Τις απογευματινές ώρες της 12/11/2023 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ενημερώθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη λέμβου, με τριάντα τρεις αλλοδαπούς επιβαίνοντες, σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Για την περιοχή απέπλευσε Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ η ανωτέρω λέμβος εντοπίστηκε από το δεξαμενόπλοιο “NISSOS DONOUSA”, σημαίας Marshall Ιslands, 25 ν.μ. νοτιοδυτικά της Γαύδου. Με τη συνδρομή του εν λόγω Δ/Ξ πλοίου, το Ν/Γ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετεπιβίβασε τους αλλοδαπούς (όλοι άντρες) και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι Χώρας Σφακίων. Από εκεί μεταφέρθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Χανίων με τη συνοδεία στελεχών της οικείας Λιμενικής Αρχής και της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί εκ των ανωτέρω (29, 30 και 22 ετών), για παράβαση του Ν. 4251/2014 “Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις”, του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση ζωής σε κίνδυνο”, του άρθρου 187 παρ. 2 του Π.Κ. “Έγκληματική οργάνωση”, του άρθρου 45 του Π.Κ. “Συναυτουργία” και του Ν. 3386/2005 “Περί αλλοδαπών”. Η λέμβος είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης, ενώ έκαστος από τους επιβαίνοντες είχε καταβάλει το χρηματικό πόσο των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) δολαρίων ΗΠΑ στους φερόμενους διακινητές.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Χανίων, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τρεις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζονται τα απατηλά email από δήθεν Τράπεζες
Επόμενο άρθροΗμερίδα ΣΕΘΑ με Θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάνης: 100 έτη μετά την υπογραφή της»