Την κατηγορηματική της αντίθεση στα σχέδια για ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων των στρατιωτικών και στη συγχώνευση των στρατιωτικών νοσοκομείων εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η Ένωση Απόστρατων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΝΑΣΠΑ).

Η επιστολή έχει ως εξής:

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από την έγγραφη (ως σχετικό) διαμαρτυρία μας, αναφορικά με κυοφορούμενη συγχώνευση των στρατιωτικών νοσοκομείων, μετά από στοιχεία του Υπουργείου σας που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία δεν διαψεύσατε, νέα έγγραφα γνωστοποιήθηκαν, σχετικά με κυοφορούμενη ενοποίηση των μετοχικών μας ταμείων αυτή τη φορά. Άραγε τί άλλο μας περιμένει;

Όπως αντιλαμβάνεστε, μια τέτοια είδηση άναψε συζητήσεις, φούντωσε το κλίμα αγανάκτησης (ιδίως στους αποστράτους) και έφερε στη μνήμη τη διαχρονική πολιτική προσπάθεια από όλες τις κυβερνήσεις να βάλουν χέρι στα ταμεία μας, τα οποία θεωρούν επικουρικά και τα οποία ασφαλώς δεν είναι τέτοια. Πώς να βάλουν χέρι; Μα δια της ενοποίησης.

Υπεύθυνη για την κατάρρευση του ΜΤΣ είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα από συγκεκριμένα κόμματα και κυβερνήσεις! Έχουμε και λέμε για παράδειγμα: το σκάνδαλο πώλησης της «Γενικής Τράπεζας», η κυβερνητική «ενθάρρυνση» τα ταμεία να παίζουν τα αποθεματικά στο χρηματιστηριακό τζόγο, το κούρεμα του PSI κ.α. Επακόλουθο των πολιτικών αυτών ήταν το τσεκούρωμα των μερισμάτων και λοιπών βοηθημάτων που ελάμβαναν οι απόστρατοι και ιδιαίτερα βάναυσα οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς. Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει οικονομικά το ΜΤΣ. Ήδη σε σχέδιο νόμου του Υπουργείο σας με τίτλο: «Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των ΑΣΕΙ, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής και λοιπές διατάξεις», χαρίζετε στον ΕΟΠΥΥ κατά 20% τις οφειλές του προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία για τις παροχές υπηρεσιών υγείας που προσέφεραν στο χρονικό διάστημα 2021 έως 2022.

Εσείς τώρα τραβάτε τη θηλιά και στα άλλα δύο μετοχικά ταμεία (ΜΤΝ και ΜΤΑ) που μπόρεσαν να «διασωθούν». Γιατί; Για να καταρρεύσουν κι αυτά;

Όταν ένας ασθενής κε Υπουργέ πάσχει από ιάσιμη ιογενή ίωση, την οποία εσκεμμένα απέκτησε από λάθος συνταγές των ιατρών του, δεν τον βάζεις δίπλα δίπλα με υγιή άτομα. Καταβάλλεις κάθε προσπάθεια να θεραπεύσεις την ίωσή του και να τον παραδώσεις πάλι όρθιο και υγιή. Τα μετοχικά ταμεία του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας είναι δύο υγιέστατα μετοχικά ταμεία.

Στόχος της κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πως θα γίνει υγιές και πάλι το μετοχικό ταμείο του Στρατού Ξηράς και όχι πως θα καταρρεύσουν και τα άλλα δύο. Η τακτική που ακολουθείται και σε αυτή την περίπτωση είναι ακριβώς η ίδια που ακολουθείται διαχρονικά με την υγεία και με την παιδεία. Απαξίωση με διάφορους τρόπους (πχ υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση), ώστε να καταρρεύσει το (ελάχιστο) δημόσιο δωρεάν σύστημα παροχής υγείας και παιδείας. Με την κατάρρευση αρχικώς του ΜΤΣ και εν συνεχεία (γιατί αυτό θα γίνει) του ΜΤΝ και του ΜΤΑ που θα οδηγηθούν τα ταμεία μας; Στον βασικό κυβερνητικό σχεδιασμό. Ποιος ήταν αυτός; Από την αρχή των μνημονίων υπήρχε η δέσμευση και συνεχίζει φυσικά να υπάρχει, τα επικουρικά ταμεία των συνταξιούχων να κλείσουν. Τι επιχειρείται λοιπόν βήμα βήμα και με σχεδιασμό; Να καταστεί πραγματικότητα ότι τα μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι επικουρικά και ως επικουρικά θα έχουν την τύχη των λοιπών επικουρικών.

Όχι κε Υπουργέ. Δεν θα σας επιτρέψουμε να προχωρήσετε σε οποιοδήποτε σχεδιασμό φέρει σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες αποστράτους. Η ενοποίηση των μετοχικών ταμείων δεν είναι λύση. Θα επικοινωνήσουμε τις προθέσεις σας σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους μας. Δεν θα το βάλουμε κάτω. Είμαστε εδώ!