Οι περισσότεροι από εσάς εδώ και αρκετό καιρό θα έχετε παρατηρήσει ενοχλητικές κλήσεις που προέρχονται από το εξωτερικό από διάφορα νούμερα άγνωστα προς εσάς.

Προσοχή καθώς πρόκειται για απάτη, με τους επιτήδειους να καλούν διάφορες ώρες της ημέρας και μάλιστα σχεδόν κάθε φορά από διαφορετικό αριθμό.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου ακούγεται κάτι σαν τηλεφωνητής. Το πιο ύποπτο όμως είναι αν σας καλέσουν στο τηλέφωνο και το κλείσουν αμέσως.

Τότε ίσως έχετε πέσει θύμα Wangiri και προσπάθησαν να σας εξαπατήσουν με την μέθοδο του “ενός κουδουνίσματος”.

Ο σκοπός αυτών των τηλεφωνικών κλήσεων από χώρες του εξωτερικού όπως διαπιστώθηκε, είναι να αναγκάσουν τους πολίτες που δέχονταν τις κλήσεις, να καλούν τηλεφωνικά στους ύποπτους τηλεφωνικούς αριθμούς, έχοντας ως αποτέλεσμα την υπερχρέωση των τηλεφωνικών τους λογαριασμών και οι δράστες να αποσπούν τα χρήματα των τηλεφωνικών χρεώσεων.

Η απάτη Wangiri προέρχεται από την Ιαπωνία. Ο όρος είναι Ιαπωνικός και σημαίνει “ένα (κτύπημα) και κόψιμο” Το Wangiri βασίζεται στην έμφυτη περιέργεια σας. Πολλοί άνθρωποι θα καλούσαν ενστικτωδώς πίσω, μια κλήση που δεν πρόλαβαν και έμεινε ως αναπάντητη. Καλώντας λοιπόν αυτό τον αριθμό που δεν προλάβατε να απαντήσετε, δηλαδή στην αναπάντητη κλήση από το εξωτερικό, έχει ως αποτέλεσμα να χρεωθεί ο λογαριασμός σας. Τα άτομα που έχουν στήσει όλη αυτή την απάτη, ρυθμίζουν με τέτοιο τρόπο τους υπολογιστές τους, ώστε να κάνουν χιλιάδες κλήσεις ημερησίως.

Η κλήση σας καταλήγει σε έναν ακριβό αριθμό με χρέωση. Στη συνέχεια, προσπαθούν να σας εξαναγκάσουν να παραμείνετε στη γραμμή, για όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο κρατάτε τη γραμμή, τόσο περισσότερα χρήματα θα κερδίσουν και τόσα περισσότερα θα χάσετε εσείς.

Προσέξτε πολύ καλά από που προέρχεται η κλήση. Σε κάθε άλλη περίπτωση μην απαντάτε και μην στέλνετε μήνυμα. Μπορείτε με ασφάλεια να απορρίψετε την κλήση αν σας φαίνεται ύποπτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μιλήστε με τον πάροχό σας.