Ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αλεξανδράκης Γεώργιος συμμετείχε στην 3η Παγκόσμια Σύνοδο Ακτοφυλακών (Global Coast Guard Summit), η οποία διοργανώθηκε από την Ιαπωνική Ακτοφυλακή (Japan Coast Guard) με την υποστήριξη του Nippon Foundation στο Τόκυο, το διάστημα 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2023.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι επικεφαλής και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από το σύνολο σχεδόν των κρατών της υφηλίου που επιτελούν λειτουργίες ακτοφυλακής κάθε είδους, καθώς και από εκπροσώπους Διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με συναφείς αρμοδιότητες στο θαλάσσιο πεδίο (π.χ. ΙΜΟ, ΕΜSA, Frontex, EFCA, ReCAAP).

Η Παγκόσμια Σύνοδος Ακτοφυλακών επιχειρεί να δημιουργήσει ένα λειτουργικό δίκτυο των υπηρεσιών ακτοφυλακής που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των μελών, στην ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, στην ανάλυση των υφιστάμενων και μελλοντικών προκλήσεων για τις ακτοφυλακές και την παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις που σχετίζονται με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, με επίκεντρο τα αυτόνομα και ημιαυτόνομα πλοία επιφανείας και βυθού, στην επιχειρησιακή διαχείριση της δια θαλάσσης μετανάστευσης, στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας, στην επίδειξη νέων δυνατοτήτων επιτήρησης, και την ανάλυση βέλτιστων πρακτικών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως η πρόσφατη πανδημία κορωνοϊού.

Επίσης εξετάσθηκαν θεσμικά ζητήματα λειτουργίας της Συνόδου, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας των Ακτοφυλακών και αναθεωρήθηκαν αντίστοιχα οι όροι λειτουργίας της. Αποφασίσθηκαν, επίσης, (α) η ανάπτυξη προγράμματος εκπαίδευσης λειτουργιών ακτοφυλακής, που θα αναπτυχθεί σταδιακά και κυρίως διαδικτυακά, και (β) η ανάπτυξη ιστοσελίδας της Παγκόσμιας Συνόδου Ακτοφυλακής που θα αποτελείται από δημόσιο πεδίο καθώς και πεδίο που θα αφορά τα μέλη της Συνόδου.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή αποτελεί ιδρυτικό μέλος και συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά σε όλους τους συνεργατικούς σχηματισμούς λειτουργιών Ακτοφυλακής, όπως το Ευρωπαϊκό Φόρουμ, το Μεσογειακό Φόρουμ και πλέον και στην Παγκόσμια Σύνοδο.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη Σύνοδο, ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αλεξανδράκης Γεώργιος, δήλωσε: «Η Παγκόσμια Σύνοδος αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας και γνωριμίας με ομολόγους και εκλεκτούς συναδέλφους ακτοφύλακες-λιμενικούς από όλο τον κόσμο. Ο καθένας έρχεται με τις εμπειρίες του και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, άλλες κοινές και άλλες μοναδικές στο θαλάσσιο πεδίο ευθύνης του. Όλοι μαζί όμως μπορούμε μέσα από τις συνεργατικές δράσεις που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας και τις επιχειρησιακές μας ικανότητες, με ένα και μόνο γνώμονα, να επιτελούμε αποτελεσματικότερα την αποστολή μας, στο πλαίσιο πάντα του εθνικού και διεθνούς δικαίου.»