Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (17/11/2023) στα γραφεία της ΠΝΟ συνάντηση της Διοίκησής της με τον νέο Υπουργό Ε.Ν Χρήστο Στυλιανίδη.

Στην συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά στα συσσωρευμένα προβλήματα του Ναυτεργατικού κόσμου και στην ανάγκη να δοθούν επιτέλους λύσεις σε αυτά.

Από την πλευρά της ΠΕΝΕΝ αναδείχθηκαν τα τρία παρακάτω ζητήματα:

 Για την Επιβατηγό Ναυτιλία

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ανέδειξε την διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, και της σημερινής, επισημαίνοντας ότι είναι σταθερά στην γραμμή της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε ο νόμος 4150/2013, ο οποίος οδήγησε τα τελευταία 10 χρόνια σε μείωση του Ναυτεργατικού δυναμικού, στην εντατικοποίηση της δουλειάς και διαμόρφωσε αφόρητες συνθήκες στα επιβατηγά πλοία, συνέβαλε στην παραπέρα συρρίκνωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά μας ταμεία, μετέτρεψε σε δεκάδες ταχύπλοα το ναυτικό επάγγελμα σε εποχιακή εργασία, αύξησε τον βαθμό εκμετάλλευσης των Ναυτεργατών και οι συνέπειες σήμερα μεταφράζονται σε άρνηση των νέων να εισέλθουν στο επάγγελμα αλλά και σε συνταξιοδότηση όσων συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις, υπονόμευσε και υπονομεύει καθημερινά την ασφάλεια των επιβαινόντων και των πληρωμάτων!

Πρόκειται για έναν επαίσχυντο – εκτρωματικό νόμο ο οποίος πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα!

 Για την Ποντοπόρα και Φορτηγό Ναυτιλία

Κατήγγειλε ότι οι μεγαλοεφοπλιστές θησαυρίζουν όλα τα τελευταία χρόνια, τα κέρδη τους έχουν ανέλθει σε αστρονομικά επίπεδα, επέβαλαν την κατάργηση της ΣΣΕ, έως τώρα προκλητικά αρνούνται την διαπραγμάτευση, την ανανέωση και την υπογραφή της ΣΣΕ η οποία είναι καθηλωμένη στο 2010.

Παράλληλα αυτοί οι μεγαλοσχήμονες ψευτοπατριώτες, παρά την ραγδαία αύξηση στον στόλο τους, εγκαταλείπουν άρον-άρον την ελληνική σημαία φθάνοντας πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το ελληνικό νηολόγιο!

Το χειρότερο είναι ότι συνεχίζεται η μείωση των μισθών και των αποδοχών των Ναυτεργατών στις κατηγορίες αυτές των πλοίων, με ολέθριες συνέπειες, ειδικά για τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές των Ναυτεργατών που εργάζονται στην Ποντοπόρο Ναυτιλία.

 Για τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα

Τα τελευταία 13 χρόνια οι συντάξεις και οι υπόλοιπες ασφαλιστικές παροχές των απόμαχων της θάλασσας έχουν κατέλθει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα αφού με τους μνημονιακούς νόμους οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί πάνω από το 50%, ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με την επικουρική σύνταξη των απόμαχων ενώ οι ρυθμίσεις που έγιναν στα εφάπαξ επέβαλαν ένα καθεστώς βαθιά τιμωρητικό για όσους έχουν πολυετή θαλάσσια υπηρεσία και παρά το γεγονός ότι συνεισφέρουν περισσότερα έτη και εισφορές στο ταμείο, τους έχουν μειωθεί οι παροχές έως και 40%!!!

Την ίδια περίοδο το ΝΑΤ μεταφέρθηκε στον ΕΦΚΑ, τα ταμεία Πρόνοιας και Επικουρικής ασφάλισης καταργήθηκαν και ενσωματώθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ.

Ο ιστορικός Οίκος Ναύτη και αυτός καταργήθηκε ενώ η ακίνητη περιουσία των Ναυτεργατών παραδόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για να αξιοποιηθεί μέσα από το ξεπούλημα και την εκποίηση!!

Επικοινωνιακές φιλοφρονήσεις χωρίς αντίκρισμα!

Στην απάντηση του ο Υπουργός Ε.Ν περιορίστηκε σε ευχολόγια και φιλοφρονήσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα, δηλαδή δέσμευση, επαναλαμβάνοντας τα χιλιοειπωμένα ότι “πιστεύει στον Έλληνα Ναυτικό και στον ναυτικό συνδικαλισμό…. και ότι το 2024 θα κηρυχθεί ως έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης” και άλλα γνωστά επικοινωνιακά τερτίπια!

Για τα συσσωρευμένα και συνεχώς οξυμένα Ναυτεργατικά προβλήματα δεν ανέφερε ούτε λέξη, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση της Ν.Δ θα εξακολουθήσουν την ίδια ρότα στη ναυτιλιακή πολιτική, αυτή που εξυπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Προειδοποίηση ΠΕΝΕΝ

Στο τέλος ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε ότι έχει σταλεί στο ΥΕΝ εξώδικο διαμαρτυρίας για τα προβλήματα των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτεργατών και ότι εάν δεν δοθούν λύσεις, η αντιπαράθεσή μας θα γίνει πλέον με όρους αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων!

penen.gr