Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η συμφωνία για την υποπαραχώρηση του εμπορικού λιμένα Φίλιππος Β’ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 ξεκινά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.

Ο διαγωνισμός θα αφορά στην πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, τουλάχιστον 67%, σε ιδιώτη επενδυτή. Από τη βολιδοσκόπηση της αγοράς καταγράφεται ενδιαφέρον από μεγάλους operators κρουαζιέρας. Ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι το λιμάνι του Λαυρίου να αναπτυχθεί ως τουριστικός λιμένας, δίνοντας έμφαση στην κρουαζιέρα και την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής με την κατασκευή μαρίνας, λόγω και της εγγύτητάς του στα νησιά των Κυκλάδων.

Μετά το Λαύριο θα εκκινήσει και σε διάστημα μέχρι 3 μήνες από σήμερα τοποθετείται η διαδικασία αξιοποίησης του λιμανιού στη Λευκίμμη της Νότιας Κέρκυρας (ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας). Στις σκέψεις του ΤΑΙΠΕΔ είναι και η δημιουργία μαρίνας στο ίδιο σημείο. Στις 13 Νοεμβρίου εκδικάζεται στην ΕΑΔΗΣΥ η προσφυγή της Goldair για το λιμάνι του Βόλου. Υπενθυμίζεται ότι τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρίας (ζητούσε αναστολή του διαγωνισμού) απορρίφθηκαν.

Για τον διαγωνισμό που τελεσφόρησε και αφορά στο λιμάνι Ηρακλείου ο φάκελος είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με την απόφαση να αναμένεται έως το τέλος Νοεμβρίου.

Ακολούθως το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει την προετοιμασία των έργων για την αναβάθμιση των υποδομών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

«Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο η προετοιμασία για την πανθομολογούμενη εισαγωγή του ΔΑΑ (Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024. Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και ΔΑΑ και στη συνέχεια θα κατατεθεί για έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το prospectus με τις λεπτομέρειες της συναλλαγής. Το 10% από το συνολικά 30% που κατέχει το Ταμείο θα διατεθεί στον καναδικό όμιλο PSP Investments με control premium και το υπόλοιπο 20% σε ιδιώτες επενδυτές στο XAA. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 750 εκατ. ευρώ, περίπου ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία και για την αύξηση του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) που είναι σε ελεύθερη διασπορά στο ΧΑΑ. Ο στόχος είναι να αυξηθεί το free float (ελεύθερη ισοτιμία) της εταιρίας προκειμένου η αξία της μετοχής να είναι ενδεικτική της δυναμικής του ομίλου.

 eleftherostypos.gr