίθεντο από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης στις αστυνομικές Υπηρεσίες, οι οποίες δεν πληρούσαν τους στοιχειώδεις κανόνες αξιοπρεπούς παραμονής και διαβίωσης ανηλίκων παιδιών στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους. Κλείνοντας, στηλίτευσε τη διαχρονική πρακτική με τις κεντρικές Υπηρεσίας Ασφαλείας (Δίωξη Ναρκωτικών, ΥΔΕΖΙ, Οργανωμένο Έγκλημα, ΥΑΝΑΤ, Περιουσιακά Δικαιώματα– Αρχαιοκαπηλία,  προστασία Ανηλίκων κλπ) να διατάσσονται να απασχολήσουν μεγάλο ποσοστό του προσωπικού της σε άσκοπα μέτρα ασφαλείας, αλλότρια του αντικειμένου της καθεμίας, με ανοιχτές τις εκκρεμότητες με τις δικαστικές αρχές, με σοβαρές αστυνομικές υποθέσεις να μένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διεκπεραιωθούν πάγια και έκτακτα μέτρα για φυλάξεις στόχων και επίσημων.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Ταξίαρχος κ. Μηλιώτης Χρήστος εξήρε την πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων για τη συνδιοργάνωση της επιστημονικής Ημερίδας πάνω σε ένα τόσο επίκαιρο και συγχρόνως ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό των ανηλίκων.  Δεσμεύτηκε δε για συνεργασία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων για αδικήματα τα οποία σχετίζονται με ανηλίκους, τα οποία θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα, ώστε να αποστέλλονται έγκαιρα τα ευρήματα των ερευνών στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης Κωνσταντίνος συνεχάρη το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της επιστημονικής Ημερίδας, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών από την πρώτη ημέρα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Μαυραγάνης Χρήστος δήλωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες προάγουν εξωστρέφεια και τόνισε οι καταρτισμένοι ομιλητές θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση εξαγωγής πορισμάτων για την καταπολέμηση της βίας από και προς τους ανήλικους. Συνεχάρη δε το Προεδρείο της Ένωσης Αθηνών για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της Ημερίδας.

Ξεκινώντας τις επιστημονικές ομιλίες της Ημερίδας, πρώτη το λόγο έλαβε η Προϊσταμένη  της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Α/Υ΄ κα. Πατρωνούδη Γεωργία, η οποία ανέπτυξε διεξοδικά το αντικείμενο και τις δραστηριότητες της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων και επισήμανε την καθοριστική σημασία της συνεργασίας μεταξύ Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων στην προστασία των παιδιών.

Ανοίγοντας το 1ο μέρος της Ημερίδας με θέμα ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ (Προστασία, Παρέμβαση, Υποστήριξη), η ψυχολόγος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Α/Α’ κα. Κωστάκου Κωνσταντίνα ανέπτυξε το θέμα προστασίας των παιδιών από πράξεις ασέλγειας και κακοποίησης και ανέλυσε τον τρόπο προσέγγισης των ανηλίκων θυμάτων κατά την προανακριτική διαδικασία. Τόνισε πως στόχος είναι η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην βέλτιστη διερεύνηση των υποθέσεων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και την προστασία του ψυχισμού των παιδιών.

Η Δικηγόρος – Διδάκτωρ Δικαιωμάτων Παιδιού κα. Κουτσούκου Ηλέκτρα ξεκινώντας την ομιλία της, ανέφερε ότι στόχος της εισήγησής της είναι η ανάδειξη των πιο σύγχρονων τάσεων σε σχέση με την προστασία του παιδιού θύματος, υπό το πρίσμα των βασικών αρχών της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Οι εν λόγω αρχές  εξετάζονται συνδυαστικά με την οπτική για το παιδί θύμα όπως αυτή αναδεικνύεται στην Στρατηγική της Ε.Ε. για τα παιδιά θύματα 2020-2025, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για ένα καλύτερο διαδίκτυο. Συμπερασματικά, υπογράμμισε ότι ανακύπτει η ανάγκη συνειδητοποίησης αυξημένων αντανακλαστικών  εκ μέρους όλων μας σε σχέση όχι μόνο με την προστασία του παιδιού  θύματος, αλλά και με την ενδυνάμωση του αυτοκαθορισμού του και εν γένει, της ενάσκησης των δικαιωμάτων του ως υποκειμένου δικαιωμάτων, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και ενδυνάμωσης, όσο και καταστολής.

Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Λολίτσας Κωνσταντίνος εστίασε στις ιδιαίτερες δυσκολίες που έχει η αντιμετώπιση της κάθε μορφής κακοποίησης σε άτομα με αναπηρία συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, τα βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά και αυτά που το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει υλοποιήσει και λειτουργεί.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος κατά την τοποθέτησή του ανέφερε πως το «Χαμόγελο» διαχρονικά θέτει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του για την υποστήριξη κάθε παιδιού και οικογένειας. Συνεργάζεται με τις Αστυνομικές Αρχές, όπως και με όλους τους θεσμούς, σταθερά και λειτουργεί υποστηρικτικά, όχι ανεξάρτητα ή αντίθετα από αυτούς. Ανέφερε ότι ως Οργανισμός έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με φρικτές διαδικασίες σε βάρος παιδιών, σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, βίας κ.λ.π., τις οποίες διαχειρίστηκε υπό την καθοδήγηση της Αστυνομίας, ενώ συμπλήρωσε ότι πολλές φορές τα παιδιά που χρησιμοποιούν βία, θέλουν και αυτά βοήθεια, γιατί και τα ίδια έχουν έρθει αντιμέτωπα με δύσκολες καταστάσεις. Τόνισε ότι συχνά γίνεται αυθαίρετα η χρήση του όρου «συμμορίες» για ομάδες παιδιών ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται η διάθεση και η θέληση συστηματικά και διαχρονικά να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων, του κρατικού μηχανισμού, των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η εκπαιδευτικός – Διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Ηγεσίας Κοινωνικής Δικαιοσύνης – Στέλεχος Γενικής Γραμματείας Α’ θμιας, Β’ θμιας Εκπαίδευσης & Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Ρέντζη Αργυρώ στην παρουσίασή της ανέδειξε το πλαίσιο που έχει το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο, όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας και κακοποίησης στο σχολικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα θεσμικά όργανα και οι φορείς του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., όπως οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης & Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), τα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) και οι Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.). Επιπλέον, έγινε αναφορά στο βασικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, αναφορικά με την πρόληψη, αντιμετώπιση και παρέμβαση του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων σε περιστατικά κακοποίησης/βίας. Τέλος, παρουσίασε τα πιο σημαντικά ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία και προγράμματα που διαθέτει το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται από το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους μαθητές/τριες σε θέματα αυτοπροστασίας από κακοποιητικές συμπεριφορές και ενίσχυσης των κοινωνικοσυναισθηματικών τους δεξιοτήτων ως προς την αποδοχή και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Το 2ο μέρος της Ημερίδας με θέμα ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (Παρατήρηση, Ανάλυση, Αίτια, Αντιμετώπιση) άνοιξε ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. κ. ΚΟΛΑΪΤΗΣ Γεράσιμος εστιάζοντας στα προβλήματα διαγωγής στην παιδική ηλικία και στη νεανική παραβατικότητα, από την οπτική