Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έγινε χθες το βράδυ, δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη συνέχεια στην καγκελαρία, όπου  είχε  δείπνο εργασίας με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η επίσκεψη επισκιάζεται από το χάσμα που έχουν προκαλέσει στις γερμανοτουρκικές σχέσεις τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου προέδρου υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος» και η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στην απάντηση που θα δώσει ο κ. Σολτς, ο οποίος, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, αποφάσισε να μην ακυρώσει την επίσκεψη, αλλά «να συζητήσει με έναν δύσκολο αλλά σημαντικό εταίρο», ακόμη και για τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία.

Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονται το μεταναστευτικό και η προοπτική συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, αλλά και το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτηθείς χθες σχετικά, δήλωσε ότι εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις εξαγωγές όπλων.