Για τον εορτασμό της “Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εξής εκδηλώσεις: 

Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: 

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023: 

α. Ομιλίες και εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία, σχετικές με τη σπουδαιότητα του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και την ιστορική σημασία του μαρτυρικού θανάτου του Παύλου Μελά, σε  ώρες που θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

β. Στέψη των προτομών των Ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα στην πλατεία Μακεδονομάχων, μεταξύ των οδών Αγίας Σοφίας και Πλάτωνος (έναντι εκκλησίας Παναγίας Αχειροποιήτου), και του “Αγνώστου Κρητικού Μακεδονομάχου Αγωνιστή”, στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Μητροπόλεως, από ολιγομελείς αντιπροσωπείες μαθητών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης-Ομάδα Φυσικής Αγωγής Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στις τελετές στέψης θα παραστούν ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι Προϊστάμενοι των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές των Σχολείων, των οποίων οι μαθητές και μαθήτριες θα στέψουν τις προτομές.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

10.00 π.μ.: Ιερός Ναός Παναγίας Αχειροποιήτου: Δοξολογία-Επιμνημόσυνη Δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα και Αρτοκλασία (με την επιμέλεια του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων “Ο Παύλος Μελάς”).

10.20 π.μ.: Ιερός Ναός Παναγίας Αχειροποιήτου: Ομιλία από τον Τομεάρχη Διαπεριφερειακών Συνεργασιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

10.45 π.μ. : Πλατεία Μακεδονομάχων (μεταξύ των οδών Αγίας Σοφίας και Πλάτωνος – έναντι εκκλησίας Παναγίας Αχειροποιήτου):

Τρισάγιο και Κατάθεση στεφάνων στις προτομές  των  Μακεδονομάχων,  από τους εξής:

-Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης

– Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

– Αρχηγούς των αναγνωρισμένων από τον κανονισμό της Βουλής Κομμάτων

– Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

– Πρόεδρο Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων “Ο Παύλος Μελάς”

– Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

– Διαπιστευμένους Προξένους

– Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού

– Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος

– Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης

– Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας & Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

– Λιμενάρχη Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης

– Εκπροσώπους ενώσεων, σωματείων και συλλόγων καθώς και εκπροσώπους φορέων και νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση

 Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  θα πραγματοποιηθούν ανάλογες εκδηλώσεις, με μέριμνα των οικείων Αντιπεριφερειαρχών.