Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη διαθέτουν έναν από τους πιο… μικρούς στόλους μαχητικών αεροσκαφών στον κόσμο. Ο στόλος των φιλοϊρανών ανταρτών φαίνεται να αποτελείται από ένα μόνο, παλιό μαχητικό αεροσκάφος F-5.

Όπως αναφέρει το Business Insider, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, το F-5 δεν είναι ικανό να απειλήσει τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές την περασμένη εβδομάδα κατά στόχων τους στην Υεμένη.

Οι σίιτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά επιθέσεων εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές. Η δράση τους προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ που πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές αποτρεπτικού χαρακτήρα εναντίον στόχων που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη.

Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να ανησυχούν ότι τα αεροσκάφη τους θα συναντήσουν σημαντική αντίσταση, σημειώνει το Business Insider, προσθέτοντας ότι πιθανόν το F-5 που διαθέτουν οι Χούθι προέρχεται από τον στόλο των κυβερνητικών δυνάμεων και το κατάσχεσαν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου εμφυλίου πολέμου.

Σύμφωνα με το περιοδικό Drive, το αεροσκάφος των Χούθι προέρχεται πιθανότατα από μια παρτίδα 12 αεροσκαφών που στάλθηκαν στην Υεμένη από τις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να αποτρέψουν τη σοβιετική ανάμειξη στις μάχες της χώρας.

Τα F-5 είναι υπερηχητικά μαχητικά αεροσκάφη που κυκλοφόρησαν από τον αμερικανικό στρατό τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και υποβλήθηκαν σε διάφορες αναβαθμίσεις. Επειδή είναι ανθεκτικό και σχετικά φθηνό, παραδόθηκε σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. Έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό από τα υπερσύγχρονα αμερικανικά αεροσκάφη F-35, τα οποία χαρακτηρίζονται ως τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Παρά την διαφορά κλάσης, η National Interest αναφέρει ότι ένα F-5 θα μπορούσε ακόμα και να καταρρίψει ένα F-35 εάν μπορούσε να του κάνει ενέδρα, αν και θεωρείται απίθανο να μπορέσει να πλησιάσει αρκετά για το επιτύχει αυτό.

Σύμφωνα με τον αναλυτή που ασχολείται με τα θέματα της Υεμένης, Joshua Koontz, το απαρχαιωμένο αεροσκάφος έκανε αιφνιδιαστική εμφάνιση σε παρέλαση των Χούθι στη Σαναά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ θεωρείται ότι έχουν την πιο αξιοθαύμαστη αεροπορία στον κόσμο.

naftemporiki.gr