ενός ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι συμπεριφορές παιδιών και εφήβων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των άλλων και βασικούς κοινωνικούς κανόνες, συνιστούν τις διαταραχές διαγωγής. Η επιθετικότητα και βία προς ανθρώπους και ζώα, αποτελεί βασικό σύμπτωμά τους, καθώς και η σύγκρουση με κάθε μορφής εξουσία, η ανυπακοή στους κοινωνικούς κανόνες, τα ψέματα, οι κλοπές, οι φυγές από το σπίτι, το σκασιαρχείο από το σχολείο, οι βανδαλισμοί και η παραβατικότητα (παραβίαση νόμων). Αυτοί οι ανήλικοι σε ποσοστό 25-40% εξελίσσονται σε αντικοινωνικούς ενήλικες με ασταθείς διαπροσωπικές σχέσεις και επαγγελματική πορεία, ακαδημαϊκή αποτυχία, χρήση ουσιών, πρωιμότερο θάνατο και -σε ακραίες περιπτώσεις- εγκληματικότητα ή/και αυτοκτονικότητα. Συνέχισε λέγοντας ότι για τα προβλήματα διαγωγής ευθύνονται κυρίως οικογενειακοί παράγοντες και ιδιαίτερα, ο τρόπος λειτουργίας των γονέων και ανατροφής του παιδιού τους, στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού ή εφήβου, ιστορικό κακομεταχείρισής του, γενετικές επιδράσεις, ψυχοπαθολογία (και χρήση αλκοόλ και ουσιών) γονέως κλπ. Επιπλέον, κοινωνικές συνθήκες όπως π.χ. οικονομική ανέχεια, ανεργία, ανοχή και ατιμωρησία, αρνητικό μοντέλο γονέων και γενικώς ενηλίκων που χρησιμοποιούν βία, είναι διευκολυντικοί παράγοντες για τη διαχείριση των οποίων είναι απαραίτητες παρεμβάσεις έγκαιρης και εξειδικευμένης αξιολόγησης και θεραπείας από ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων, καθώς και άλλων ειδικών ψυχικής υγείας. Έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας ότι ακόμα προτιμότερα είναι τα προγράμματα πρόληψης στους γονείς για θετική λειτουργία και ανατροφή των τέκνων τους, που είναι αποτελεσματικά, ιδιαίτερα αν εφαρμόζονται στην προσχολική ηλικία.

Ο Τμηματάρχης του Τμήματος Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Α/Β’ κ. ΜΑΓΓΑΝΟΣ Ιωάννης παρουσίασε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της νεανικής παραβατικότητας που αφορούν το νομό Αττικής, ανέλυσε διάφορες μορφές εκδήλωσης του φαινομένου, όπως την δράση συμμοριών ανηλίκων, του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού, ενώ υπογράμμισε την σημασία της έγκαιρης, ελάχιστης και κατάλληλης παρέμβασης των φορέων, όσον αφορά την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Η Εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών κα ΤΣΙΧΛΗ Δάφνη – Κυριακή εστίασε στον τρόπο αντιμετώπισης των ανήλικων παραβατών από την οπτική του Εισαγγελέα Ανηλίκων και γενικότερα από το ποινικό μας σύστημα, το οποίο είναι διαφορετικό απ’ ότι στους ενήλικους παραβάτες. Τούτο διότι η ωριμότητα του ανθρώπου (σωματική, ψυχική και διανοητική), η ικανότητα διάκρισης μεταξύ δικαίου και αδίκου και η συναρτώμενη με αυτή ικανότητα συμμόρφωσης στο δίκαιο είναι ανάλογες της ηλικίας του. Επίσης, ο Εισαγγελέας Ανηλίκων, σε περίπτωση εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά ενός ανήλικου, έχει τη δυνατότητα να προβεί στον ορισμό γι’ αυτόν ενός Επιμελητή Ανηλίκων για λόγους πρόληψης. Ανέφερε ότι  μέσα στο πλαίσιο της ιδιαίτερης μεταχείρισης των ανηλίκων από το ποινικό μας σύστημα, οι ανήλικοι κατηγορούμενοι δεν κηρύσσονται ποτέ «ένοχοι» ή «αθώοι», αλλά το δικαστήριο αποφαίνεται ότι «τέλεσαν ή δεν τέλεσαν την αξιόποινη πράξη που τους αποδίδεται», σε περίπτωση δε που το