Η διάρρηξη είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι εποχές που φαίνεται να προτιμούν οι «σαλταδόροι» είναι κυρίως το καλοκαίρι όπου πολλοί κοιμούνται λόγω ζέστης με τα παράθυρα ανοιχτά αλλά και οι περίοδοι των γιορτών που αρκετοί λείπουν από τα σπίτια είτε για διακοπές είτε για επισκέψεις. Ωστόσο δεν είναι λίγοι -ιδιαίτερα οι πιο σκληροί- διαρρήκτες που προτιμούν να «χτυπούν» ένα σπίτι όταν οι ένοικοί του βρίσκονται μέσα. Και εκεί είναι ο μεγάλος κίνδυνος καθώς η έκβαση του συμβάντος μπορεί να έχει τραγική κατάληξη. Στην περίπτωση λοιπόν που βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση -έστω κι αν θεωρείτε  ότι οι πιθανότητες είναι μηδαμηνές- οφείλετε να είσαι προετοιμασμένοι. Ο οδηγός που ακολουθεί θα βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση ψύχραιμα και σωστά.

Σε περίπτωση που  καταλάβετε τον διαρρήκτη ενώ κοιμόσασταν 

-Παρέμεινετε ψύχραιμοι

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε αν αντιληφθείτε ότι κάποιος βρίσκεται στο σπίτι σας, είναι να πεταχτείτε από το κρεβάτι και να βάλετε τις φωνές. Όπως σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, έτσι και εδώ, απαιτείται ψυχραιμία. Πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση, παρέμεινετε ξαπλωμένος στο κρεβάτι σας και πάρε δύο μεγάλες βαθιές αναπνοές. Η αδρεναλίνη σας μπορεί να βρίσκεται στα ύψη, αλλά η καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε καθαρά και να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο.

-Δώστε προσοχή στα βήματά του

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι μιλάμε για κάποιον που έχει εισβάλλει στο σπίτι σας. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει πως δεν είναι στη θέση να γνωρίζει τον χώρο τόσο καλά όσο εσείς. Αν βρίσκεστε σε διαμέρισμα, θα μπορείτε να καταλάβετε από τα βήματα του στο χώρο -πάνω κάτω τουλάχιστον- πού ακριβώς βρίσκεται. Αν είστε σίγουροι ότι βρίσκεται μακριά από τον χώρο σας, καλέστε βοήθεια.

-Καλέστε την αστυνομία από το κινητό σας

Σε καμία περίπτωση μη σηκωθείτε για να χρησιμοποιήσειτε σταθερή τηλεφωνική συσκευή. Όλη η δουλειά πρέπει να γίνει από το κινητό σας. Πριν καλέσειτε σιγουρευτείτε ότι η ένταση στο ακουστικό θα είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται, έτσι ώστε να μην βάλετε σε υποψίες τον κλέφτη. Όταν καλέσετε την Άμεση Δράση φροντίστε να μιλήσετε σιγά, καθαρά και λέγοντας μόνο τις βασικές λεπτομέρειες.

-Πηγαίνετε σε ένα χώρο ασφαλείας ή μείνετε στο κρεβάτι

Στο 95% των περιπτώσεων, οι κλέφτες μπαίνουν για να κλέψουν και να φύγουν. Το χειρότερο σενάριο -και γι’ αυτούς- είναι ν’ αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν κάποιον. Θέλουν να γίνει η δουλειά τους εύκολα και γρήγορα.  Το ζητούμενο λοιπόν, είναι να παραμείνετε στο κρεβάτι κάνοντας τον κοιμισμένο.  Αλλά αυτό είναι το «καλό σενάριο» σε μία τέτοια κρίση. Δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι για το τι κουβαλάει κάποιος μαζί του. Η αναμέτρηση μεταξύ σας, πρέπει να γίνει μόνο αν είναι αναγκαία.

