Oι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν αποτελούν παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα, που ειδικά στα χέρια των παιδιών αλλά και όχι μόνο, μπορεί να γίνουν «φονικά όπλα» απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα, αλλά και την ίδια τη ζωή.

Τα στοιχεία, που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται αντιπροσωπεύουν περιστατικά παιδιών, οικογενειών, ανθρώπων που ζουν γύρω μας και ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα.

Η πρόληψη έχει τεράστια σημασία στο θέμα αυτό για να αποφευχθούν πολλές φορές ακόμα και μη αναστρέψιμες βλάβες. Η ενημέρωση τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών για τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων είναι πολύ σημαντική.

Η ΕΛ.ΑΣ, η οποία κι εκείνη με τη σειρά της καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για το φαινόμενο αυτό, επικεντρωμένη στο Πάσχα, κατά τη διάρκεια του οποίου η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων είναι περισσότερο διαδεδομένη, αναφέρει:

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία σας υπενθυμίζει ότι:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών, καθώς και κάθε είδος πυροτεχνίας άνευ άδειας από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.