Δικαστήριο κρίνει ότι τέλεσαν την αποδιδόμενη σ’ αυτούς αξιόποινη πράξη, είτε κηρύσσονται «ποινικά ανεύθυνοι» οπότε και τους επιβάλλονται αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα ή κηρύσσονται «ποινικά υπεύθυνοι», οπότε και τους επιβάλλεται ποινικός σωφρονισμός, ο οποίος δεν εκτίεται σε κοινά σωφρονιστικά καταστήματα, αλλά σε Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων. Επιπρόσθετα, στους ανήλικους δεν καταλογίζονται ποτέ από τα Δικαστήρια τα δικαστικά έξοδα. Κλείνοντας, κατέστησε σαφές ότι το πνεύμα και η φιλοσοφία που διαπνέει το ποινικό δίκαιο ανηλίκων είναι αυτό του μη τιμωρητικού χαρακτήρα των επιβαλλόμενων μέτρων και της προστασίας του ίδιου του ανήλικου. Σκοπός της ποινικής διαδικασίας σε βάρος του ανηλίκου είναι η αμεσότερη και εγγύτερη κατά το δυνατόν στην αντικειμενική αλήθεια διαμόρφωση κρίσης και η διάγνωση του εάν απαιτείται στη συγκεκριμένη περίπτωση η λήψη κάποιου μέτρου σε βάρος (και ταυτοχρόνως και στην πραγματικότητα υπέρ) του ανηλίκου και η εξεύρεση του καταλληλότερου για την κάθε περίπτωση μέτρου, έτσι ώστε ο ανήλικος να εξέρχεται από το ποινικό σύστημα και να παραδίδεται στην κοινωνία πάντοτε ανώτερος, ικανότερος και ωριμότερος απ’ ότι εισήλθε σε αυτό.

Η τελευταία εισηγητής νομικός – επιμελήτρια Ανηλίκων – Προϊστάμενη Τμήματος Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών κα ΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ Εύα ανέλυσε την εφηβική παραβατικότητα και τον θεσμικό ρόλο της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων στην αντιμετώπισή της. Ανέφερε πως η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που διαχρονικά απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, την ευρύτερη κοινωνία αλλά και τις δημόσιες πολιτικές προκειμένου να αναζητηθούν και υιοθετηθούν τρόποι για την αντιμετώπισή του. Κοινό τόπο της επιστημονικής έρευνας αποτελεί η διαπίστωση ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο. Η σύγχρονη τάση διεθνώς στην άσκηση αντεγκληματικής πολιτικής για ανήλικους παραβάτες εστιάζει στην υιοθέτηση μέτρων διαπαιδαγώγησης και εξατομικευμένης μεταχείρισης, περιορίζοντας δραστικά μέτρα περιοριστικά της ελευθερίας και ιδιαίτερα τον ποινικό εγκλεισμό. Η διεθνής αυτή τάση έχει διατυπωθεί στα σημαντικότερα διεθνή νομικά κείμενα και έχει ενσωματωθεί στο ισχύον σήμερα στη χώρα μας θεσμικό πλαίσιο, για ανήλικους παραβάτες. Σύμφωνα με όσα ισχύον σήμερα στην ελληνική έννομη τάξη,  κεντρικό πυρήνα στην μεταχείριση των ανηλίκων παραβατών αποτελεί η αρχή της διαπαιδαγώγησης και της εξατομικευμένης μεταχείρισης σε συνδυασμό με τον δραστικό περιορισμό των στερητικών της ελευθερίας ποινών. Κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση της παραπάνω αρχής διαδραματίζει  η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, ο σημαντικότερος δημόσιος φορέας εξωιδρυματικής μεταχείρισης των ανηλίκων παραβατών. Από της συστάσεώς της η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων βρίσκεται στην καρδιά της διαπαιδαγωγικής αποστολής του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης για ανηλίκους, παρέχοντας ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και γενικότερα συνδρομή στους ανηλίκους που διέρχονται από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης με στόχο την μείωση της υποτροπής και την κοινωνική τους επανένταξη.