Σε περίπτωση που είστε ξύπνιοι

Τον άκουσατε ενώ ήσασταν στην κουζίνα για να πιείτε νερό, ενώ ήσασταν στην τουαλέτα, ενώ ετοιμαζόσασταν μόλις να κοιμηθείτε. Τι κάνετε;

-Κρύβεστε σε ένα ασφαλές σημείο

Μπορεί αυτό να είναι μια αποθήκη ή ένας άλλος χώρος που δύσκολα θα εντοπίσει (σ.σ.: ειδικά αν μένεις σε μονοκατοικία). Χωρίς να φορέσετε παπούτσια ή παντόφλες, κινηθείτε στις μύτες των ποδιών. Βάλτε στην τσέπη σας ένα στυλό  και πάρτε μαζί σας  κάτι που θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε ως όπλο. Πριν αναχωρήσετε, μην ξεχάσετε το κινητό σας.

-Καλέστε την αστυνομία

Κάντε ακριβώς τα ίδια βήματα που κάνατε στην προηγούμενη περίπτωση και βεβαιωθείτε ότι δώσατε όλες τις πληροφορίες αργά και καθαρά, έτσι ώστε να μπορέσει να τις σημειώσει ο άνθρωπος της άμεσης δράσης. Μείνετε κρυμμένοι και μην βγείτε από την κρυψώνα παρά μόνο όταν χτυπήσει το κουδούνι η αστυνομία.

-Κρατήστε τα φώτα σβηστά

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μην ανοίξειτε κανένα φως. Ακόμη και στην περίπτωση που είστε σε κάποιο υπόγειο, μείνετε στα σκοτεινά και παραμείνετε σε επιφυλακή.

-Μη βάλετε τις φωνές

-Δώστε το πρώτο χτύπημα

Η ουσία είναι η εξής: δεν καλείστε να τον ακινητοποιήσετε, αλλά να κερδίσετε χρόνο. Αν πρέπει να δώσετε ένα χτύπημα, το χτύπημα αυτό πρέπει να είναι άμεσο και καταστροφικό. Σημαδέψτε το κεφάλι και κατά προτίμηση τα μάτια, ή τα αχαμνά. Αν κάνατε τη σωστή κίνηση να έχετε στυλό μαζί σας, είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για ν’ αμυνθείτε. Η θέα του αίματος και η τύφλωση, μπορούν να του προκαλέσουν πανικό και να το βάλει στα πόδια. Εναλλακτικά μια καλή κλωτσιά στ’ αχαμνά ή ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι με κάποιο βαρύ αντικείμενο, θα σας δώσουν το χρόνο που χρειάζεστε για να μετακινηθείτε κάπου με ασφάλεια.

-Προστατέψτε τους δικούς σας

Αν τα πράγματα φτάσουν ως εκεί, είναι το άλφα και το ωμέγα των προτεραιοτήτων σας. Μετά τα παραπάνω χτυπήματα, πηγαίνετε στο δωμάτιο που βρίσκονται άλλα άτομα και κλειδώστε την πόρτα. Εκμεταλλευτείτε τον χώρο και τα αντικείμενα -για παράδειγμα το κρεβάτι ή ένα έπιπλο- και «ταμπουρώστε» την πόρτα. Θα κερδίσετε έτσι χρόνο και θα μπορέσετε να τον αντιμετωπίσετε, αν χρειαστεί, ομαδικά.

Μετά την κρίση

-Κρατήστε τον χώρο ακέραιο

Η Σήμανση θα έρθει να πάρει αποτυπώματα από όλο το σπίτι. Καλείστε να αφήσετε τον χώρο ως έχει, όσο χάλια και αν τον έχουν κάνει οι διαρρήκτες.

-Πιείτε ένα αναψυκτικό ή κάτι με ζάχαρη

Βοηθάει τον οργανισμό να ξεπεράσει το σοκ. Θα σας  είναι και ευκολότερο στη συνέχεια να δώσετε την περιγραφή του κλέφτη.

-Κοιμηθείτε σε σπίτι συγγενή ή φίλου

Το καλύτερο είναι να βρίσκεστε σε χώρο που να νιώσετε ασφαλής. Αν στο σπίτι βρίσκονται και άλλα άτομα, κοιμηθείτε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο.

 askmen.com