Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ καθιερώθηκε ως προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας  την 11η Ιουνίου του μακρινού 1954. Από τότε η γιορτή του Αρχαγγέλου στις 8 Νοεμβρίου είναι παράλληλα μέρας εορτής και για την Πολεμική Αεροπορία και γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλες της Μονάδες του Κλάδου.

Γιατί επιλέχθηκε όμως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ως προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας;

Στην Αγία Γραφή, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ χαρακτηρίζεται και ως «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων». Το όνομά του σημαίνει «Ποιος (Είναι) Όμοιος Θεού;».

Σύμφωνα με αναλύσεις πιστεύεται ότι  ήταν ο ταξιάρχης Μιχαήλ ο άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη, από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου.

Ήταν επίσης, εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ και ο οποίος στη συνέχεια την απέτρεψε. Επιπλέον, ο Μιχαήλ εμφανίστηκε στον Λωτ, και τον λύτρωσε μαζί με την οικογένειά του από την καταστροφή των Σοδόμων. Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Μιχαήλ οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο προς τη Γη της Επαγγελίας.

Αρχάγγελος Μιχαήλ: Στρατιά στον ουρανό

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού. Εμφανίζεται να ηγείται στρατιάς αγγέλων σε πόλεμο στον ουρανό, κατά «του μεγάλου Δράκοντα, του αρχαίου φιδιού, του Σατανά» και των δαιμόνων. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, υπερισχύει ο Μιχαήλ και ρίχνει τους ηττημένους δαίμονες στη γη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις χριστιανικές Γραφές, ο Μιχαήλ διέσωσε, από την πτώση τις αγγελικές δυνάμεις και ο Θεός του έδωσε τη θέση του «Άρχοντος των αγγελικών Ταγμάτων».

Παράλληλα, πιστεύεται ότι μετά την πτώση του Εωσφόρου ηγήθηκε του στρατεύματος από αγγέλους. Παράλληλα, πιστεύεται ότι με εντολή του Θεού οι Πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Οι άγγελοι σύμφωνα με τον Χριστιανισμό είναι μέρος του σύμπαντος κόσμου και ο κάθε άγγελος έχει τη δική του ατομικότητα, χαρακτήρα και θέληση. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναφέρει ότι είναι φύσεις νοερές, αεικίνητες, αυτεξούσιες, ασώματες. Υπηρετούν τον Θεό και είναι κατά χάριν αθάνατες, που δεν περιορίζονται από τον χρόνο και τον χώρο, ενώ δεν έχουν φύλο.

Για τη σωτηρία των ψυχών

Η μετακίνησή τους γίνεται ταχύτατα, αλλά δεν είναι πανταχού παρόντες. Κάθε φορά βρίσκονται σε συγκεκριμένο τόπο, δίχως να γνωρίζουν το τι συμβαίνει αλλού. Στόχος των αγγέλων είναι η προσπάθεια σωτηρίας των ψυχών. Ο άγγελος είναι σωτήρας και λειτουργεί ως εκτελεστής του λόγου του Θεού στον φυσικό κόσμο.

Γι αυτό λοιπόν το λόγο, η  Πολεμική Αεροπορία της χώρας επέλεξε ως προστάτη τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που είναι Προστάτης κατά των σκοτεινών δυνάμεων και του κόσμου μας, μετακινείται ταχύτατα, ηγείται της στρατιάς, είναι η αιχμή του δόρατος και φέρνει σε πέρας τις πιο δύσκολες αποστολές.

Όπως δηλαδή η Πολεμική Αεροπορία στην Ελλάδα, κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν   άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι από αέρος αρχίζει τόσο η άμυνα, όσο και η επίθεση.

φωτογραφία: Εικόνα με τους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ. | ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ / EUROKINISSI