Με την παρουσία τους τίμησαν την Ημερίδα ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Κώστας, ο Βουλευτής Ν.Δ. κ. ΠΛΕΥΡΗΣ Αθανάσιος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος  κ. ΔΟΥΒΑΛΗΣ Γεώργιος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. ΓΚΑΡΙΛΑΣ Ελευθέριος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος κ. ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ Νικόλαος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διαχειριστικής – Τεχνικής Υποστήριξης & Πληροφορικής Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ Δημήτριος, ο Διευθυντής  Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων & Ευπαθών Στόχων Υποστράτηγος κ. ΜΠΑΛΛΑΣ Γεώργιος, ο αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος κ. ΡΟΚΚΟΣ Βασίλειος, ο Φρούραρχος της Βουλής των Ελλήνων Ταξίαρχος κ. ΝΤΟΥΙΤΣΗΣ Φώτιος, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης Α/Δ΄ κ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ  Δημήτριος, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Διαχείρισης & Ανάλυσης Πληροφοριών/Α.Ε.Α. Α/Δ’ κ.  ΣΙΑΦΗΣ Μιλτιάδης, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά Α/Δ’ κ. ΣΧΙΣΜΕΝΟΣ Κωνσταντίνος, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Α.Ε.Α. Α/Δ΄ κ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος, ο Υποδιοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Α/Δ’ κ. ΜΠΟΥΡΟΔΗΜΟΣ Γεώργιος, ο Υποδιοικητής Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής  Α/Δ’ ΓΑΒΡΑΣ Χρήστος, ο Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Β/Α Αττικής Α/Δ΄ κ. ΦΥΛΑΚΤΑΚΗΣ Αθανάσιος, ο Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης Α/Δ’ κ. ΣΓΟΥΡΔΟΣ Αντώνιος, ο αναπληρωτής Διευθυντής ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. Α/Δ’ κ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος, η Υποδιοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Α/Δ’ κα ΠΟΥΛΙΖΟΥ Μαρία, ο Πρόεδρος Δ.Σ.  Π.Ο.ΑΣ.Υ. & Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας κ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος, ο Αντιπρόεδρος Π.Ο.ΑΣ.Υ. & Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ  Θεόδωρος συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ. της Ε.Α.Υ. Θεσσαλονίκης, ο Οργανωτικός Γραμματέας Π.Ο.ΑΣ.Υ. & Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά κ. ΛΙΟΤΣΟΣ Σπυρίδων, ο Γραμματέας του Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ. & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Β/Α Αττικής κ. ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Θεόδωρος, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής κ. ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ Νικόλαος, ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ Πέτρος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝ.ΑΞΙ.Α. κ. ΜΑΝΤΖΙΩΡΟΣ Ευάγγελος, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Νικόλαος, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος κ. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος και η Πρόεδρος Τοπικής Διοίκησης Αθηνών  της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κα ΜΑΚΡΥΔΑΚΗ Ειρήνη, ενώ οι βουλευτές Ν.Δ. κα ΡΑΠΤΗ Ζωή και κ. ΣΥΡΙΓΟΣ Άγγελος απέστειλαν επιστολή χαιρετισμού της Ημερίδας.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς το συντονιστή των εργασιών δημοσιογράφο κ. Τεζάρη Μιχάλη, το Διευθυντή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Ταξίαρχο κ. Μηλιώτη Χρήστο για την παραχώρηση της αίθουσας, όλους τους εισηγητές – ομιλητές που συνείσφεραν τα μέγιστα ώστε να παραχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς και τον επιχειρηματία Σταμάτη Αλετρά ιδιοκτήτη της «ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΛΕΤΡΑΣ ARTISAN BAKERY & COFFEE HOUSE» για τις άρτιες υπηρεσίες catering.

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών δεσμευόμαστε όπως το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα επαναλάβουμε τη διοργάνωση ανάλογων Ημερίδων οι οποίες θα προάγουν εξωστρέφεια και θα ευαισθητοποιήσουν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, πολίτες και οργανώσεις, ώστε να πάρουν τις αποφάσεις και τα μέτρα εκείνα που θα συντείνουν στον έλεγχο των πάσης φύσεως βίαιων ξεσπασμάτων.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος