Η ασφάλεια και η βιωσιμότητα αποτελούν δύο από τις κορυφαίες προτεραιότητες των οδηγών ηλικίας 16-25 ετών, καθώς το 38% θέλει οι μεταφορές να γίνουν πιο ασφαλείς, ενώ το 28% επιθυμεί ότι πρέπει να είναι περισσότερο βιώσιμες.

Αυτά ήταν δύο από τα πολλά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η FIA στην οποία συμμετείχαν 9.000 νέοι από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Κίνα, την Ινδία, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Αυστραλία, την Κένυα και την Ισπανία. Παράλληλα, η απόκτηση άδειας οδήγησης είναι εξίσου σημαντική για την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, καθώς το 51% των ατόμων που ρωτήθηκε ήταν κάτοχος άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, το 18% είχε δίπλωμα για δίκυκλο και το 33% όσων δεν είχαν δίπλωμα, σκόπευαν να βγάλουν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ιδιοκτησία αυτοκινήτου αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής των νέων (56%), με το 54% αυτών να δηλώνει ότι είναι εξίσου σημαντικό κομμάτι όπως και η απόκτηση ενός σπιτιού. Το 40% θεώρησε ότι η κατοχή αυτοκινήτου αποτελεί αναγκαιότητα για τις καθημερινές μετακινήσεις και τον τρόπο ζωής στις μεγάλες πόλεις.

Φυσικά επισήμαναν ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει να βελτιωθούν, με το 57% των νέων να δηλώνει ότι αν γίνει αυτό θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό κίνητρο για να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ωστόσο, το 48% επισήμανε ότι θα βοηθούσε η καλύτερη πρόσβαση σε κοινόχρηστα μέσα μεταφοράς (όπως για παράδειγμα στα κοινόχρηστα ποδήλατα ή αυτοκίνητα).

Το 64% είπε ότι ήταν απαραίτητο η χρήση αυτοκινήτου για να φτάσουν στην εργασία τους, το 62% είπε ότι ήταν απαραίτητο για να πάνε στην σχολή τους και το 59% τόνισε ότι χρησιμοποίησε αυτοκίνητο για να μεταβεί σε άλλου είδους εργασίες όπως για να πάνε σε γιατρούς ή για ψώνια. Το 45% θέλει να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος στον τομέα των μεταφορών στην περιοχή όπου ζει και κινείται, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στην ανάπτυξη ασφαλών και βιώσιμων επιλογών μετακίνησης.